Pax Americana

William Klein: Tokyo (1961)De Pax Americana. Het fundament waarop onze vrijheid rust. De wereld zou een paradijs kunnen zijn. In God we trust. Hoofden leeg, buiken vol. Jammer dat er in een gedeelte van de wereld anders over wordt gedacht met als consequentie bommen gooien. Brandbommen, atoombommen, napalm. En “chemokuren” gepleegd. De wereld zal Amerikaans zijn of niet zijn. Daarom werd Europa “drie maal bevrijd”, niet van het fascisme of communisme. Wat zou het verschil geweest zijn? Een Pax Germania of Pax Russia? Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut. Het resultaat aanschouwt en ondergaat de wereld al meer dan 60 jaar. Met als hoofdconstante Palestina.
 
Het moet toch uiterst simpel zijn voor een dergelijke macht, die in het bezit is van wapentuig dat een overkill van vele malen bezit om alles wat leeft op de aarde uit te roeien, dwingend een oplossing op te leggen voor de kwestie Israël en het gehele Midden-Oosten. Waarom zijn bijvoorbeeld in het verleden alle mogelijkheden geblokkeerd en gefrustreerd om te komen tot een pan-arabische oplossing? Geen “zondebok politiek” meer. Een andere beschaving dan de Amerikaanse een plaats gunnen onder de zon. Nee, en nog eens nee, dat is niet de bedoeling van de Pax Americana.
 
Zo is ze ontstaan deze Pax Americana. Oliebelangen in het Midden-Oosten. Vernietiging van het Osmaanse rijk. Duitsland de pas afsnijden, Frankrijk en Groot Brittannië als zetbazen. Geen nationalisatie van de oliebronnen, geen nationalisatie van het Suezkanaal. Wel dictatoriale regimes als partner. Collaborerende sheiks als familievrienden. Het vazalstaatje Israël (niet voor de Joden maar voor de Zionisten, nogmaals met hun minachting voor de slachtoffers van de Shoah) als Dreh und Angelpunkt voor de westerse belangen, lees olie. Kan iemand zich werkelijk voorstellen dat er werkelijk deze voortdurende strijd in het Midden-Oosten was geweest zonder die oliebronnen?
 
Het zijn deze belangen, en niet die van vrede en veiligheid die gesteund worden door Verhagen en Wilders. Bush sr en jr, Rice, Blair, Bill en Hillary Clinton, Obama. Hoe kan het anders? Het zou anders kunnen zonder figuren als Blair, Sarkozy en Berlusconi. Europese belangen niet ondergeschikt maken aan Amerikaanse. Het Midden-Oosten met Turkije integreren in Europa bijvoorbeeld. Europa weer een smeltkroes laten worden van culturen, weg van natiestaten, haaks op het ééndimensionale model van Amerikaanse snit. Weg van het consumptiemodel. Weg van de milieuvernietiging. Verhagen: “samen met de USA werken aan verbetering van het klimaat”.
 
Dieptreurig zoʼn man.
 

Uitgelichte foto: info

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.