Zeilend de wereld rond, als kind…

Harold Feinstein
Met het grootste gemak wordt geschreven over persoonlijke vrijheid, zelfbeschikkingsrecht, bewonderenswaardige moed, stimulerend vertrouwen van de ouders om er in een adem bemoeizucht, betutteling en ‘enge begrippen als Jeugdzorg’ aan te koppelen. Inderdaad, onvoorstelbaar. De alles moet kunnen mentaliteit. Het voorbeeld voor een komende samenleving. Ikke en de rest kan stikken, heette dat vroeger. De mentaliteit die zorgt dat dagelijks duizenden kinderen omkomen van de honger. Daar worden records gevestigd. Wel van een andere orde, niet die van een zinloze en asociale onderneming.

Initiatief en ondernemerschap, typische westerse waarden? Zijn ze slechts weggelegd voor uitverkorenen en hoe komen die uitverkorenen aan die status? Vraag dat maar eens aan die nomadische woestijnvolkeren in zandbakken… Ja, ik weet het, de wereld zal Amerikaans, de Britten gedachtig, zijn. Christelijk ook. Ik zeg het er maar voor de duidelijkheid bij. Met veel lef…


MexicoCitaat: “Als een Marokkaans kind van 13 zijn/haar Berberse familie een jaar wil helpen schapen hoeden zou niemand in Nederland er over peinzen dit toe te staan. En dat terwijl dat kind inderdaad veel meer zou leren dan op een school waar orde houden de hoofdactiviteit van de onderwijzers is, of in een wijk waar je beter zo min mogelijk kunt zijn. Dit kind zou vervolgens inderdaad met kop en schouders boven het maaiveld uitkomen en een voorbeeld kunnen zijn voor zijn schoolgenootjes. Helaas komt dit kind niet uit een gezin waar je voor je 13e leert zeilen.”

Wat mij betreft de zaak waar alles om draait.

Nog een keerzijde valt te bedenken. Er wordt ook gerept over vroegrijpheid. Hoe kijken we dan tegen kindsoldaten aan? Tussen haakjes. De dienstplicht is inmiddels afgeschaft. Ik zou willen pleiten ze weer in te voeren, maar dan voor 60 plussers. Eens kijken welke politieke beslissingen i.v.m. interventies dan genomen worden. O ja, vergeten die vroegrijpheid in de goede oude tijd met kinderarbeid of nu in de Derde Wereld. Ook om onze kinderen aan schoeisel en ballen te helpen, en vooral merkkledij.

De ouders van die meid lijken me van het kaliber prestatie voor alles, zinvol of niet, desnoods wordt het kind eraan opgeofferd. Een o zo sociale activiteit dat solo zeilen. Je leert er zoveel van. Ook mooi om in geschiedenisboekjes terecht te komen, als het lukt tenminste. Een zaak voor de Kinderbescherming kortom.

Het hele gedoe rond kinderen en opvoeding komt steeds meer in de sfeer terecht van een product kweken. Waar zijn kinderen nog vrij? En hoe worden ze in hun simpele dagelijkse vrijheid beperkt, bijvoorbeeld op straat? Laten we daar eens naar kijken in plaats van ons druk te maken over een of ander onzinnige onderneming. Er de leerplichtwet bijhalen is bespottelijk. Die dient zelfs afgeschaft. Recht op onderwijs, kind of volwassene, zo hoort het.

doc181Om niet in mineur te eindigen, een goede raad is nooit weg. Meid, trek je vooral niets aan van wat anderen zeggen. Ga je eigen gang, of die van je ouders? Jong geleerd is oud gedaan. Lak hebben aan de rest van de wereld, zelfstandig zijn, ontplooi je. Er wordt voor je gezorgd. Daar hebben we een overheid voor en een militair apparaat als dat nodig is. In de beste rooftraditie met o zo hoge waarden en normen. Je kent ze ongetwijfeld, vooral die waarden. Als je je die eigen hebt gemaakt hoef je de rest van wat speelt niet te begrijpen. Ballast en je kunt verdwaald raken in je eigen tegenstrijdigheden. Het is, zo is het altijd geweest, ons kent ons en afkomst verloochent zich niet. Laat de rest maar creperen. Er zijn sowieso al te veel Untermenschen met Koran en al.

Een grootse toekomst staat je te wachten! Je bent o zo intelligent en dapper. De droomdochter van elke verzuurde oude man, die poogt zijn verloren jaren in te halen door af te reizen naar paradijselijke oorden, de werkelijkheid ontvluchtend. Je kent ze gelukkig nog niet. Mijd ze als de duivel het wijwater!


Uitgelichte foto: Harold Feinstein – bron
Ingevoegd: Sin palabras: Enrique Carrasco (Mexico) en Gonny (Heerlen)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.