Het charme-offensief van Pekeltje

Jan Saudek


 

“MES COMPLIMENTS!”
De kómpleminte zegt men in Maastricht, de groeten. Taal schept vaak verwarring, bedoeld of onbedoeld. “I bless you” heeft een volslagen andere betekenis dan “je te blesse”, letterlijk en zeker figuurlijk. De verschuiving tussen de Engelse en Franse betekenis van “blesseren” zou je als het spelletje kunnen karakteriseren, dat Pekeltje, Maria Pekelharing c.s., voortdurend toepast. Het stelt hem in staat om op het voor hem juiste moment een charme-offensief te beginnen, dan wel een campagne op te starten om haat en verderf te zaaien.

Is Pekeltje een man van kómplezansie? Is hij een kómplezante man? Wees er van overtuigd, integendeel! Voor een kómplötsje meer of minder draait hij zijn hand niet om. Vergeet niet, Pekeltje is een kerel, die anoniem te werk gaat, zeker geen begerenswaardige vrouw!


“Beslag leggen op bezittingen Eric Smit ging wel heel gemakkelijk” op 30 juli j.l. in het NRC-forum.


Lees eens even mee. Zou je hem als katholieke rat mogen kwalificeren? Ongetwijfeld!

“Daar verbaasde ik me ook over… Zou het ook zo makkelijk en snel zijn gegaan als de gedupeerde beleggers beslag hadden laten leggen op de pakweg 300 miljoen die deze joodse power lady annex oplichtster in haar zak stak. Inderdaad, ik heb nog ongeveer 20 mille van haar tegoed, dus ben niet helemaal onbevooroordeeld.”

Het vervolg? Zum kotzen, zeggen Duitsers dan.
Komt hier de aap uit de mouw van een vulgaire antisemiet? Ook dat denk ik. Wat me blijft verbazen dat fatsoenlijk lijkende mensen nog reageren op deze katholieke rat. Chapeau-bas voor het enige werkelijke vieze mannetje op het forum van de NRC? Dit miserabele mannetje ook nog een respectabel aanzien verschaffen? Hoe naïef of hoe dom ben je dan?
Vergeet niet, Pekeltje weet o zo goed zichzelf in de rol van slachtoffer te manoeuvreren, slachtoffer van een hetze tegen zijn persoon. De fascistische draai aan de werkelijke werkelijkheid. Die strategie beheerst hij als geen ander. Ook een charme-offensief hoort bij dat spel. Voorbeelden? Ik wil er best nog eens uitvoeriger op terugkomen, nu even niet.
Slechts een klein voorbeeldje hoe Pekeltje zich volledig bloot kan geven. Ontwapenend!

“Uw misinterpretaties tillen deze discussie niet op hoger niveau, dus graag wel bij de les blijven. Ook met uw verdere betoog kan ik niets, want het staat geheel los van wat ik schrijf, bedoel en beoog.”

Die opvoeding speelt hem beslist parten. En dat hij iets beoogt met zijn schrijfsels daar waren we allang achter!

Waar vereenzelvig ik mezelf het liefst mee? Met een dooie vis? Wat een idee! Ja, katten zijn dol op vis, ze lusten ze rauw. Maar gezouten? Nee, ik hou het maar liever bij Tibaert. Mijn lijfspreuk:

“Ni Dieu, ni Maître, mais Filou!”

 

Filou en Tibaert: een lieve poes en een wijze kater…Nagekomen bericht van Gloria van der Spek, zij blijft hem, Pekeltje, door dik en dun trouw. Geschreven om te behagen, om de goedmens te spelen? Beide denk ik:


“Bij het lezen van Maria Pekelharing was ik ook enigszins ontroerd. Gelukkig blijkt Maria niet bij de hier welbekende diehards te willen horen als het er wérkelijk op aankomt. Dat is hartverwarmend en hoopvol! Menselijkheid gaat nooit over lijken. Want ook al hoort zij tot de felle Islambashers en deel ik haar mening beslist niet op dit punt, was het hartverwarmend te lezen dat zij via “wél geven” opkomt voor de talloze moslimslachtoffers die in gruwelijke nood verkeren. Hiermee onderscheidt zij zich van de haatzuchtige, rancuneuze opruiers die hun oogkleppen zélfs niet kunnen afrukken waar het immense (natuur)nood betreft.”

 


Misschien moet we het eens over woord en daad hebben. De zwakke stee van Gloria en Pekeltje. Of zou de lesbische liefde bij Gloria ontwaakt zijn? Moet ze dan niet gewaarschuwd worden?
 
Uitgelichte foto: © Jan Saudek
Ingevoegd: Fragmenten uit de “Diksjenaer van ‘t Mestreechs” en “De Poezenkrant”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.