Een kleine familiegeschiedenis, Scaf en…

Henri op het station Eijsden, 1975


Even tussendoor. Voor een trouwe lezeres van dit weblog. Een kleine familiegeschiedenis, waar Pekeltje wel en niets mee te maken heeft. Insiders begrijpen het wel. Aan hen een vriendelijke groet!

Vanwege een familie-reünie heb ik indertijd een boekje samengesteld, dat wellicht ook voor niet-familieleden van interesse is. Het levert zeker ook enkele ideeën op om eens op een andere manier met de eigen familie-geschiedenis aan de slag te gaan. Een gedeelte van het scaf-boekje kan als PDF gedownload worden.

 Precies twee jaar na de geboorte van m’n vader in Eijsden vond dit voorval plaats. Mijn grootvader was arbeider op de beruchte Zinkwitfabriek.

Op 9 november 1918 vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland. Hij arriveerde per auto in Eijsden en zijn trein, die hij als mobiel hoofdkwartier gebruikte, volgde even later.
Op deze foto staan de hofauto’s op de voorgrond, terwijl de keizerlijke trein in camouflagekleuren op de achtergrond staat geparkeerd.De geschiedenis van de familietak, die in Eijsden terecht kwam, begint honderd jaar eerder. Ze is nauw verweven met het trekken van een grens door een gebied dat onlosmakelijk bij elkaar hoort.Henri en twee van zijn nazaten…Onze kinderen groeiden op in Wolder, oorspronkelijk een deel van de nu Belgische plaats Vroenhoven. Daar werd enkele dagen na de keizer de kroonprins aangehouden.

Duitse kroonprins arriveert op 12 november 1918 in Oud-Vroenhoven


In mei 1940 begint in Vroenhoven de Tweede Wereldoorlog voor de Belgen. De nieuwe brug over het Albertkanaal is een groot herdenkingsteken aan dat voorval.


Nog een anekdote, maar van geheel andere aard. Het is maar dat u het weet, Scaf, in Nederland een zeldzame naam, is in China inmiddels een begrip:

“In God we trust”.
Ingevoegde foto boven: Eijsden – Collectie NVRS – bron
Ingevoegde foto beneden: Wolder – bron

Een gedachte over “Een kleine familiegeschiedenis, Scaf en…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.