Een mirakel

Ricardo Bofill: La Muralla Roja in Calpe, Alicante, Spanje (1973)
Nu laat ik eerst even Leen Karman aan het woord en wel over het, niet alleen voor mij, beruchte tweetal in het NRC-forum. Moge er meerdere van dergelijke persiflages volgen!Oooh ding dong ding
de HaperingHet orakel MP heeft weer eens gesproken.


Terug van weggeweest?
Is er gif gestrooid, reden waarom ik op moet treden?
Ik weet het niet.
Er worden een paar open deuren ingetrapt. Niet erg natuurlijk.
Behalve misschien voor echt eenzamen.


het Orakel
en zijn Amirakel


Is van zijn eigen een beetje eenzaam.
Zit in een gat in de aarde. Heeft tegenwoordig een PC (de techniek staat voor niks!).
En stuurt onontwarbare boodschappen in het rond.
Dat mag in contact treden heten.
Maar zoujeder echt gelukkig van worden?

 

 
Hoe je het ook wendt of keert, de toon is erg bepalend, “c’est le ton qui fait la musique”, en deze toon bevalt me wel.

De verdienste, als je het zo mag noemen, van de handelwijze van Orakel en Amirakel is wel dat me daardoor iets meer duidelijk is geworden over de menselijke psyche. Over haar kortzichtigheid, haar domheid, haar manipuleerbaarheid. Het werkterrein van demagogen waartoe je beiden mag rekenen. Schrikbarend vooral, het totale gebrek aan twijfel, twijfel over eigen uitspraken, twijfel over hun daden, hun veronderstellingen. Nooit een rectificatie of excuus. Nooit enige bronvermelding, alleen stompzinnige bijval aan gelijkgestemden, m.n. aan de “islamofoben” en “anti-neoliberalen”. De anti-intellectuele en a-culturele houding is bij deze lieden perfect. Hun speelterrein, hun alles, is het forum. Ze beschouwen het als hun persoonlijk bezit, zij maken er de dienst uit en het lukt hen wonderwel. Hoe klein van geest ze ook zijn, ze voelen macht en die geeft hen vleugels. Gevolg: een drang tot vernietiging van al dat niet in hun kraam past.

Het NRC-forum bleek aldus voor mij een microcosmos van hetgeen zich maatschappelijk afspeelt, op beide niveaus van lieverlee onder leiding van demagoog en populist Wilders. Vraag tussendoor: dankzij of ondanks de media?

Een tot op het bot verdomde kudde volgt trouw deze leider. Waar gaat het uiteindelijk over? Dom geblaat over de Koran en de Islam, thema’s, opgedrongen thema’s, waarmee ik me nooit heb willen inlaten. Een omweg is het, dat thema Islam, ondertussen gebleken om latent racisme wakker te schudden en zo de rattenvanger, de blonde profeet uit Venlo, zijn zegeningen te doen tellen. Politieke macht, zonder verantwoording te hoeven afleggen, is zijn deel.

Ook zijn volgelingen zijn wars van het afleggen van verantwoording, valt optimaal in het forum te constateren. Een trek die ze gemeen hebben met hun equivalent ter linker zijde, de SP-kongsi in dat forum. Door dik en dun hebben ze vertrouwen in elkaar, argumenteren nauwelijks en praten elkaar na. De rijen blijven stevig gesloten. Komt iemand in de problemen wordt onmiddellijk het draadje opgepakt door een kameraad. Het thema “Europa” maakte dat voor mij schrikbarend duidelijk. Vaandeldraagster van deze kongsi is Amirakel, welbekend voor lezers van dit blog.

Ben je niet in een hokje te plaatsen, blijkt het onmogelijk een etiket op je te plakken en neem je de vrijheid je eigen gedachten te ontvouwen en propaganda te ontzenuwen, dan is een hetze uit beide kampen je deel.

Hoe je hier in het klein, maar niet te vergeten ook in het groot, te weren tegen demagogie, tegen een hetze? Dan zul je op zijn minst over dezelfde middelen moeten beschikken als de malfaiteurs. In het klein, op internet bij het NRC-forum, bleek dat niet mogelijk. Vandaar dit weblog als een poging tot tegenopenbaarheid.

En in het groot? Wist ik het maar. Juridisch? Onomstotelijk is het een schande voor onze rechtstaat dat één persoon wordt toegestaan als “partij” deel te nemen aan de verkiezingen voor het parlement. Zolang dit getolereerd wordt is van een functionerende parlementaire democratie geen sprake. Of ben ik nou een dwaas? Het “Führer”-principe hadden we toch voorgoed begraven, nà 1945?

Moet een nieuw revolutionair élan over ons komen als in ’68? Dan, alleen dan, zou de huidige fascistische wending in ons bestel nog van nut zijn geweest. Of laten we het maar op zijn beloop, in de hoop dat het ons niet treft? Mag en kan dat wel? Wat te doen?

Inhoudelijk ingaan op demagogen is onbegonnen werk, zo is me in het forum gebleken. Ideologisch wordt sinds 1989 uit reactionaire hoek de hele maatschappelijke problematiek tot de Koran herleid, hier in navolging van een groot leider, Wilders is zijn naam, onder de noemer “clash der culturen”. Een ideologie Made in Pentagon. Het succes van deze ideologie is overduidelijk, ook en vooral in de virtuele wereld, die van de fora.

De onzinnige litanieën in het weblog van de NRC vol met Koran-citaten om aan te tonen hoe geïndoctrineerd en slecht die Moslims dan wel Islamieten wel niet zijn kwamen me al snel regelrecht de keel uit. Een kleine oriëntatie op internet leerde binnen de kortste keren dat praktisch alles wat dergelijke “islamologen” te melden hebben uit nagenoeg een en dezelfde bron stamt. Zonder enige notie van de materie wordt van alles en nog wat aan elkaar geplakt, en ziedaar, het grote gelijk van Wilders, de profeet zonder bloed aan zijn handen. Walgelijk.

Om toch maar eens enig tegenwicht te bieden en zonder instemming dan wel kritiek te uiten heb ik vanwege de actualiteit een artikel overgenomen in dit weblog: “De Koran en de Waarheid volgens Wilders”. Neem er kennis van!

Nu nog even aandacht voor Orakel en Amirakel, het illustere tweetal dwaallichten, bekend onder de namen Gloria en Pekeltje. En voorts nog een kleine toevoeging, min of meer in de vorm van een open brief, gericht aan iemand die ietwat onbeholpen boze brieven schrijft en het verder af laat weten…

Als smaakmaker, voor niet-kenners van het NRC-forum, komt nu eerst Amirakel aan het woord, een vrouw die aan zelfbewieroking doet en o zo nobel zegt te zijn. Een kopje koffie drinken bij een bejaarde, dat is een grootse daad in haar ogen. Ook in die van Pekeltje. Hij valt zelfs in katzwijm bij het lezen over zoveel zelfopoffering voor de eenzame medemens.

Ze is tevens, en dat heeft ze gemeen met Wilders, op een zeer speciale manier religieus. Hierboven had ik het al over haar glorificatie. Let ook even op het tijdstip van inzending!


Gloria van der Spek zegt:
maandag 27 september 2010, 02:30 uur
Beetje slordig geweest. Hier dan de kommaverbeterde versie:
@73/75 Jerry Mager
Het moet vreselijk voor u zijn! Vrouwen die de strooppot niet om uw grote mondje smeren. Dat kunnen in uw beleving alleen fundamentalistische burqadraagsters zijn en zegt weer iets van uw ware aard. Ik zou zeggen: vervolgen die handel! Stuur de AIVD erop af. Als u de kans had?
Nogmaals: u kletst veel, maar zegt weinig. Als ik een beeld van u vorm ontpopt zich een gematigd boekhouderstype van het exPvdA-se salonsoort die al veel te lang met pensioen is en met zijn tijd geen raad weet. Gelukkig is daar de NRC. En dan deel je jezelf van ellende maar op in allerlei namen en famen. Is het onderwerp over eenzaamheid niet iets voor u? Sorry hoor, maar waar uw intelligentie door de mand valt is de mate waarin u zich verweert. Zie hoe kritiek niet in uw dictatoriale domein past. Dat gebeurt nogal eens bij megalomane typejes van het pseudowetenschappelijke soort. Alles wat niet in hun kraam past wordt afgewend met: fundamentalistisch. Moet u mij kennen! Van het allervriendelijkste vrouwsoort uit Scheveningse ouders geboren, beetje Haagse kak weliswaar, maar met empathie en interesse naar alle medemensen (ook burqaladies, sluiernonnen, keppelaars, hoedsietoetjes, mutsen- en mijterlingen) en (nou ja) furieus waar het asorechtse tij ons land tracht te overspoelen en té beschaafd om te droltrollen op dit NRC-weblog. Ga d’r maar aanstaan Jerry! En last but not least: moest u mijn omfloerste stem eens horen. U mist wat zonder geluid. Toch, ben nou eenmaal de kwaadste niet, wens u een goede nacht (zonder knarsetanden) en Deo Volente gezond weer op.

 


Echt, het forum heeft ook zijn vermakelijke kanten. Het kreng noemt zichzelf “allervriendelijkst”… Die omfloerste stem is het helemaal. Ooit beweerde ze over mij dat ik de mensen niet onder ogen durfde te komen op grond van haar eigen hersenspinsel en dat van Pekeltje, de Sartorius-familie, net zoiets als nu de Jager-bende. Het mens heb ik al talloze malen via de NRC uitgenodigd eens naar Maastricht te komen. Tja, dan zet je maar ten einde raad een serie fotomontages op je blog. Zie “Histories”, dan kan iedereen zien wie je bent. Echt, ik ben de beroerdste niet. Van haar taal nog teken, buiten het forum om dan. Ze wist me in dat forum samen met Pekeltje het zwijgen op te leggen. Vrouwelijk raffinement gepaard aan de fascistische sluwheid van Pekeltje, daar zullen we het maar op houden. Inderdaad, kwalijk wordt het als “SP” en “PVV” samengaan in het forum, beiden dezelfde prooi in gedachte hebben, als er bij haar een gepekelde haring om de hoek komt kijken. Dan is het met de pret gedaan en begint de ellende!

En ze weten zich o zo goed te verschansen, want ze zijn o zo bang. Waarvoor? Weet u het? Toorn van Orakel en Amirakel zijn uw deel als u het waagt ze te weerspreken, als ze niet de belangstelling krijgen die ze denken te verdienen. Hierboven een van de talloze voorbeelden van Amirakel Gloria, nu nog eentje van Orakel Willem Pekeltje. Eentje die voldoende moet zijn om leergeld te betalen, nietwaar meneer Gerritsma?


Maria Pekelharing zegt:
vrijdag 8 oktober 2010, 12:14 uur
216-Rene Gerritsma—Het valt ook allemaal niet mee voor u, maar dat is natuurlijk nog geen reden om maar lukraak te pleisteren, waar verband ontbreekt.
Het hogere doel van Wilders lijkt me deel uit te maken van een kabinet, een hartenwens van alle partijen, dus niets vreemds aan.
En waar ik stel dat geen enkele partij of combinatie in staat mag worden geacht het grootste probleem van deze tijd, namelijk overbevolking, aan te pakken, vult u uw eigen realiteit maar weer in door dat -uiteraard in negatieve zin- aan Wilders te linken, en mij gelijk maar in de verdachtenbank te plaatsen door daar een etnische meetlat aan te koppelen.
In het hanteren van retorische trucs komt u weliswaar consistent over, maar doorzichtig is het eveneens, met zicht op een infrastructuur die gekenmerkt wordt door eenvormige stapelbouw en platgetreden paden. Jammer, volgens mij bent u tot meer in staat dan vastklampen, loslaten bijvoorbeeld.

 


Vraag, ook aan René Gerritsma. Waarom geeft Pekeltje niet het goede voorbeeld? Ik bedoel, overbevolking is volgens hem hèt probleem. Zijn eigen norm voor een waardig menselijk bestaan is groot, groter, het grootst, “waar zijn realiteit ligt”… Waarom daar geen einde aan gemaakt? Aan zijn eigen realiteit, aan zijn fysieke bestaan, bedoel ik. Op zijn minst komt er een prachtige pleisterplaats voor onze zo geliefde Roma bij, als hij ons niet bij de neus genomen heeft tenminste. Liegen kan hij als geen ander, daar durf ik zelfs mijn hoofd onder te verwedden.


Lees verder:


Afbeeldingen: bron architect

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.