Burgercomité van waakzaamheid

Andrea Mantegna: Bacchanal in Silene (1480)
“Burgercomité voor de rechtstaat”, waar doet u dat aan denken? Aan blokhoofden, aan burgerwachten, kliklijnen? Ook aan cameratoezicht, afluisterapparatuur? Aan het denken in systemen, aan het geloof in één systeem?

Een ding is zeker, volg je de sporen van malfaiteurs op internet, in mijn geval via de onnavolgbare handelwijze van een moderator, dan stuit je op zaken die je niet voor mogelijk houdt in het alledaagse leven. De kongsi van een tweetal smeerlappen, eentje van PVV, de andere van SP huize, is er zo eentje. De een, Pekeltje, is genoegzaam bekend. Ook in het forum van de NRC. De ander is er inmiddels met de staart tussen de benen uit verdwenen. 

Zijn naam, Wilbert Boeijen, mag niet onvermeld blijven. Dit personage, dat nooit te beroerd was iedereen die van de partijlijn, het systeem, afweek de les te lezen, en dat op de meest onbeschofte wijze en er verder geen been in zag om mij, in eendrachtige samenwerking met Pekeltje monddood te maken in dat bewuste forum, roept op tot een comité voor waakzaamheid. Kan het gekker? Ja, hij ziet het als zijn toekomstige broodwinning. 

Integraal neem ik zijn oproep van zijn blog, een buitengewoon klef blog, als ik het eens zo formuleren mag, over. Oordeel zelf in combinatie met een drietal “discussies” van hem in dat forum. De links staan achter het slot van zijn memorabel blog.


Webdiscussies 

dinsdag, 17 augustus 2010 17:59

Sinds een jaar of vijf hou ik me vrij intensief bezig met webdiscussies. Ik vind dat interessant. Je komt er allemaal verschillende mensen tegen, of liever gezegd: personages. Je ziet ze niet en sommigen gebruiken ook schuilnamen voor een extra stukje onzichtbaarheid. Dit is een feit en geen waardeoordeel. Ik noem de discussiefora wel eens de digitale werkvloer van de samenleving en daar valt een hoop over te vertellen. Dat wil ik in deze rubriek doen.

Zoals gezegd vind ik webdiscussies interessant. Vaak ook vermakelijk, maar er zit ook een minder leuke kant aan, namelijk dat er naar mijn idee nogal eens misbruik wordt gemaakt van de vrijheid van meningsuiting, die wij in Nederland hebben. Misbruik, in de zin van dat onze democratie daar zelfs gevaar door loopt. Ik wil daar nu niet al te diep op in gaan. Voor de duidelijkheid wil ik benadrukken, dat ik heel erg vóór vrije meningsuiting ben, maar heel erg tégen misbruik. Ik ben ook heel erg vóór een vrije gang en wandel van iedereen, maar heel erg tégen misbruik daarvan door bijvoorbeeld de buurt te terroriseren.

Via joop.nl is onlangs vanuit vergelijkbare zorgen het Burgercomité voor de rechtsstaat opgericht. Hier wil ik nu niet verder op ingaan, maar mijn reden om deze site versneld in de lucht te brengen, houdt hiermee verband. Enerzijds ervaar ik namelijk een momentum, waar gebruik van zou moeten worden gemaakt. Tegelijkertijd proef ik de behoefte aan een coördinator, omdat het de initiatiefnemers en aanhakers aan tijd ontbreekt, waardoor het initiatief lijkt te stokken. In principe zou ik die coördinatie wel op me willen nemen. De motivatie is er en ik heb een aantal ideeën en inzichten, die als vertrekpunt zouden kunnen dienen. Via mijn contactformulier kan er worden gebrainstormd om uiteindelijk tot een concreet plan te komen. Ik weet niet, wat ik me hiermee op de hals haal, maar ik ben er niet bang voor.

Belangrijk is alleen wel het volgende. Dat ik er – naast motivatie – ook de tijd voor heb, komt doordat ik sinds kort zonder werk ben komen te zitten. Ik zou hier daarom graag mijn – betaalde – werk van willen maken, want ook ik heb mijn rekeningen te betalen. En daar zou ik wel hulp bij kunnen gebruiken in de zin van een business plan of een dienstbetrekking. Ook dat kan via mijn contactformulier.

Ik hoop dus op constructieve reacties. Als die uitblijven, blijf ik op eigen houtje maar een beetje pionieren. Ook leuk.

 


Eveneens leuk zijn de volgende discussies, waaraan meneer Boeijen, onze systeemdenker, deelnam, nou ja, deelnemen is beslist te veel eer voor zijn manier van “bijdragen” leveren:
Politkommissar (ook om andere redenen niet van actualiteit ontbloot!)
Etentje
Ballonnetjes. Dit blog is het allermooiste van alle. Pekeltje, toen Willem van Gelre geheten, had net in een ander blog het trolletje Kim de Wit gelanceerd. Lees deze discussie eens, dan begrijpt u dat, zoals hij dat noemt, stalkgedrag beter. Echt schorem, die Pekeltje, niet soms? En Boeijen, van hetzelfde laken een pak?

Nogmaals, oordeel zelf!

En verder? Nog een woordje rechtstreeks aan de heer Boeijen.
Eerst even iets ter herinnering. Op 15 januari dit jaar stuurde ik u via de NRC een brief: brief Boeijen.pdf

Heb ik er ooit antwoord op gehad? Nee dus. Teveel moeite, angst om de waarheid onder ogen te zien, gezichtsverlies?

U hebt zich in het verleden nadrukkelijk geschaard aan de zijde van de internetvervuilers, om ze eens zo te karakteriseren. U vond en vindt het normaal dat iemand die vrank en vrij te werk gaat de mond wordt gesnoerd, u participeert met dwazen en smeerlappen èn u houdt een pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting. Hoe zulks te rijmen? Omdat u er een belegde boterham in ziet, eigenbelang? In wezen bent u, dit alles overziend, nog dwazer dan de u welbekende partijgenoten of sympathisanten van de SP in het NRC-forum en denkt u net zo gehaaid te zijn als de welbekende gore anonymus Pekeltje.


Wat u ook moge nastreven, meneer Boeijen, u bent een zielige sjoemelaar, een onwaarachtig mens. Dat staat vast.


Voor het overige, realiseer u zich eindelijk eens, dat alles wat er op internet gedeponeerd wordt er tot in lengte van dagen blijft staan. Onderschat ook de verspreiding van dit weblog niet. Zie de cijfertjes, waar u ongetwijfeld tuk op bent, onder: “Emile Roemer en Gloria!”. Nog geen drie maanden later zijn deze cijfers ongeveer al verdubbeld. Mijn devies: “Al gaat de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel”, meneer Boeijen.

Even nog voor de goede orde. Voor zover mogelijk heb ik de hoofdpersonen, die optreden in dit weblog, op de hoogte gesteld als stukken van hun hand bijvoorbeeld hier geciteerd werden. Ook kunnen ze reageren, uiteraard onder eigen naam. Tot nog toe taal nog teken op één uitzondering na. Ook heer Boeijen hult zich in ijzig stilzwijgen. Hoe zou dat zo komen? Nooit gehoord van boter bij de vis zeker…

Wat een zielige malloot overigens, die meneer Boeijen: “Sorry, als je dacht dat ik je belangrijk of interessant vond, maar dat is toch echt niet het geval.” Een reactie door Wilbert Boeijen op Maurits — zondag 30 juli 2006 @ 23.37 uur. En wie sprong ongevraagd in de nek van ene Maurits? Heer Boeijen, een vlerk gelijk Pekeltje? Zeker zo aanmatigend. Nee een reactie van dat heerschap Boeijen op dit blog zou me hogelijk verbazen. Voor hem moet dat zoiets zijn als de ultieme vernedering.
 


 


Uitgelichte afbeelding: bron – Ingevoegde prent: Henri-Pierre

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.