Mevrouw Pekelharing

Wassily Kandinsky: Improvisation 28 (2. Fassung)“Het heeft inderdaad weinig zin om een soort van overwinning te claimen. Ik ben er ook helemaal niet voor om mensen weg te jagen van dit forum. Dat zou de discussie verarmen en saai maken. Dat is het wat mij betreft zeker niet hier. Dus de bijdragen van mevrouw Pekelharing en meneer De Jonge blijven ook welkom. Het belichten van de dingen van meerdere kanten biedt bijzondere inzichten. Bovendien leer ik meer van de geschiedenis dan met wat mij ooit op school is geprobeerd wijs te maken.”
Jan Hendrik Bos


Zo gaan die zaken, mevrouw Pekeltje en meneer Gerrit weten wel hoe ze zo een klus klaren. Kleurrijk, maar o zo saai en voorspelbaar. Discussie? Ze weten niet eens wat de betekenis van dat woord is. Intimideren willen ze o zo graag, maar o, wat vallen ze door de mand. De taal van Gerrit is een beetje de opgepoetste taal van Pekeltje, maar voor het overige? Hier is een taalwetenschapper gevraagd om het bewijs sluitend te krijgen van wat iedereen met een beetje taalgevoel en muzikaliteit op zijn klompen kan aanvoelen. Lees, herlees, verifieer, zet de stukjes in chronologische volgorde, leer de tactiek doorzien, die Pekeltjes code, en wat blijft dan over? Gapende leegte vol kretologie en heel, heel veel van hetzelfde. Duidelijk?

Nee, meneer Bos, hoezeer ik uw bijdragen waardeer, hier gaat u volledig de mist in. Maar het is bekend, het medium is zeer vluchtig. een boek of krant pak je nog eens ter hand om iets bepaalds terug te lezen. Wie gaat er nog in zo’n forum ouwe stukjes opzoeken om te kijken welke meningen daar geventileerd werden. Nou ik kan u in ieder geval verzekeren dat die van de drieëenheid Willem Nijmegen, Willem van Gelre en Maria Pekelharing onveranderd van dezelfde teneur zijn zonder een enkel steekhoudend argument.

Tot zijn familie behoren de leden Drs. De Rijke en Ton Hollander. En dus sinds kort Gerrit de Jonge, ook met titel. Een verzameling hoog opgeleide lieden die werkelijk niets, maar dan ook helemaal niets bijdragen aan een inhoudelijk debat. Het ontbreekt hen zelfs aan basale algemene ontwikkeling.

De daarbij verzonnen hoertjes als Janneke van der Veer, die ook tot die drieëenheid behoren, zullen we maar geheel buiten beschouwing laten.

Meneer Bos, u bent net zo naïef als ik indertijd. Trap niet in die rotzooi van Pekeltje, u zult het vroeg of laat bezuren als u die kerel, jawel, serieus neemt. Het is hem slechts om Wilders propaganda te doen en gebruikt daarbij onvervalste fascistische praktijken. Het is maar dat u het weet.

Vanwaar dit beroemde affiche als illustratie? Eens was er kleine Geert die bij zijn grote broer zeurde of hij dat affiche voor hem kon bezorgen. Ooit was er een Pekeltje, die er graag bij wilde horen en PSP stemde. U hebt wel eens gehoord over verpakking en inhoud? Ja, zo is het maar net. En nooit, nooit iets bijgeleerd, alleen maar stemming maken om er zelf beter van te worden of om het wereldje waarin ze verkeren naar hun hand te zetten. Vieze mannetjes zijn het, nooit los gekomen van fascistische waan.

Luister maar:

“Hartelijk dank voor de overweldigende hoeveelheid fanmail die mij blij verraste toen ik vanavond uit het ziekenhuis weer thuis kwam. U krijgt allemaal antwoord, maar niet allemaal meteen.
Ik beperk me hier tot een hartelijke gelukwens omdat Patrick Faas zich bij U heeft aangesloten. U mag er trots op zijn dat U hem Uw vriend mag noemen. Niemand is er zo goed in als hij om glashard, onweerlegbare feiten te ontkennen, en te schieten op de boodschapper.”

Gerrit

Ja, die boodschapper moet kapot, beter die boodschappers, G.J. Smeets voorop. Aan dergelijke praktijken besteedt de Januskop al zijn energie.
Nog een citaat voor de duidelijkheid. Van de “bal en de man” is dit personage nou eenmaal bezeten. De lijst met uitspraken als de volgende kan welhaast onbeperkt voortgezet worden, die van de bal en de man dus.

“Uw persoonsgerichte, ongenuanceerde alsmede ongefundeerde kretologie heeft alles van smaad en laster, dus maak u eerst die netetiquette eens eigen, dat lijkt me geen overbodige luxe. En daar besluit ik het mee.”
Pekeltje

De afgelopen dagen kwamen aan bod: P. Lamers, G.J. Smeets, Patrick Faas, Alphonse Scaf, Emil Havas, Leen Karman, E. Starink, en… Scheidsrechter: Steven de Jong. Te jong, niet opgewassen tegen deze zware taak.

Succes verder, meneer Bos! Theater liefhebber? Dan is dit echt iets voor u: Poppenkast of het Dagboek van een Gek. Zinvol hier kennis van te nemen. Het is als de sleutel die u toegang verschaft tot de duistere krochten van dat NRC-forum. U leert de echte trollen kennen. Vergeet ook niet uw tijd nuttig te besteden. Scrol in de toekomst door, zeker bij de nieuwe welhaast prehistorische opmaak van het forum, als bepaalde namen verschijnen. Deze opmaak maakt het lezen tot een plaag (zou het de bedoeling van de ontwerper zijn of hebben we van doen met een analfabeet die dit bedacht heeft?) en je met waanzin bezig houden, nee, daar is de tijd te kostbaar voor.

Een voorbeeldje van die waanzin slechts, ditmaal van de voorlichter huize Pekeltje, dat moet voldoende zijn:

“Het Romeinse rijk, het Merovingische rijk, het Habsburgse rijk, het Napoleontische rijk, het Ottomaanse rijk, het derde rijk, (…) allemaal multi-etnisch en allemaal ten onder gegaan aan interne twisten.”

Ondergegaan aan etnische twisten? Hier is een rioolwerker aan de praat die stiekem probeert een waterleiding te verleggen. De gevolgen zijn meer dan rampzalig. Het onfrisse goedje besmet het drinkwater en wie zijn de klos? De onwetenden, de dommen, het klootjesvolk in de terminologie van de ware fascist. Och ja, bijna had het Derde Rijk het overleefd, die etnische zuivering, helaas ze kwam te laat. Zaten we nu niet opgescheept met al die vreemdelingen. Echt meneer Bos, in dat citaat is niet een dwaas aan het woord, maar een geslepen vos, dom en plat qua wetenschappelijke bagage, maar een fascist van het aller zuiverste water. Het enige voordeel van dit soort stukjes is dat u steeds beter de ideologie en het handelen van onze grote profeet leert verstaan, Führer Wilders. Sieg Heil!

En deze nog maar, omdat ik het terloops ook nog over toiletten wil hebben:

“Dat zou betekenen dat U mijn antwoord (..) aan Gloria onderbuikgemompel noemt.”

Gloria, juist ja. Niet mevrouw van der Spek, maar Gloria. Pekeltjes geliefde in bange dagen. Gloria en fanmail is een zeer mooie, vraag maar aan Jerry Mager. Ja, die Gerrit, pas een paar weken actief en al helemaal ingevoerd in de mores van het forum. Wonderlijk, nee de wonderen zijn niet de wereld uit.
En verder, Pekeltjes voorliefde voor menselijke afscheidingen, niet bloed, zweet en tranen, kennen we ook. Nee, het was nog anders, even terug in de tijd. Wolkers zegt u? Nou, dan ga ik maar weer eens iets van Jan Wolkers lezen, het is ook al zolang geleden, dus terug in de tijd…
Nee, toch maar liever niet, andere auteurs zijn me liever. Ook hun taal. Thomas Bernhard met name. U weet, die redundantie, een zeer muzikale. Bernhard was een geschoold zanger en Mozart liefhebber. Alte Meister.
Enfin, u begrijpt het wel, meneer Bos. Ook van dat ziekenhuis, die opname?

 

Oordeel zelf en lees de min of meer laatste discussie in het forum eens door.

Het forum is nu ter ziele. Welke krachten er op dit moment spelen bij de NRC daar heb ik uiteraard geen kijk op. Het vertrek van Birgit Donker als hoofdredacteur en de toen te lezen motivaties in de krant hebben me wel aan het denken gezet.
En zie wat er verder gebeurt. Vroeger is al eens sprake geweest van de krant als collectief eigendom van de lezers. Nu is de volstrekt andere weg ingeslagen. De lezers mogen even hun gal spuwen en verder over en sluiten.
Wel een advies, gebruik niet uw werkelijke naam in fora e.d.! Ook de NRC webredactie heeft nooit enige zorgvuldigheid betracht om mensen te beschermen tegen onverlaten, daar zal zeker geen kentering in komen. Vergeet niet, internet werkt als een olievlek. De daarbij te hanteren tactieken en methoden zijn schier eindeloos. Communicatie-wetenschappers weten er alles van… Steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen als ze zijn.

Als voorlopig slot op de affaire NRC-forum en paranoia nog dit. Onverlaten, Pekeltje voorop en als toppunt van alles dat stinkt, geestelijk verdorven als het personage kennelijk is en tevens profiteur bij het leven zoals hijzelf beweert, hebben geen abonnement op deze krant, de NRC. Dergelijk gajes heeft het klaargespeeld het forum naar z’n mallemoer te helpen, met dank, ook hier, aan een “communicatie-wetenschapper”. Blijf lachen…


Uitgelichte afbeelding: Guggenheim Museum – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.