Paul de broer van…

Dutch Populist’s Brother Speaks Out
Zonder Wilders was dit blog nooit ontstaan. Of juister, door de activiteiten van een welhaast perfecte Wilders-kloon in het forum van de NRC. Wist ik veel, ja, ik wist wel van louche praktijken op internet, maar niet dat je er persoonlijk door getroffen kon worden, zeker bij de NRC had ik dat niet voor mogelijk gehouden. Van Wilders wist ik ook al hoegenaamd niets, dit soort personages hebben bepaald mijn interesse niet. Door dat forum werd ik er welhaast toe gedwongen en mijn ogen werden geopend door zijn adepten in dat forum, de genoemde kloon voorop.

Nog iets anders wist ik niet. Wilders had een broer die er onomwonden vooruit kwam dat hij het met het opereren van broer Geert niet eens was. Daar kwam ik achter door een interview in het dagblad De Limburger. Daarin verhaalde hij ook hoe Geertje bij hem zeurde om een PSP-affiche te bemachtigen…

Paul Wilders bleek een blog te hebben, slechts eenmaal nam ik er kennis van. Beetje moralistisch van toon en verder weinig nieuws.

Onlangs meldde Paul n.a.v. van Geerts’ uitspraken over “stemvee”, dat voor hem Geert definitief een grens had overschreden. Niet om een godsdienst ging het hem, maar om mensen. Eindelijk, dacht ik, hij heeft het begrepen. Verbaasd was ik een paar dagen geleden over een berichtje van Paul op Twitter dat hij ergens boos over was.

Hier zijn tweet:

@paul_wilders Zo ben je een held, zo ben je de duivel… http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/het_vrije_woord_en_normvervaging/ #pvv #wilders #joop

Verwonderd reageerde ik daarop met:

@Tibaert Is het hemd nader dan de rok? Fascisme vrij spel? > @paul_wilders: Zo ben je een held, zo ben je de duivel… http://ow.ly/5a6lV #PVV

Nou, ik heb het geweten… Voor de duidelijkheid hier de link naar het betreffende artikel op het  blog van Paul Wilders. Er valt te lezen waarom hij afscheid neemt van Joop.nl.

Je zult maar Wilders heten in deze dagen. Ook al ben je geen familie van. Veel nijpender lijkt me de situatie voor Paul Wilders. Uit het boven aangehaalde interview was me duidelijk geworden dat de broers nog wel contact met elkaar onderhouden, maar politiek voor hen een taboe-onderwerp is. Ietwat eigenaardig vind ik tegen deze achtergrond het opereren van Paul als een soort moreel geweten, in de geest van “er zijn ook nog goede mensen met de naam Wilders”. Niet rechtstreeks met elkaar de degens kruisen, het mogelijk onderlinge openbare debat schuwen, ondanks kritiek elkaar ontzien. Wie wordt er beter van?

Paul Wilders noemt zichzelf een fervent voorstander van het vrije woord, daarin verschilt hij niet van zijn broer. Voorts heeft hij het over het overschrijden van menselijke waarden, over de schreef gaan en zegt geen tegenstander van hard spel te zijn. Tezamen genomen ook niet veel anders dan zijn broer zegt aan te hangen. Zoals altijd komt het op de invulling aan, de werkelijke inhoud. Wat wordt verstaan onder “het vrije woord”, “hard spel” en wanneer worden menselijke waarden overschreden en welke? Dit alles blijft in duisternis gehuld. Het lijkt wel een Wilders’ trek, vaag en hol met bijbehorende mistgordijnen.

M’n goed bedoelde vragen op Twitter om duidelijkheid te verschaffen werden gepareerd met: 
“Zelfdenken is een groot goed. Big picture eveneens. Wellicht leert u tzt meer dan papegaaien.” Mijn reactie: “”Zelfdenken” en papegaaien. U vergeet vooroordelen en nog veel meer. Vanwaar die kwaaie reactie? U kent me?”, waarop hij volgde met: “Ik ken uw geleende visie. Tijd om zelf eens een eigen mening te vormen ipv anderen na te praten.” En toen stond mijn verstand even stil. Wederom iemand die mij kende, het moet niet gekker worden. En toch, rond half zes begon deze “discussie”, ze nam een eind rond 2 uur ‘s-nachts, ik had er inmiddels schoon genoeg van: “Echt, aan deze tragédie-comique moet ik nu maar een einde maken. Kijk nog eens bij m’n vragen. De afwas wacht…”.
Dat ben ik inderdaad gaan doen.


In de tussentijd werden door hem slechts oordelen, vooroordelen en veroordelingen tot in den treuren herhaald. Geen antwoord op de gestelde vragen. Nogmaals, hij lijkt z’n broer wel. Analyse van die tweets levert het inmiddels overbekende beeld van “framing” op. Zaak is er niet in te trappen. Voor het overige, een welhaast frustrerende holheid, geen argumentatie, verdacht maken. Zie het PDF als u het wilt nalezen…

Paul Wilders op Twitter.pdf


Wat beoogt Paul Wilders met zijn waarschuwingen tegen z’n broer? De goegemeente vertellen dat Geert misleid is, dat ze niet op hem moeten stemmen omdat hij er rare ideeën op na houdt over de Islam? Wil hij een soort woordvoerder zijn voor het braaf-burgerlijke deel van de bevolking, dat zegt die Wilders kan me de reet roesten? Een ding is me duidelijk, hij ziet het opereren van Wilders als een verschijnsel an sich los van het geopolitieke spel om de hegemonie in de wereld. Als je dat doet negeer je de elementen waar alles om draait, kapitaal, militair en de wapens die hiervoor ingezet worden; ook de propagandistische en ideologische. Kortom “The Clash of Civilizations”. Als conclusie zou je kunnen stellen dat Paul Geert slechts tot rede probeert te brengen. Wie schiet daar wat mee op? Zeker niet diegenen die terecht Wilders slechts zien als een kleine marionet in dat grote geopolitieke spel. Hij valt ze zelfs af en dat is hem kwalijk te nemen.

Als gevolg van die houding, die ik baseer op de luttele dingen die ik nu van hem weet, valt zijn weerzin te begrijpen tegen historische parallellen, met die van de NSB in het bijzonder en meer in het algemeen die met het fascisme. Het is hem zelfs een gruwel zoals uit zijn stukje blijkt. En dat ondanks hij beweert het vrije woord te verdedigen. De cirkel is weer bijna rond. Als Geert wil Paul geen debat, hij bezit als enige de waarheid over Geert en verder dienen we te debatteren binnen de door hem gestelde grenzen. Iets anders wil hij niet tot zich laten doordringen. Wat in zijn ogen niet waar is mag niet waar zijn. Ik zei het al, die broertjes hebben meer gemeen dan op het eerste gezicht zou lijken. Jammer voor de goeie zaak, de anti-fascistische, anti-racistische. Kwalijker nog, Paul speelt Geert volledig in de kaart.


Update:
Een recent interview met Paul Wilders – Der Spiegel (1 maart 2017):
Dutch Populist’s Brother Speaks Out

 
Bron uitgelichte foto: Der Spiegel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.