De Hartmannetjes

· fascisme, ideologie, internet, justitie
Authors

   


Vraagje @DoktahD: ben jij Dick Hartman? Iemand met speurzin of  goed geïnformeerd stelde die vraag afgelopen week op Twitter. Hij verwees hierbij naar een artikel uit de Volkskrant.

Hier het relevante gedeelte:

PVV krijgt steun extreem-rechts
Van onze verslaggever Toine Heijmans − 16/02/11, 03:00

AMSTERDAM – De Partij voor de Vrijheid krijgt nog steeds steun van rechts-extremisten, ook al wil ze er geen enkele bemoeienis mee. Een aantal van hen tekende ondersteuningsverklaringen voor de provinciale verkiezingen van 2 maart. Daaronder zijn prominenten van de voormalige Centrumdemocraten (CD), en van de neonazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU).
Dat blijkt uit onderzoek van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka. Medewerkers van Kafka bezochten stembureaus in 17 van de 20 kieskringen, waar ook de ondersteuningsverklaringen ter inzage liggen. Die verklaringen hebben nieuwe politieke partijen nodig, om mee te doen aan de verkiezingen.
(…)
Actief binnen NVU
In Zuid-Holland wordt de partij ondersteund door Dick Hartman, die begin jaren tachtig actief was in de NVU. Volgens Kafka hield hij zich in de jaren daarna bezig met websites over de SS en de NSB. Hartman maakte gebruik van de schuilnaam Seyffardt, naar een Nederlandse generaal die in de Tweede Wereldoorlog sympathiseerde met het nationaal-socialisme.
(…)
Kafka doet sinds 1988 onderzoek naar extreem-rechts in Nederland, en heeft een uitgebreid archief opgebouwd. ‘We zijn linkse antifascisten’, zegt Kafka-onderzoeker Jaap van Beek, ‘maar we willen wel dat alles klopt wat we naar buiten brengen. Het enige wat we hebben, is onze geloofwaardigheid.’ 

U begrijpt, mijn nieuwsgierigheid neemt toe. Wie gaat schuil achter die zelfbenoemde biograaf van mij? Dus nu maar eens regelmatig gekeken wat hij zoal te melden heeft en zie daar, een bericht aan hem: 

Een meer dan verrassend bericht vanwege zijn contacten  via de  nieuwe beweging “Volksmacht Nederland” met zijn naamgenoot Jan Hartman. Familie? Een kleine update blijkt al snel noodzakelijk. @DoktahD stuurt n.l. dit bericht de wereld in. Wie het begrijpt mag het zeggen.

U kent het begrip “demoniseren” ongetwijfeld. Jaren geleden geijkt door de Wilders’ aanhang. Een effectieve methode is het gebleken om kritiek op wat die man te berde brengt de mond te snoeren. Meestal wordt er nog aan toegevoegd “hij heeft geen bloed aan zijn handen”, hij moet beschermd worden en “kogels komen van links”. Dat is zo’n beetje het vaste repertoire.

Toch is het aardig te lezen hoe die PVV goegemeente  dat “demoniseren” omschrijft en daarbij de spies weet om te draaien. Want wat doen ze feitelijk? Lees maar wat  lieden als die Hartman daarover te melden hebben: “Demoniseren. Kent u die uitdrukking?”  en lees deze biografie aansluitend maar eens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: