29 februari, een gewone Twitter-werkdag voor Jekylline

Berlin, Unter den Linden (1945)OM OVER NA TE DENKEN


Francis Fukuyama, The End of History (1989): 

“What destroyed fascism as an idea was not universal revulsion against it, since plenty of people were willing to endorse the idea as long as it seemed the wave of the future, but its lack of success.”

 


We weten het, de geschiedenis gaat verder, ze herhaalt zich niet, maar we lijken steeds weer in herhaling te vervallen, steeds in dezelfde val te lopen. Wanneer trekken we eindelijk lering uit het verleden? Het fascisme kent zelfs een opbloei als nooit tevoren, geheel op vrijwillige basis wordt het nu omarmd.

Aan de hand van sommige zaken kun je iets verduidelijken, zoals mijn ervaring leert. Vijf jaar na dato haal ik daarom de oudste berichten van mijn verdwenen berichten op dit weblog terug. In het volgende bericht komt mijn stalkster gedurende vele jaren aan het woord. Grappig is om nu koppelingen te leggen tussen de raddraaiers en bedriegers van toen en nu, van links en rechts. Als proef op de som probeerde ik @jekylline en @inadijstelberge en er rolt een tweet als deze uit:


 


Geen reactie. Enkele maanden later waren m’n weblogs weg, zomaar, plots, ineens. Het heette dat ik het auteursrecht geschonden had, hetgeen door Google beaamd werd.

In welke tijd leven we, vraag je je af, als je dit soort personages bezig ziet? Van het verleden, en dan doel ik met name op het interbellum, hebben ze nauwelijks weet, dat staat vast. Wat fascisme inhoudt kunnen ze niet vatten en bij al hun intellectueel tekort scharen zich ergens achter, links of rechts, dat dondert niet. Hun gelijk staat a priori vast, zonder enige twijfel.

EN NU EEN TWITTERDAG VAN JEKYLLINE…

Over het “Polenmeldpunt” is sedert jaren niets meer vernomen. Niet onlogisch, in Polen zijn inmiddels de geestverwanten van Wilders aan de macht. Net als in Hongarije worden daar de media gleichgeschaltet zoals ook het streven voor Nederland is. Zijn commissaris voor mediazaken en cultuur Bosma heeft het draaiboek al klaarliggen.

4 januari 2017geertwilderspvv  
Feb 29, 10:45am
® PVV-meldpunt schot in de roos! Oost-Europese rovers stelen op bestelling en politici zwegen: bit.ly/xPQS5U en bit.ly/zw9Z8g
Jekylline Feb 29, 11:37am

RT @geertwilderspvv: PVV-meldpunt schot in de roos! Oost-Europese rovers stelen op bestelling en politici zwegen: bit.ly/xPQS5U en bit.ly/zw9Z8g


 

 

De aanleiding om eens een TL van Jeky n zijn geheel vast te leggen vormde een tweet van @Zetteke die door haar bewust verkeerd geïnterpreteerd werd.

 De complete TL staat hier:

Jekylline – 29 februari 2012Update 4 januari 2017 

Uitgelichte foto: Berlijn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.