Ach, de NRC…

Francesca Woodman: Untitled (from the series A woman. A mirror. A woman is a mirror for a man) (1978)
Fons, reageer eens op de hoofdredacteur. Nou, ik volg die krant niet meer, ondanks het feit dat mijn vrouw nog altijd een abonnement heeft. Als ze in de bus valt moet ik steeds aan het plaatselijke advertentieblad denken, zeker niet aan een krant van formaat als Le Monde.

Was ze nog maar betrouwbaar, maar dat is ze beslist niet. Hoe ik dat weet? Simpelweg door eigen ervaring. Onder leiding van een moderator kon het goorst denkbare PVV schorem rustig zijn gang gaan. Stukjes gericht aan de oud-hoofdredacteur hieromtrent werden naderhand gezwind uit de kolommen verwijderd.

Ach, je wilt een lieve en dierbare vriendin graag een plezier doen, dus toch maar gereageerd op de heer Vandermeersch: Kom discussiëren over toekomst NRC Handelsblad.  Mijn reactie:


Moeilijk om op de stoel te gaan zitten van de hoofdredacteur. Bovendien, hoever reikt zijn verantwoordelijkheid, welke invloed heeft hij (of zij)? Birgit Donker verdween van het toneel omdat haar inzichten duidelijk botsten met die van de uitgever.
Mooi zou zijn als redacteuren en journalisten een krant konden maken die ze zelf graag zouden lezen. Of dat nog het geval is valt te betwijfelen. Misschien biedt voor hen internet een uitkomst?
En de lezer? Die mag consumeren en betalen. Zijn of haar enige uitlaatklep is in een blog als dit of in een forum. A propos forum. Tot m’n verrassing zie ik dat de regeltjes voor de netiquette nog ongewijzigd op de site staan. Tja, zogezegd volgens die regeltjes werd een oekaze mijn deel: Oekaze uit Rotterdam
Samenvattend: welke lange armen van buiten de redactie zijn heden actief op de burelen van de NRC? Misschien, als we dat weten, kunnen we verder praten!En zie, de reactie verschijnt meteen, maar o die opmaak:
Ook dat nog maar even vermeld in een tweede reactie, stuur ze door en zie, de eerste reactie is al foetsie:
Tja, die NRC.  Maar vertel me eens mensen, meneer Vandermeersch, wie is/was die Willem Nijmegen alias Maria Pekelharing eigenlijk? Moderator Steven de Jong weet beslist meer. Zijn motto: Vrij baan aan PVV fascisten. Velen op dat forum onderkenden dat niet.


Uitgelichte foto: Francesca Woodman – bron


2 opmerkingen:

 1. Ik heb overal dezelfde ervaring. Een ban bij de Volkskrant (logisch met met een fascist als Rutenfrans achter de knoppen). Joop.nl censureert kritiek op de SP (terwijl ik overduidelijk links ben), inhoudelijke kritiek, met bronvermeldingen, grotendeels links naar sp.nl nota bene. Francisco van Jole, die ik ken van toen hij nog niemand was, heeft me meerdere keren beloofd om ernaar te kijken, of die censuur wel terecht was. Na drie maanden wachten van mijn kant gaf hij geen thuis meer.
  Ik weet niet beter dat elk nieuwsmedium op het internet een politieke agenda heeft, inclusief onze “kwaliteitskranten”. Vrijheid van meningsuiting bestaat alleen in dienst van de politieke en dus financiële agenda – en bestaat dus niet. Het schijnt ‘modereren’ te heten.

  Beantwoorden

 2. Die carnaval metafoor komt me weer van pas! In Maastricht heet het “neet boete de schram”, niet over de schreef. En wie bepaalt dat?
  Bij Joop.nl kwam ik een SP figuur tegen die ik kende van het NRC forum. Een ongemeen brutale vlerk uit Amsterdam. SP. Ik had hem al eens Politkommissar gedoopt bij de NRC. Je gelooft het niet, deze man had grootse plannen met Joop.nl, wel tegen betaling uiteraard. Wat er van geworden is weet ik niet. In ieder geval werd het merendeel van mijn reacties uit dat forum geweerd. Zijn platitudes verschenen wel met de grootste regelmaat.
  Sonja, we zijn ver verwijderd van een klimaat met vrijheid van meningsuiting die deze formulering verdient. Dat zou hoor en wederhoor betekenen, verantwoording afleggen voor wat je zegt, communicatiekanalen en verborgen agenda’s blootleggen. Je zegt het, ze bestaat dus niet.

  Beantwoorden


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.