De naastenliefde van Wilders en z’n beweging

· economie, ideologie, politiek
Authors


Afgelopen week trok een artikel in The Guardian mijn aandacht. “Confession of a recovering Objectivist” stond erboven, waarin Victoria Bekiempis opbiechtte hoe ze begeesterd was geraakt door Ayn Rand en ondanks het verwerpen van haar ideeën nooit echt los van haar is gekomen. Bekiempis:

“Ayn Rand is one of those people whom you just want to go away, but won’t. I say this not with hate or ignorance, but with deep familiarity.

When, as a self-absorbed college freshman, I first came across the Russian emigre author of The Fountainhead and Atlas Shrugged, she seemed like the coolest thinker ever – what selfish person doesn’t want to hear that being selfish doesn’t just feel good, but actually is good, too? 

I quickly devoured nearly all of her atrocious tomes with a sort of blind hunger – that ferocious pseudo-intellectual reading you do only to confirm your beliefs, if you will. Indeed, I devotedly hung on her every word, even becoming an officer of my university’s Objectivist club. At one point, I may even have been president.  

Much to the lament of my philosophy classmates, I was that girl who frequently (and loudly!) argued in favor of Rand’s illogical claims that altruism doesn’t exist; that selfishness is a virtue; and that “rational egoism” is the only right way to live.”

Ayn Rand: Hulton Archive/Getty Images

Ayn Rand, de geestelijke leidsvrouwe voor alle mensen die een rechtvaardiging zoeken voor hun materiële welvaart en hoe die verworven is. Het spreekt dat bij Rand het kapitalisme niet ter discussie staat. Elke vorm van kritiek op en analyse van dit door mensen ontwikkelde economische systeem is taboe. Sterker, kapitalisme wordt bij haar tot een ideologie waarin je dient te geloven. Ze schept de voorwaarde om zich als individu totaal te ontplooien los van welke beperkingen ook, die van de staat voorop. De optelsom van die actief handelende individuen leidt aldus volgens Rand tot een samenleving die optimaal functioneert. Het egoïstisch eigenbelang als leidraad voor samenleven. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Je bezighouden met Ayn Rand zou pure tijdsverspilling zijn ware het niet dat uit het rechtse, fascistisch angehauchte politieke spectrum deze leer gepropageerd wordt. Zelfs Rutte schijnt gecharmeerd te zijn van haar “The Virtue of Selfishness, las ik ergens. Zonder twijfel is Wilders een aanhanger, we hoeven maar richting zijn Amerikaanse connecties te kijken, w.o. zijn vriendin Pamela Geller. Je zou haar “objectivistische” leer als de verborgen agenda van Wilders kunnen zien.

De verspreiding vindt plaats op internet via allerhande sites en sociale media. Ook in Nederland. En zo kwam ik Alexandra Strieker en Victor vd Sterren tegen op Twitter en kwam ik bij het blog Liberale Media uit, van Carla Wijnmaalen. Onversneden Ayn Rand propaganda treft u bij deze mensen aan. Een eigen vocabulaire hanteren ze en criticasters wordt het reageren onmogelijk gemaakt. Voor een open discussie zijn ze doodsbenauwd. Reageren doen deze lieden puur ad hominem als je niet tot hun beweging behoort. Impliciet hanteren ze ook nog een andere Leitgedanke, de kreet van Wilders, de enige waar hij zijn openlijk politiek opereren op baseert, “Islam = fascisme”. Op deze wijze is hun wereldbeeld compleet. Het kapitalisme als bron van al het goede, de Islam als bron van alle kwaad. En, o hoe mooi, ze kunnen zich optuigen met het predicaat anti-fascist.

Laten passeren deze propagandapraatjes, deze figuren negeren, die andere personen, ongebonden vrijdenkers, beschouwen als dwazen? Nee, zie wat ze verspreiden als sluipend gif dat onze maatschappelijke cohesie steeds verder stuk maakt en geen enkel probleem oplost, integendeel. Vandaar dat ik wens te blijven reageren om hun uitspraken, hun ideologie aan de kaak te stellen. Als reactie op deze voor hun vermetele daad ontstaat bij hen de lust tot vernietigen. Zo gaan fascisten te werk. Een voorbeeldje slechts, eentje uit een eindeloze rij, van vandaag op Twitter:

U ziet hier de intelligentsia uit de PVV gelederen aan het werk. Wat ging aan deze tweets vooraf? Enkele vragen over het artikel van Bekiempis en nog wat. Om het geheel in te ramen volg ik de TL van @victorsterren vanaf 10 juni, de dag waarop het artikel verscheen. Die van @CassandraTroy was enkele dagen afgesloten…Onze @victorsterren vindt Rutte nu een landverrader. Is hij achterlijk of denkt hij dat wij achterlijk zijn?

Iedere keer dat we wéér geld naar het Zuiden pompen, omdat we te laf zijn om nee te zeggen, verhogen we onze eigen schuld opnieuw. 

@ajboekestijn Een dogma is gebaseerd op irrationaliteit. Ik kan mijn stellingen onderbouwen. Ik deed dat richting Arjan nu niet, omdat ik gisteren nog met hem aan tafel zat en we het er over hadden. Kort gezegd: centrale macht is zelfversterkend en in bijna ieder geval bedreigend voor de mate van vrijheid. De EU, al inherent gebrekkig op gebied van inspraak, heeft een hele lang weg te gaan voor deze te vertrouwen is met centrale macht. Sterker nog: de weeffouten zitten zo diep dat we beter opnieuw kunnen beginnen, bijvoorbeeld met een noord-Europese EEG (waar o.a. ikzelf al vaker voor pleitte). 

@Tubaljan @bozoc Wat wordt hier nu weer allemaal over mij geïnsinueerd.

@CarlaWijn Ach, het zijn ook vooral ex-communisten in de oude garde van GL. Dus dit past geheel bij hun maatschappijvisie. 

@victorsterren een ultralinks kabinet levert vast veel schrijfstof op voor je;) Gunstig voor LibMed #positiefzien 😉 

@CarlaWijn Ja, of Castro. Of Bouterse. Of Ahmadinejad. Die zijn allemaal al vriendjes van elkaar.

Met premier Roemer zou de hechte vriendenclub Chavez-Morales-Castro-Bouterse-Ahmadinejad er een lid bij krijgen. #WilJeNietBijhoren 

@victorsterren RT @Jacob_X Mschn zinnig dit artikel te lezen sg.uu.nl/2012/02/22/de-…. Dus neoliberalisme bestaat (btw: het is/was destructief). 

@Jacob_X Dank voor je reactie, Jacob. Waardevolle toevoeging! Cc @victorsterren @CarlaWijn 

@AnnekevdVeer Oké, leuk artikel, maar wat @Jacob_X zegt klopt niet. Dit artikel zegt in feite “een ongereguleerde markt is schadelijk”. Dat is ook een standpunt dat men kan hebben (ik deel het niet, maar dat terzijde), maar het refereert dus naar kapitalisme. Men verwijst in dit artikel naar kapitalisme, maar noemt het neoliberalisme. Nogal raar. Als neoliberalisme slechts een scheldwoord is voor kapitalisme, noem het dan gewoon kapitalisme. 

@victorsterren dit artikel zal je vast aanspreken bit.ly/Lim0hC 

@CarlaWijn Dat doet het zeker.
@victorsterren dat dacht ik al;) 
“Het debat dat er nooit was” > tinyurl.com/bqxaxs3 T.a.v. @victorsterren. Heb je dit ook al gelezen: tinyurl.com/78mnl6n ? #Bach 

@victorsterren de PVV heeft alternatieven zat … alleen wil FC kunduz die alternatieven niet. De bedoeling is net als ESM rekken. 

@_Marienepien_ Ik denk dat heel lang spreken averechts werkt. Van de SP verwacht je dat. PVV is vaak juist kort en bondig. To-the-point. 

@victorsterren Ben nu ‘The 33 strategies of War’ aan het lezen bit.ly/M1zlbr Erg cool book. Strategie versus tactiek. Stap 1 is het definiëren van de ‘vijand’, en het doel is om hem te verslaan. Dat geeft richting aan alles wat je doet. 

@victorsterren Is mijn DM aangekomen? Zie hem niet in de uit post. 

@Tubaljan Als Roemer nou gewoon Das Kapital ging oplezen (wel in het Duits, natuurlijk), dan konden we nog even lachen. #filibuster 

Als je een filibuster houdt, wees dan echt dapper, doe het in je eentje. Ik zou gewoon de verzamelde werken van Ayn Rand gaan voorlezen. 

@RlndSc Advies: block & report for spam. Dit soort anoniem tuig blijft anders aan de gang. 

@victorsterren vast die Tibaert ofzo 

RT @JoostNiemoller: Joris Luyendijk schrijft vandaag in The Guardian over de ‘crypto-fascistische’ PVV. In een nieuwsverhaal. guardian.co.uk/commentisfree/…
Nu even een pauze. U leest het, ik wordt weer valselijk beschuldigd. Na ruim een jaartje begint het te wennen. En wat houdt die Victor slecht de kranten bij. Na 3 dagen wel via een artikel uit de Guardian, maar nog steeds niet dat over Ayn Rand. Leest die man geen degelijke kranten. Zelfs geen Engelstalige?
Wilde even stoppen met dit copy and paste gedoe. Even doorscrollen en mijn mond viel open van verbazing. Faliekante leugens en beschuldigingen aan mijn adres vallen te lezen. Het kan blijkbaar niet op. Voor de duidelijkheid zet ik er even alle die betreffende “pomohunt” tweets op.


* pomokatapult opbergt * RT @CassandraTroy: @Objectivist_Def @PomoHunt gesloopt. Tx a million! @Sambamagico @degooisematras @victorsterren

RT @Objectivist_Def: Intellectuele armoede: Als de argumenten op zijn adresgegevens online gooien.BTW, zo hackt @Tibaert Feestboekpagina’s pic.twitter.com/Zits0TKy
@victorsterren waarom niet de fabeltjeskrant?
@lexbacker Daar leert niemand iets van. Wellicht dat een beetje Rand de verstokte étatisten eens aan het denken kan zetten.
RT @Objectivist_Def: BIJ DE BAARD VAN M O Z E S RETWEET DIE SHYTE > BLOCK & SPAMREPORT @Tibaert, LOOPT ADRESGEGEVENS ONLINE TE GOOIEN. Defster tokt niet zomaar.
@victorsterren linksaf of rechtsaf, het zijn stiekem allemaal fabeltjes.

victorsterren Jun 13, 5:11pm via web @lexbacker Loop je nu gewoon een beetje te jennen? Waar heb ik het over links of rechts? Het lijkt wel alsof je reageert op iets heel anders dan wat ik zeg.
RT @StophetESM: Mensen! Blokkeer en rapporteer @Tibaert in zijn wilde haat, smaad, laster en intimidatie. Retweet! 

RT @Objectivist_Def: De Defster houdt van pittig debat, over de grens, of zelfs in t ravijn. Maar adresgegevens verspreiden nadat j 800x NAZI geroepen hebt:NO-GO
@CassandraTroy @victorsterren @____Jeannie____ Kippen moet je (juridisch) kaal plukken ! @Tibaert

En nu echt een pauze. Ter overweging, is die Victor vd Sterren gewoon een domme dwaas of een beetje gek? Hij veronderstelt dat van Verhofstadt… Lees zijn TL. Er vallen veel wonderbaarlijke conclusies te lezen en te trekken. Een vrijheidsstrijder met echte compassie…


@MarietteSedee @CarlaWijn Zelf sta ik voor een samenleving zonder dwang, dus vrijheid als het hoogste goed. En ik denk oprecht dat minder dwang enkel kan leiden tot meer verantwoordelijkheid, dus ook meer liefdadigheid en échte compassie.
@CarlaWijn Het onmogelijke zal het onvermijdelijke worden.
@CarlaWijn Eerst faseren we veel staatstaken uit, dan privatiseren we zorg, onderwijs en infrastructuur, en als laatste recht en veiligheid.
@CarlaWijn Het eerste kan nu, het tweede over de 100/200 jaar erna, het derde over de 100/200 jaar dáárna.

@CarlaWijn Ik zeg niet dat het morgen tijd is voor het anarchokapitalisme. Eerst klassiek-liberalisme, dan minarchisme, dan pas de totale opheffing van de staat: als een soort verdamping van alle dwang, gedurende 2 tot 4 eeuwen.
@jasperdegroot Linkse lesboeken zijn nooit objectief.
@jasperdegroot Gezien Atlas Shrugged na de Bijbel het meest verkochte boek in de VS is, gok ik zo dat het invloed heeft gehad…!
@victorsterren Ethisch hebben we nog een lange weg te gaan. Which reminds me, ik moet nog een gemene Rand kritiek neersabelen @jasperdegroot
RT @ASI: Happy Birthday, Adam Smith: adamsmith.org/blog/economics…
victorsterren Jun 14, 12:28pm
@CarlaWijn @MarietteSedee Nog even in het kader van de discussie gisteren, dit legt het perfect uit: adamsmith.org/blog/economics… Adam Smith had het dus in 1759 al door: vrijheid = moraliteit. Waren we die wijze les nu maar niet vergeten.
De PVV is een crypto-fascistische partij (volgens Joris Luyendijk) – dagelijksestandaard.nl/2012/06/de-pvv…
@victorsterren Het verklaart wel waarom “links” de haat tegen Duitsers levend houdt: het is hun enige “argument” tegen critici! #FASCIST
@MerlotVine Tja, ze blijven bezig. Hopeloos.
@HanzChristianNL Oh kom op, zeg. Die valse beschuldiging van fascisme is gewoon een minne streek. Luyendijk is een misselijk mannetje.
@toastontheside Valse beschuldigingen zijn gevaarlijk, en dienen bestreden te worden.
@victorsterren Voor de politieke elitekliek betekent het woord fascisme: “Is Het Niet Eens Met Ons, De Übermenschen”.
@HanzChristianNL “PVV fascistische partij? Een even domme & gevaarlijke opmerking als zeggen dat PvdA islampartij is. #pubertaal #luyendijk
@HanzChristianNL Daar zit dus gewoon de kern: valse beschuldigers zijn treurige figuren.
@MerlotVine Het is een woord dat ernstig misbruikt wordt, ja. Voor iedereen die “de vijand” is. Walgelijke manier van ‘discussiëren’.
@victorsterren de PVV van facisme betichten is ook zo ongefundeerd.. Ze hebben het beste met ons voor.
@victorsterren Dat is de politieke discussie naar het burgerlijke recht trekken. Moet dat?
@HanzChristianNL Ik ben jurist, dus… ja?
@victorsterren Dien een aanklacht in. Dan kunnen we duidelijkheid scheppen.
@victorsterren @MerlotVine @Superjan Hou mij buiten dit domme libertarische gebral graag. Libertarisme is marktwerkingsfundamentalisme.
@drsYell @MerlotVine @Superjan Goh, lekker beleefd van je. Die toon geeft echt een kwaliteitsopvoeding aan, zeg. Lomp stuk vreten.
@MerlotVine Dat dergelijke blaaskaken er tegen zijn, is op zichzelf al een argument vóór libertarisme. @Superjan
@bozoc Het schuim der aarde is nooit op, vrees ik. Ze zullen hun haat en nijd en jaloezie blijven rondspuwen.
@CarlaWijn Een heel goed stuk. Iemand die zo hard roept dat hij ‘feiten’ heeft, en dan blijkt te liegen, moet je hard aanpakken.
@victorsterren de feiten moeten kennelijk in het straatje passen anders worden ze genegeerd.
@berryhoning @CassandraTroy Emotionele onvolwassenheid kan je dergelijke stalkers zonder meer verwijten, ja.
@victorsterren Dat is het doel van die mallotige vergelijking met nazi’s en racisten: zo legitimeren ze hun fascistoide acties @berryhoning
@CassandraTroy Zoals ik het zie: een stakkerd. Maar mocht jij er schade van ondervinden: aangifte doen. @victorsterren
@berryhoning @CassandraTroy Geheel mee eens.
@berryhoning Volledig geobsedeerd door Wildershaat. En het mooiste is, wij stemmen helemaal geen PVV LOL @victorsterren
@berryhoning Die is ons veul te links LOLOOOLOL @victorsterren
@CassandraTroy @berryhoning Die nuance ontgaat ze gewoon. Blinde haat staat geen objectieve analyse toe. Die mensen haten de PVV, dus iedereen die iets doet dat ze niet bevalt is hun hun ogen de PVV (= “de vijand”). En waar kennen we dat haatgevulde wereldbeeld toch van, dat alles doet om tegenstanders uit te sluiten van het mensdom? Churchill waarschuwde al dat de fascisten van de toekomst zich antifascisten zullen noemen. En deze haatzaaiers bewijzen zijn gelijk: the future is now.


We dwalen steeds verder af, of niet? Vijf dagen verder, en ja hoor:


@victorsterren Wat heb je bij de kop? Ik moet nog een idioot Rand bash stuk parsen uit The Guardian *komt er niet van* 

@CassandraTroy Ben met een stuk bezig over vrijhandel en het idee van “waarde” (in geldelijke zin).

@berryhoning Ik geef de voorkeur aan chemische oorlogvoering @victorsterren @Jekylline @Objectivist_Def 

@CassandraTroy @berryhoning @Jekylline @Objectivist_Def “Maar da’s slegt voor ut miljeu!!!!!1!!!”

@victorsterren Oh, waarden zijn leuk. Snappen pomo’s niets van nadat ze zo hun best hebben gedaan om alles van waarde te ontdoen (((

@victorsterren Het milieu zal me aan de derriere roesten! Dat heeft al geld genoeg gekost @berryhoning @Jekylline @Objectivist_Def 

Nou, dan ga ik nog eens bij @victorsterren kijken. Ik heb ‘m wel eens de schandknaap van @CassandraTroy genoemd > tinyurl.com/d5k9ezv 

Ach, gif in je eten. Dan piep je anders… Geld, geld, geld… #pvv RT @CassandraTroy: @victorsterren Het milieu (cont) tl.gd/hs0hfi 

Vreemd, heel vreemd, zouden @CassandraTroy en @victorsterren echt niet weten dat je eigen argumenten alleen maar sterker worden in ‘n debat?

Durven @CassandraTroy en @victorsterren het debat niet aan omdat ze totaal geen argumenten hebben? Vermoedelijk. #propaganda #pvv #fascisme 

De waarden van Wilders? Zijn jullie “waardevol”? #fascisme RT @CassandraTroy: @victorsterren Oh, waarden zijn (cont) tl.gd/hs0iem 

Chemie en voedsel onder kapitalistische voorwaarden: ow.ly/bCaJm Weten @CassandraTroy en @victorsterren veel. Ze willen niet weten!

Lees Marx… gebruikswaarde, ruilwaarde, meerwaarde… RT @CassandraTroy: @victorsterren Oh, waarden zijn leuk. (cont) tl.gd/hs0tkp 

Benul van ecologie, knul? RT @victorsterren @CassandraTroy @berryhoning @Jekylline @Objectivist_Def “Maar da’s slegt voor ut miljeu!!!!

En @victorsterren, je woordkeuze, je zinsbouw klinkt me vreselijk ouwelijk in de oren. Jij bent nog geen 30 en ik 70. Is er iets mis met je?
De helden van Victor vd Sterren

@lexbacker @bozoc @Bart3245 Ik kan in ieder geval stellen dat in de tijd dat mijn ideale politiek werd gevoerd (dus: de nachtwakersstaat pre-1917), er geen tot zeer weinig schuld was. Pas sinds de opkomst van ‘sociale’ politiek is er een staatsschuld. Dat geeft toch echt te denken. Daarom ben ik ook voor modern censuskiesrecht: wie uit de staatsruif eet, zou niet moeten mogen stemmen. Democratie houdt immers in dat je van een minderheid steelt, aan een meerderheid geeft, en daardoor die meerderheid loyaal houdt, en de de diefstal democratische “legitimeert”. Ik kan het niet absoluut bewijzen, maar alles duidt op causaal: zie uitleg die ik net gaf. Staatsuitgaven/herverdeling/belasting/staatsschuld/inflatie zijn ALLEMAAL geëxplodeerd sinds de invoering van algemeen kiesrecht. Als je de ontvanger laat (mee)bepalen hoeveel en waaraan de betaler moet bijdragen, dan heb je in essentie een roofstelsel gemaakt. Dat is exact wat de moderne democratie is. Ik geef, ondanks de belastingen, heel veel aan goede doelen. Belastingen lager = mijn bijdrage omhoog. Daar heb ik geen overheid voor nodig. 

@bozoc “Democratie betekent dat twee wolven en één schaap bij meerderheid stemmen wat er op het menu staat.”

@victorsterren @Percolator_HNJ Mensen zijn grijze verraadcompromissen spuugzat. Sta es ergens voor, take stance! @CarlaWijn @AnnaKalasjnikov 

Lees de eerste alinea en je weet al voldoende > ow.ly/d/FtB Ken je het verschil niet tussen utopie en realiteit @victorsterren?

ALERT > RT @Objectivist_Def: @FredNagtegaal @victorsterren @Dimitri_VT @peter_porto Anarchisme is net zo een gevaar als socialisme.

“Liechtenstein: een liberaal gidsland” door @jasperdegroot liberalemedia.nl/mens-en-maatsc… Nu op @LiberaleMedia.

@AnnaKalasjnikov @bozoc Die “Yeremy” is een troll. Vooral blocken, want hij blijft stalken en schelden, gaat nooit een echte discussie aan.
@victorsterren Vermoedde al zoiets na die tweets en het lezen van zijn TL. Heb hem inmiddels geblockt. @bozoc

@AnnaKalasjnikov @bozoc Weet je wat het allerleukste is? Als je dan later van iemand hoort dat ze na die block nog een uur tegen je hebben lopen schelden en tieren, in de incorrecte veronderstelling dat je hun tweets nog ontvangt nadat je ze blokt. Iedere keer als ik dat van iemand hoor, is m’n dag weer goed.
@victorsterren @AnnaKalasjnikov check die bio van die überimbeciel #LOL
@bozoc @AnnaKalasjnikov Lachen gieren brullen met zulk volk. Gelukkig is er de block-optie, dan vervuilen ze je TL niet zo.
@victorsterren LOL, Zal die dwaas vast ook wel hebben gedaan. Wel jammer dat ik nu niet meer ff kan kijken. @bozoc
@AnnaKalasjnikov @bozoc Waarom zou je het ook willen? Waste of time.
@AnnaKalasjnikov das het mooie juist, kun je je ook niet meer ergeren @victorsterren
@bozoc Daar heb je gelijk in. Het zijn net teken die onder je huid gaan zitten @victorsterren
@leolewin Tja, ik moet wel eens lachen over onbenulligheden… Namen? @victorsterren, @CassandraTroy @petersmits2… Voor jou welbekend..;-)Ja lachen zeker. Maar waar zijn die onbenullige tweets gebleven over de kritiek op Ayn Rand? Zijn ze weggehaald. Toch heb ik ze gezien… Och ja, het duurde een week voordat het volgende te lezen viel. Beetje eenzijdig want mevrouw Strieker was achter een slotje verdwenen. Ondertussen hield Oranje Nederland in zijn ban.


@CassandraTroy Mevrouw Bekiempis is uiterst vooringenomen, en verdraait feiten waar dat haar uitkomt. Tja.

Vraag, wordt Victor gevolgd door imbecielen? #pvv RT @victorsterren: Bijna mijn hele TL is volstrekt panisch (cont) tl.gd/ht0mkv
En jullie? RT @victorsterren: @CassandraTroy Mevrouw Bekiempis is uiterst vooringenomen, en verdraait feiten waar dat haar uitkomt. Tja.
@victorsterren Geef dan eens aan waar Bekiempsis zaken verdraaid of blijft het weer bij insinueren? > diigo.com/0r4lk @CassandraTroy

@CassandraTroy Pure haat, niets dan dat. Ook zelfhaat. Is dat hele idee van iemand zonder idealen die zich ergens aan vastklampt dat ze tegenkomt (in dit geval Objectivisme), zonder het echt te begrijpen. Tijdje later komt ze iets anders tegen, en klampt zich dáár aan vast. Neemt dat dogma 100% over, en haat haar voormalige zelf. Schrijft een heel boek om te “bewijzen” dat ze nu echt iemand anders is. Klassiek gevalletje nihilistische zelfhater.

@CassandraTroy Niets afgemaakt. Heb wat beginnetjes liggen.

@CassandraTroy Dat CLBB is ook diep afgezonken. Zit tegenwoordig vol premodernisten die 
Christus en Plato vereren, en Locke en Jefferson wegzetten als “Verlichtingsfundamentalisten”, en Rand als “gestoord”. Verlichting = duisternis, zegt er één… #Hopeloos
@CassandraTroy Ik denk aan een klassiek-liberaal beraad. Met deze dames en heren als intellectuele bron: twitpic.com/9rcnlx
En vol bewondering knielt Victor van der Sterren neer in het pantheon van de verlichte geesten voor een B-acteur uit Hollywood en een kruideniersvrouwtje uit Engeland. 

Ongewild, en zeker niet voorzien, is het bovenstaande een portret geworden van iemand die zichzelf tot liberaal bestempeld, echter in zijn denken volkomen opgesloten zit  in een ordinaire dogmatiek en een volstrekt antiliberale houding hanteert in zijn contact met anderen. Iemand die buiten de realiteit van alle dag schijnt te staan. Toch weiger ik in te gaan op de psychische gesteldheid van wie dan ook. Voor mij tellen uitsluitend de geventileerde ideeën en die liegen er bij hem niet om. Rechts reactionair, fascistisch. Een miserabele man die Victor vd Sterren.
Lees nog maar eens het milde stuk van Victoria Bekiempis. Het helpt de vieze smaak na het lezen van die @victorsterren en @cassandratroy tweets weg te spoelen.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: