Hacken, tracken en surfen

Philip Guston: Multiplied, 1972
Afgelopen week kwam Alexandra Strieker op Twitter met een onheilstijding over gestolen accountgegevens bij Yahoo. Meteen paswoorden veranderen raadde ze ons aan, in het geheel niet zelfzuchtig. Het sociale werd in haar wakker. Toch wel wonderlijk om dit te mogen meemaken.Daar wil ik niet bij achterblijven onder het motto voorkomen is beter dan genezen. Paswoorden regelmatig veranderen zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Controle is beter. Gebruik deze app eens: SHOULD I CHANGE MY PASSWORD. Een goeie browser is ook nooit weg. Firefox, Safari en Opera zijn de bekendste.Goed maar wat te doen als van onverwachte zijde inbreuk wordt gedaan op je privacy? Daarover kreeg ik onlangs informatie toegestuurd.
 jur kuipers


Google sluipt via een achterdeurtje binnen bij webbrowser Safari, ook als je deze settings hebt ingesteld:
 

 

Apple was nogal gepikeerd hierover. Op de video van het Wall Street Journal op Youtube (must see!) meer hierover:

 

How to Get Out, Find Out of Tracking on Safari

 

Op z’n zachtst gezegd niet netjes van Google. Bedenkelijk om zo adverteerders binnen te sluizen. Apple heeft inmiddels maatregelen genomen. In het volgend artikel uit het Wall Street Journal wordt verder ingegaan op de praktijken van Google:

Google’s iPhone Tracking

Het artikel gaat niet alleen voor iPhone, maar geldt ook voor iPad en Mac.
Kijk maar even tussen de cookies, er staat beslist Doubleclick bij als u geen voorzorgen hebt genomen.
Doubleclick viel me al in 2008 op in het Netwerkhulpprogramma van mijn iMac:

 

 

Hier nog een andere WSJ-video over “tracking” en smartphones: A God’s-Eye View of the World

 

Safari is in standaardinstelling overigens nog steeds de meest veilige browser. Maar het moet toch niet zo zijn dat een partij waarmee Apple samenwerkt (Google) via de achterdeur toch ongeoorloofde adverteerders in je computer toelaat.
Hier trouwens een handig programmaatje – Autodistract – dat heel veel Tracking-cookies weet op te sporen en weg te gooien. Toen ik het alweer enige tijd geleden installeerde stond ik versteld van de hoeveelheid tracking-cookies die mijn Mac had opgeslokt.

 
Uiteraard is deze Safari-extensie een must: Safari AdBlock
Firefox-gebruikers adviseer ik ook eens ff te snuffelen in de ontvangen cookies.

Uitgelicht: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.