Henk Bres een fake van Tibaert? Het naspel…

Ray Metzker


Een terug gedateerde reconstructie


“HENK DIE RARE VALSE HAAN IS WEER BEZIG MET LASTER OVER JOU”


Inmiddels pieker ik me suf over wat ik moet verstaan onder een “geboren antifascist”. Wordt je als fascist of als antifascist geboren? Is er een fascisme gen en een antifascisme gen? Een vorm van erfelijkheid mag je veronderstellen. Hebben mensen zonder het geluk te hebben als antifascist geboren te zijn recht van spreken over fascisme, kun je je vervolgens afvragen.

Zijn, en dat lijkt me zeer relevant, op deze wijze parallellen te trekken met de rassenleer volgens de nazi’s? Volgens hun fascistische opvattingen waren een gedeelte van de blanken verre superieur boven andere volkeren. Hoe nu? Volgens de gedachte dat je als antifascist geboren wordt zou dat betekenen dat antifascisten op gelijke wijze denken als fascisten van nazi snit. Zijn ze dan niet feitelijk fascisten in een ander jasje?

Voor de duidelijkheid. Mijn overtuiging is het dat in een ieder van ons een min of meer latente houding huist naar fascisme. Je onttrekken aan je verantwoordelijkheid, je voegen naar een bepaalde orde, het wij-zij sjabloon hanteren. Je zult ermee aan de slag moeten, veel van wat we dagelijks waarnemen draagt de kenmerken van fascisme in zich. Hiërarchische orde, waardevol versus waardeloos in de zin van (mogelijke) kapitalisering. Denk maar eens aan architectuur en stedenbouw. Wegen en pleinen.

Antifascisme… Hoe kun je zulks vanaf de geboorte meekrijgen? Niet dus. Wel groei je in een bepaalde omgeving op en de scholing doet dan de rest. Heeft helemaal niets van doen met genen, maar je zintuigen gebruiken, leren nadenken, wars (leren) zijn van autoriteit om de autoriteit. Ik vind het maar een fataal gebrabbel van iemand die klaarblijkelijk geen enkele notie heeft van fascisme.


Morgen is weer een dag…

Deze begint met deze mededeling over Tibaert gericht aan een andere account van haarzelf (ZegmaarSjaakie doopte ze later om in DutchWhiteQueen):Samen met haar vriendin Eveline van Donkelaar wil ze mij met spoed onder psychiatrische hulp stellen. In deze tweet toont ze volmaakt aan waarom zij dat zo nodig vindt. Voor het geval dat u het mocht ontgaan, twee Sjaakies zijn hier in gesprek over Tibaert. De een zegt tegen de ander dat ik tweets vervals. Blijkbaar wist die andere Sjaakie dat nog niet. En zielig ben ik ook, dus hulp is geboden. In een dwangbuis afvoeren, zoals een van die Sjaakies eerder voorstelde of zoals eens Dirk Hartman me portretteerde? Eveline weet heus wel welke stappen daartoe ondernomen moeten worden. Zij kent de weg als geen ander.

Tja, het fascisme komt je uit alle gaten en hoeken tegemoet. Ik denk dat ik ooit nog eens paranoïde word van dit gedoe. Een geluk, ik heb een prachtvrouw, die pal voor me staat. Begrepen dames? En willen jullie in het vervolg met jullie gore poten, pardon praatjes van mijn vrouw afblijven? Of anders gezegd, wie is hier gek? Die Evelines en Sjaakies toch? Echt, daarin vergis ik me niet, ook al heb geen verstand van psychiatrie.Uitgelichte foto: Ray Metzker – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.