Henk Bres een fake van Tibaert?6 mei 2013
 
Sjaakie en mijn bruine neef: @occupyfabeltjes – @dreeselmans

Zo komen fabeltjes de wereld in volgens de methode Jacqueline Wouters. Niet kunnen lezen, niet kunnen formuleren en alles onder één motief beoordelen.

Volgens haar methode lees ik nu: @HenkBres is ook een fake account van Tibaert. Let op het woordje ook. Nooit heb ik een fake account ingezet. Nooit. Toch moet ik van deze dwaas al een half jaar deze beschuldiging aanhoren.

Iemand, die het als geen ander kan weten dat dit niet klopt wenst haar moreel te steunen en samen hebben ze voor mij psychiatrische behandeling in gedachte. Bedoeld is de ‘haatoma’, zo liefdevol genoemd door onder meerderen @letskuttekrap en @eelko76. Haar naam: Eveline van Donkelaar, bekend op Twitter onder @gavimensch.Het voorspel

 

Henk Bres:
‘stadswachten hebben hersencellen niet op een rijtje’

 


Het hoofdbedrijf


Ook dat vond op 5 mei onze Bevrijdingsdag plaats, weliswaar op verschillende plekken. Onder schouwtoneel valt het in samenhang te zien: “Het loflied op de bevrijding van Tibaert”.

Het hoogtepunt op Twitter was wel een foto met een onverholen Wilderiaanse boodschap, “Gespot in de trein, gevaarlijk?”, die Wouters onder de aandacht brengt. Vervolgens laat ze weten, “Alle vrouwen zijn loeders volgens #Tibaert” en verwijst daarbij naar het schotschrift van Eveline van Donkelaar.
Wees er maar van overtuigd dat Jacques Smits hier niet de dienstdoende chauffeur is. Dat de Blonde van Twitter nog niet het verschil weet tussen het interieur van een bus en een trein zij haar vergeven. Een vrij persoon van het blonde Nordische ras beweegt zich voort in een autootje, snel zonder last van de medemens. Het teken van Übermenschlichkeit. Haar impliciete boodschap, Heer verlos ons van deze Untermenschen.


Vervelend voor mij, ditmaal, de Bevrijdingsdag kan ik niet langer louter associëren met de verjaardag van mijn grootmoeder. De gedachte aan haar wordt vanaf heden bevuild door die van twee zeer onwelvoeglijke dames op Twitter. Ze zijn aan elkaar complementair en zijn beiden hard als Kruppstahl. Hun intermediair is Sjaakie. Wie niet voor hen buigen wil moet barsten.

Wel een geluk, ik hoef me niet te beroepen op mijn afkomst. Ik ben mezelf en wens vast te houden aan openheid en eerlijkheid. Niet omdat ik een beter mens ben, maar omdat dit juist het enige middel gebleken is om maatschappelijk vooruit te komen en om niet terug te vallen in de barbarij van het fascisme. Als je andere mensen gaat gebruiken om er zelf beter op te komen staan is er fundamenteel iets mis. Juist dan maak je vrij baan voor fascistische ontwikkelingen. Dan ga je meedogenloos te keer als je dreigt ontmaskerd te worden met al je bedrog en Schönfärberei. Dan ga je op de persoon spelen. Ik laat het gelaten over me heen komen, niet dat het me niets doet, maar in de hoop dat ik een soort schouwtoneel kan opvoeren, waar iedereen wat aan heeft. M’n alter ego heet niets voor niets Tibaert. Een kat heeft immers zeven levens. Hij laat zich er niet onder krijgen. Voor de geïnformeerde lezer. Ik schrik van mensen die anderen volgen, die schuilen onder de paraplu van z.g. sterke mensen, geboren leiders, zoals ze ook wel genoemd worden. Die laatsten stoten me af, man of vrouw, van hen moet ik vaak walgen.

Het naspel


Een dag later.

“Henk die rare valse haan is weer bezig met laster over jou”


Even een koffiepauze. Gezellig bij vrouwlief, die me steeds goede raad geeft en waarnaar ik te weinig luister met grote persoonlijke schade tot gevolg. Ik heb beloofd mijn leven te beteren. Dus nu even bijpraten over die Vijfde Mei en hoe onze ervaringen hier weer te geven. Tot zo…!

Inmiddels pieker ik me suf over wat ik moet verstaan onder een “geboren antifascist”. Wordt je als fascist of als antifascist geboren? Is er een fascisme gen en een antifascisme gen? Een vorm van erfelijkheid mag je veronderstellen. Hebben mensen zonder het geluk te hebben als antifascist geboren te zijn recht van spreken over fascisme, kun je je vervolgens afvragen.

Zijn, en dat lijkt me zeer relevant, op deze wijze parallellen te trekken met de rassenleer volgens de nazi’s? Volgens hun fascistische opvattingen waren een gedeelte van de blanken verre superieur boven andere volkeren. Hoe nu? Volgens de gedachte dat je als antifascist geboren wordt zou dat betekenen dat antifascisten op gelijke wijze denken als fascisten van nazi snit. Zijn ze dan niet feitelijk fascisten in een ander jasje?

Voor de duidelijkheid. Mijn overtuiging is het dat in een ieder van ons een min of meer latente houding huist naar fascisme. Je onttrekken aan je verantwoordelijkheid, je voegen naar een bepaalde orde, het wij-zij sjabloon hanteren. Je zult ermee aan de slag moeten, veel van wat we dagelijks waarnemen draagt de kenmerken van fascisme in zich. Hiërarchische orde, waardevol versus waardeloos in de zin van (mogelijke) kapitalisering. Denk maar eens aan architectuur en stedenbouw. Wegen en pleinen.

Antifascisme… Hoe kun je zulks vanaf de geboorte meekrijgen? Niet dus. Wel groei je in een bepaalde omgeving op en de scholing doet dan de rest. Heeft helemaal niets van doen met genen, maar je zintuigen gebruiken, leren nadenken, wars (leren) zijn van autoriteit om de autoriteit. Ik vind het maar een fataal gebrabbel van iemand die klaarblijkelijk geen enkele notie heeft van fascisme.

 Morgen is weer een dag…

Deze begint met deze mededeling over Tibaert gericht aan een andere account van haarzelf (@ZegmaarSjaakie doopte ze later om in DutchWhiteQueen):Samen met haar vriendin Eveline van Donkelaar wil ze mij met spoed onder psychiatrische hulp stellen. In deze tweet toont ze volmaakt aan waarom zij dat zo nodig vindt. Voor het geval dat u het mocht ontgaan, twee Sjaakies zijn hier in gesprek over Tibaert. De een zegt tegen de ander dat ik tweets vervalst. Blijkbaar wist die andere Sjaakie dat nog niet. En zielig ben ik ook, dus hulp is geboden. In een dwangbuis afvoeren, zoals een van die Sjaakies eerder voorstelde of zoals die Dick Hartman me portretteerde? Eveline weet heus wel welke stappen daartoe ondernomen moeten worden. Zij kent de weg als geen ander.

Tja, het fascisme komt je uit alle gaten en hoeken tegemoet. Ik denk dat ik ooit nog eens paranoïde word van dit gedoe. Een geluk, ik heb een prachtvrouw, die pal voor me staat. Begrepen dames? En willen jullie in het vervolg met jullie gore poten, pardon praatjes van mijn vrouw afblijven? Of anders gezegd, wie is hier gek? Die Evelines en Sjaakies toch? Echt, daarin vergis ik me niet, ook al heb geen verstand van psychiatrie.


tumblr_pk1l51ApEK1qz4txfo1_1280

Uitgelichte foto: André Kertész – At the quay near Saint-Michel, 1926
Foto beneden: Ray Metzkerbron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.