Fascisme volgens een anti-fascistische fascist

Marco Longari: Gaza Strip, Beit Hanoun, August 2014
Destruction in the northern district of Gaza
Nee hoor, dit is geen satire, dit is bloedserieus. Ze heeft gegoogled op “fascisme”, deze arme ziel, en zie wat eruit rolt. Ze stelt zelfs een diagnose, ze is geen fascist. Toch mooi dat ze zich schaart bij al die lieden waarvan we nooit iets vernomen hebben toen Wilders alsmaar erop hamerde dat de islam een fascistische ideologie is en geen religie. 


Nogmaals, voor de honderdste zoveelste maal, de islam kan niet fascistisch zijn. Op de eerste plaats al niet omdat er geen centraal leergezag bij heerst, om over de rest maar te zwijgen. Werkelijk niemand, maar ik zal best wat gemist hebben, heb ik over die centrale stelling van Wilders horen vallen. Hij houdt ze nog steeds staande, zonder dat iemand hem ooit aan de tand heeft gevoeld wat hij onder fascisme verstaat. Een schandaal op zich. 

Uit beider handelen, uit dat van Van Donkelaar en dat van Wilders, blijkt dat ze in hart en nieren fascisten zijn. Dit is geen schelden, maar een feitelijke constatering. Ze reiken zichzelf een brevet van onvermogen uit, zoals je dat bij ongeletterden kunt verwachten. Ook wat dat betreft passen die twee bij elkaar, nog afgezien van het feit dat ze beweren het gelijk steeds aan hun kant te hebben. Dom zijn ze niet, wel sluw. Ze liegen nooit en ze hebben beiden het beste met de mensheid voor, beweren ze.

O jee, ze vraagt “bewijs”. Vooruit, mijn blog staat vol van die zooi, eentje dan, omdat ie zo leuk is en rechtstreeks met Wilders te maken heeft. Iemand weigeren te verplegen vanwege zijn politieke opvattingen, onder welke noemer schaar je dat, Eveline? De kwalificatie “haatoma” werd vervolgens je deel, zeer begrijpelijk. Voor ik het vergeet, heb je je al verdiept in het zionisme? Ook daar begreep je geen mallemoer van en je reactie was een door en door fascistische. Weet je nog?

Het woord aan Van Donkelaar, iemand die echt van onecht weet te onderscheiden. Ze zegt te weten wat fascisme betekent, het valt als BIJLAGE terug te lezen…


Update februari 2017
Uitgelichte foto: PALESTINIAN TERRITORIES – Photograph: Marco Longari/Agence France-Presse/Getty Images

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.