Een nare intrigant

Piano


Toegevoegd juli 2020 en terug gedateerdAls mensen diagnoses gaan stellen over je psyche dan weet je hoe laat het is. Vandaag: “U heeft geen flauw idee waar u over praat. Totale en gevaarlijke nonsens. Ga een boek lezen.” Je weet dan automatisch dat je in de roos hebt getroffen, dat men het gezegde niet onder ogen wilt zien, denk bijvoorbeeld aan de negatie over klimaatsverandering, of dat men er totaal niets van snapt en het niet wijdt aan eigen onvermogen. In beide gevallen wordt het gezien als bedreiging. Het oordeel staat vast en het middel is vernederen, verdachtmaken, tot ongewenst persoon, tot gek verklaren. Gehoopt wordt dat de stoorzender als vanzelf verdwijnt. Vragen worden niet gesteld, zelfs geen enkele twijfel wordt toegelaten.

Een werkelijk politiek-sociale dimensie krijgt deze vorm van handelen als ze in groepsverband gebeurt, men gaat elkaar bijvallen en tracht tot een eensluidende conclusie te komen, want vaststaat het kwaad komt van de ander, van buiten. Het waarom wordt voor hen de hamvraag. In het onderstaande tafereel valt dat goed te zien. Bladerend door het weblog valt verder te constateren dat het in gang gezette proces steeds dollere en dwazere vormen aanneemt. Voor mij betekent dit alles een simpel bewijs van de stelling dat fascisme bij jezelf begint. Hecht je grosso modo aan de gegeven orde, zonder je af te vragen hoe ze tot stand gekomen is, volgt het overige bijna als vanzelf. Dan schenk je al snel geloof aan uitspraken van iemand uit eigen kring die je vertrouwt en zo grotesk zijn dat ze wel waar moeten zijn. Immers iemand van onze soort zou iets dergelijks nooit of te nimmer durven te beweren als er niets van klopte.

Zo gemakkelijk werkt propaganda dus en kleine, goedgelovige zielen handelen in dezelfde geest. Waar komt anders die grote aanhang van politici vandaan, zelfs als ze totaal niets te bieden hebben? Je zou bijna geneigd zijn te denken dat de horige, fascistische houding de meest natuurlijke is, dat vrijheid, zeker vrijheid van wil, een loos begrip is. Slechts een kleine minderheid zal zich eraan weten te ontworstelen, op welke wijze ook, ten goede of ten kwade. Zo bezien is democratie in feite nauwelijks bestaand. In de strikte zin zou ieder recht hebbend persoon voortdurend moeten kunnen interveniëren, het hele politieke, en laten we niet vergeten ook het economische proces zou in alle transparantie plaats moeten vinden. Is dat vooralsnog denkbaar? Helaas het volstrekte tegenovergestelde vindt plaats. Niet verwonderlijk dus dat de omslag van “democratie” naar fascisme snel gemaakt is.

Slechts het minuscule voorbeeld van een stelletje onverlaten laat zien dat de maatschappelijke context voor democratie nauwelijks aanwezig is en de bereidheid tot verandering, verbetering van het democratisch gehalte, niet bestaand. Rest justitie, hoe gebrekkig ook. Moeten we dan wanhopen? Ook hier weer, laten we eerst naar onszelf kijken en ons steeds weer afvragen ben ik eerlijk, verzwijg ik niets, manipuleer of provoceer ik? Ga in ieder geval uit van dialectiek, dan kom je niet snel voor verrassingen te staan. Fascisten vervloeken deze wijze van denken, want dan komen ze binnen de kortste keren in hun hemd te staan. Kijk op deze wijze eens tegen de berichten van Wilders en Bosma aan en er blijft geen spaan heel van wat ze beweren. Uiteraard geldt dat nog in veel sterkere mate voor die raddraaiers waarmee ik te maken had. Een gore bende, maar dat voelt toch iedereen op z’n klompen aan, mag ik veronderstellen.

Om te vergoedelijken: 24 augustus 2013 – 14.22u:Ja, dat dacht ik ook een tijd. Maar ondertussen onderaards venijn op menig “blogger”blog.

Ja Pyt, iemand die op deze manier rotzooi wil trappen wordt met verslaving en al gerund.

Volgens mij is hij gewoon gek.

Dat is ie zeker,maar dat is geen excuus. #zorgmijder #therapie

Tuurlijk niet. Maar AIVD? Ik weet niet.

Eerder iemand die pervers genoegen beleeft aan stoken.

Lief van je hoor om te vergoedelijken maar deze is gevaarlijk. #families #kinderen #NAW

Ik vergoelijk niks. Ik vind hem een nare intrigant. Maar dat is iets anders dan AIVD.

Aha te links zeker, dus spionage in opdracht van het peroxideding?
Een viertal gekken dat hier aan het woord is? Ik hou het op fascisten…

Is men indruk juist dat elkaar corrigeren, ondersteunen, kritiseren, vragen stellen bijna een misdrijf is? Al bijna zeven jaar lang zie ik ervan af om uit eigener beweging personen te gaan “volgen”, simpelweg om ze niet onnodig te compromitteren met “Tibaert”. Zelf vind ik het prima zo, gewoon in de marge bezig zijn. Het geeft de nodige rust en ik weet nu wie ik vertrouwen kan en omgekeerd wie mij vertrouwt.Uitgelicht: bron

Een gedachte over “Een nare intrigant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.