Zieke geest

Sarah Lawrie


Toegevoegd april 2017 en terug gedateerdZieke geest, knettergek… Als je dit leest hoor je Wilders tekeer gaan. Ziek is bijna een stopwoordje van hem. Het is m.a.w. typisch fascistische woordgebruik. In een dergelijke vocabulaire wordt enerzijds melding gemaakt van ongedierte en onkruid dat uitgeroeid moet worden, anderzijds heten mensen ziek te zijn, geestelijk gestoord en wat er zoal aan terminologie in de psychiatrie gehanteerd wordt. Gek, zei men vroeger, we gaan vooruit. Maar wat als de spreker zelf gestoord is? Hoe bepalen we dat, hoe kunnen we een diagnose stellen? 

Laten we ons in principe verre houden van dergelijke praatjes en ze classificeren waar ze thuis horen. Beter zou zijn om een dictionaire samen  te stellen in de geest van Victor Klemperer, zeg maar een woordenboek van de onmens. Eerder werd ik al op die idee gebracht door uitspraken van Wilders in de Telegraaf. Twitter lijkt me een mooie bron om uit te putten, te beginnen met de PVV kopstukken. Dat is heel iets anders dan pesten, dan heb je het echt niet begrepen als je dat voorstelt. Hetzelfde geldt ook voor haar gesprekspartner: “Ja, hij is knetter, zieke geest”. 

Met puberale oprispingen is niemand gediend. Feitelijk stelt het tweetal dat hier beneden aan het woord komt zichzelf buiten de geciviliseerde maatschappij. 


 Uitgelichte foto: Sarah Lawrie – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.