Als we elkaar vertrouwen

Authors
Julia Margaret Cameron – The First Born (1865)

Bereid zijn tot een dialoog, zonder personen te kwetsen. Het kan als je elkaar vertrouwt, geen dubbele agenda hanteert, wars bent van propaganda. Steeds maar weer vraagtekens blijft zetten bij eigen en andermans uitspraken. Het tegendeel van die houding wordt gesymboliseerd in de uitspraak van Wilders, islam staat gelijk aan fascisme. Punt uit. Wordt aan dergelijke statements geloof gehecht dan is de weg vrij naar het verketteren en verstoten van andersdenkenden, ze worden gereduceerd tot een aspect van hun persoonlijkheid en verder over en uit. Juist dat is een hoofdkenmerk van fascisme.

Als werkhypothese hanteer ik het uitgangspunt, wie anderen blokkeert om zijn of haar opvattingen, deze afdoet als illegitiem zonder argumenten aan te dragen, maar overgaat tot schelden en verdacht maken, hem of haar wil verstoten uit de gemeenschap, reken ik tot fascisten of mensen die fascistische methodes hanteren. Wilders is ook hiervoor het duidelijkste voorbeeld. De ervaring leert helaas dat zijn tegenstrevers vaak geen haar beter zijn, dat heb ik aan den lijve ervaren. De hoofdreden ook waarom ik met dit dagboekje ben doorgegaan na oktober vorig jaar.

Gelukkig het kan anders. @pvv1933 reageert op een woordenwisseling van mij met Els. Juist die account werd verdacht gemaakt door, om ze gemakshalve maar zo te omschrijven, linksfascisten. Ze vielen op een bijna lachwekkende manier door de mand, maar dat deerde hen niet. Ze gingen door met hun missie van kapot maken van ongewenst. Van een van hen laat ik volgend op het gesprekje een tweet zien, die gisteren verscheen. Ze is van een vrouw die in bepaalde kring beschouwd wordt als goed en lief, maar werkelijk in alles de incarnatie blijkt van de fascistische persoonlijkheid. 

CRT “: Steeds meer mensen merken dat niet fascistisch is.Mensen durven eindelijk na te denken over het
Vooral als dat geloof er voor zorgt dat z’n volgers DIT: op hun geweten hebben.
2 antwoorden 0 retweets 0 vind-ik-leuks
Vraag. Is de Shoah een christelijk product?
Wedervraag: Geeft de Bijbel opdracht de Joden uit te roeien? Zoals de Koran dat doet?
Eventjes introspectie… Die Shoah dus, christelijk toch?
de shoah christelijk? Nee hoor dat waren de Rooms-Katholieken!
De christelijke LEER is goed. De christenen deugen niet. Zo goed? Ze zijn (hopelijk) nu niet meer zo fout als vroeger.
Ik antwoord voor mijn beurt… Leer, het woord zegt het al… En wie bepaalt wat goed of fout is? Dicht bij huis…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: