Een weigerlimburger

· reconstructie
Authors
Dit beeld doet verbluffend sterk denken aan de Tongerseweg richting Wolder (Maastricht) uit diezelfde periode…

Nasty weather, around 1910 by Leonard Misonne
bron


Een “weigerlimburger”? Wie zou dat zijn? Iemand die weigert Limburger te zijn, wat dat dan ook moge zijn, of iemand die weigert contact te zoeken met de bevolking waaronder ze verkeert en die haar gastvrijheid verleent? Prangend de vraag, waarom blijft ze hier verkeren? 

Ze lucht haar hart op 7 oktober 2012. Haar gesprekspartner, een Doña, heeft helaas haar eigen boodschappen weggehaald. Aan het woord komt dus alleen deze hatende oma, een gast zonder beschaving…

“ik ben niet zo limburgminded, maar ik geef toe dat het fotomateriaal gaaf is….

“en mijn zoon een bijzondere fotograaf;-))

“Ja, absoluut maar de mensen vormen hét limburgse.

“IK niet!

“Ik ben weigerlimburger

“Ik woon hier tijdelijk en weet niet hoe vlug ik hier weg moet komen. Vreselijk. Heb overal gewoond, nergens zo bizar als hier.

“Maar het landschap is eerlijk, dat wel!

“Ik woonde ook in zwitserland en was geen zwitser, zelfde type horken. Limburg is voor limburgers.

“Ze doen maar;-))

“Dat zou wel moeten maar…..”

Soms wil je weten wat er aan de hand is, dan ga je op zoek en kom je een dergelijk o zo onnozel maar o zo verhelderend gesprekje tegen op Twitter. Even ter herinnering:

Maastricht…
Het calvadosinfuus…
Het AD…Deze tweet, precies een jaar later dan de vorige, vormde de aanleiding tot dit bericht:


Haar portret stamt van de Doña. Toen ik het voor het eerst zag werd ik getroffen door die oogjes. Treffend. Ze drukken iets uit wat ik nog nooit eerder bij iemand heb meegemaakt, een beetje griezelig ook en vooral iets onberekenbaars. Het is weliswaar een interpretatie achteraf, maar desondanks. Zoek maar eens contact met haar. Die ogen passen wonderwel bij haar lichaamstaal en haar stem. Een stem die detoneert in een zangerige omgeving. 

Grappig in dit verband is dat ze hevig schrok over mijn melding van een overleg bij de AIVD, dat kort voor onze ontmoeting op de Markt had plaats gevonden. Heeft toen de paranoia bij haar toegeslagen, vraag ik me nu af. 

Nog even terugkomend op haar kijk op het Limburgse en de Limburgers. Ze is er na al die jaren dat ze hier woont nog niet achter hoe de vork in de steel zit. De Peel heeft weinig gemeen met de Mijnstreek en nog minder met het Maasdal in Zuid-Limburg. Zo ook de bevolking. Het is een kunstmatig gebied geschapen van buitenaf. Van dat soort zaken heeft ze geen weet en die begrijpt ze, deze Bataafse ziel, kennelijk in de wieg gelegd om het fascisme uit te dragen, niet. Let op haar bewoordingen. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: