Ze ligt in een deuk

Paiute woman grinding acorns in wooden mortar, Yosemite Valley (undated)


Toegevoegd april 2017 en terug gedateerdAls je onverlaten hun gang laat gaan gaat het van kwaad naar erger. Laat je het zien, dan versterk je dat proces nog, blijkt. Het is te vergelijken met hooligans die pas goed in actie komen als ze weten dat ze later in beeld komen via TV of internet. Waarom ze het doen? Afzeiken, in hun taaltje, van slachtoffers die zij uitgekozen hebben om op te jagen. Hun doel is zinloos geweld, ze willen tonen wie de sterkste is, allen tegen een is dan het mooiste dat er is. Bij voorbaat succes verzekerd denken ze. Voor mij het meest bevreemdende in dit geheel, het compleet geilen op aandacht, op publiciteit, met een vergrote pakkans voor politie en justitie.

Ook in de virtuele wereld? Dat valt nog te bezien.

Onlangs verdwenen mijn weblogs waarop dergelijke processen te zien vielen. Actie had ondernomen iemand die weet had wie de daders richting Tibaert waren. Je kunt het zien als opzettelijk vernietigen van bewijsmateriaal. Ze koos door deze daad uitdrukkelijk partij en dat stak ze niet onder stoelen of banken. Feitelijk katapulteerde zij zich hiermee tot mededader. 

Het levensgrote verschil tussen daden in de fysieke en virtuele wereld is het min of meer eenmalige karakter van de daad in de eerste en het massale in de tweede. Juist daar werkt het allen tegen een pas effectief, nadrukkelijk op langere termijn. Middelen hiervoor zijn volop aanwezig en de eigen wandaden kunnen optimaal gemaskeerd worden voor de buitenwereld, voor zover geen zichtbare sporen worden achtergelaten. Komt het tot vervolging door het OM dan wordt het andere koek, tenminste als de voorvallen niet als bagatel worden afgehandeld. De hele internetgeschiedenis kan boven tafel gehaald worden en daar is geen ontsnappen mogelijk aan. 

In het geval Tibaert zal dit laatste waarschijnlijk nooit gebeuren, alhoewel het een mooie testcase kon zijn. De daders zijn zich hier terdege van bewust. Afwachten maar, we zullen zien hoe het proces nu verder gaat.


 

 

Zomaar nog enkele stukjes:

Bij dit comité heeft zich dus inmiddels ook Dijstelberge gevoegd, iemand die verkeert op de site Krapuul en veelal in haar moestuintje…


Uitgelichte foto: Online Archive of California – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.