Vriend Leers

Leers dans le temps et l’espace
Kom niet aan Leers, gilt al bijna anderhalf jaar een dwaas op Twitter, dan krijg je het met Tibaert aan de stok. Ik kan het niet helpen, ik heb niks met Leers, eerder het tegendeel. Fijn dat de NRC haar spulletjes laat staan, nou ja, ze rommelt er af en toe in, maar het volgende valt gelukkig terug te lezen.


Afscheid Leers na diens laatste raadsvergadering over de Bulgarije-affaire


Opereerde Leers onhandig of maakte hij misbruik van zijn burgemeesterschap?


Gerd Leers heeft zijn positie als burgemeester van Maastricht ingezet voor privébelangen. Hij deed dat bij een conflict over zijn vakantievilla in Bulgarije. Dit blijkt uit een publicatie vandaag in NRC Weekblad.

Gerd Leers schakelde in december vorig jaar de Bulgaarse ambassadeur in Nederland in, bij een conflict met de bouwer van zijn villa in Byala, aan de Zwarte Zee. De brief aan de ambassadeur ondertekende hij met „Gerd Leers, burgemeester van Maastricht.” De ambassadeur nam hierna, om Leers ter wille te zijn, contact op met het Openbaar Ministerie in Bulgarije.

Leers kocht de vakantievilla in september 2006 van een projectontwikkelaar waarvan een van zijn ambtenaren mede-aandeelhouder is. In het bijzijn van vertegenwoordigers van de projectontwikkelaar had Leers ontmoetingen met de burgemeester van Byala en de premier van Bulgarije.

Leers weerspreekt dat er sprake is van machtsmisbruik: „Het waren beleefdheidsbezoeken. Ik heb privé en zakelijk steeds gescheiden gehouden.”

Welke indruk maakt deze affaire op u? Opereerde Leers gewoon onhandig, of was er in uw ogen wel degelijk sprake van bewust machtsmisbruik?

 

Alleen reacties die zijn ondertekend met voorletter/voornaam en achternaam komen voor publicatie in aanmerking.

Dit bericht heeft 34 reacties op “Opereerde Leers onhandig of maakte hij misbruik van zijn burgemeesterschap?”


 1. Pellegrini zegt:

  Ruim dertig jaar internationale verkoopervaring hebben mij geleerd dat vrijwel iedereen omkoopbaar is. Soms stond ik versteld over de manier waarop iemand wilde profiteren, direct of indirect. In sommige landen is het gewoonte, maar in Nederland maken de witte boorden geen uitzondering. Zo van: Laat de linker hand niet weten wat de rechter doet. Sommige lobbyisten wilden buiten schot blijven maar eisten wel 5% van de totale inkoop. Of eh … mijn auto heeft het begeven, kan je het even voorschieten? Er waren uitzonderingen … de Veluwe en Zeeland. Want God ziet alles, als je begrijpt wat ik bedoel.
 2. Hans van Lookeren zegt:

  Ik kan me van vriend Leers niet zo goed voorstellen dat hij onhandig reageerde. Die man is door de wol geverfd en weet zeker van de hoed en de rand. Dus voor mij is het tamelijk helder dat hij bewust heeft gehandeld.
 3. louis sartorius zegt:

  Indruk? Niets nieuws onder de zon. Leiders in het groot en in het klein zijn bouwers. Daar is hun leven van doortrokken. Logisch toch dat ze ook voor zichzelf zorgen. Willem Alexander of een burgemeester, het is om het even. Dat privé gedoe is een afgeleide van het grote werk. In Maastricht het ondertunnelen van de A2, Marktplan, verkwanselen van de Tapijnkazerne, plannetjes met Endemol etc.
  Ach, is het ooit anders geweest? In Maastricht zeker niet. De relatie tussen bouwbedrijf, wegenbouwer en gemeente was er steeds een innige. Woonbuurten, een theater, een gemeentekantoor. Ook het Céramiqueterrein. Dat zal nu niet anders zijn. Wie gaat eens achter de planvorming voor die al vermelde ondertunneling aan? De bedragen die er mee gemoeid zijn zouden het wantrouwen moeten wekken. Welke ambtenaren en ex-ambtenaren waren en zijn hierbij betrokken? Of Leers onhandig opereerde? Iemand die nauwelijks notie heeft hoe ruimtelijke processen verlopen, en daarin vormt hij beslist geen uitzondering, laat zich makkelijk gebruiken. Die meneer Nollen, ondernemer in gemeentelijke dienst, daar dient de kwestie om te draaien. Hoeveel van deze ambtenaren, ‘dienaren van het volk’, lopen er in Nederland rond? Maastricht heeft er al bij al een aantal opgeleverd. Tot grote schade van de stad.
  Vraag, die firma Smeets, is dat dezelfde firma waarvoor Leers een adviseurschap bekleedde toen hij nog Tweede Kamerlid was? Het ons kent ons gaat ver.
  O ja, Leers, als hij nog een greintje zelfrespect heeft, dient hij onmiddellijk op te stappen en geen meelijwekkende verhalen op te dissen. Wees kerel.

Uitgelichte foto: Leers – bron
Ingevoegde foto: archief MGL

Een gedachte over “Vriend Leers

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.