Het Israël-Palestina conflict hangt van mythes aan elkaar

Auteurs

U kent het wel, veel geschreeuw en weinig wol. Het lijkt wel het credo van vele deelnemers aan de sociale media op internet. Mannetjes en vrouwtjes buitelen over elkaar heen en zouden o zo graag tegenstanders figuurlijk en zelfs letterlijk afmaken. Een voorproefje leerde ik kennen op het forum van de NRC en wijdde er een blog aan. Gelukkig zijn er ook anderen actief, je moet ze wel weten te vinden. Iemand die meer aandacht verdiend stel ik hier voor.

Paul Lookman, een van mijn trouwe kameraden op dat NRC forum, houdt zich voornamelijk bezig met de problematiek in het Midden Oosten. Hij heeft er jaren verbleven, zoals op zovele andere plekken in de wereld, en daarbij een grote genegenheid opgevat voor de Arabieren en hun cultuur. Daar wilde hij graag meer over kwijt en zo begon hij een weblog, op die problematiek toegespitst. Vanaf hier laat ik hem zelf aan het woord en neem daarbij een bericht van hem over gewijd aan de auteur Egbert Talens, ook iemand die jaren in het Midden Oosten verbleef en gefascineerd raakte over de geschiedenis van Palestina. U weet wel, dat lege land, dat de zionisten zonder land zich toe eigenden.

Paul Lookman: “Geopolitiek in perspectief, dat 15 maart 2010 van start ging, is geen nieuwsblog, maar geeft achtergronden, analyse en commentaar op het wereldgebeuren. Sommige artikelen vertrekken van minder bekende maar bewezen historische gegevens en zijn daarom van blijvende waarde. Deze zijn voorzien van het label “documentaire”. De documentaire bijdragen van Egbert Talens kregen bovendien een eigen label.”


Hardnekkig gehanteerde halve waarheden kunnen een eigen leven gaan leiden en zo op den duur een intrinsieke “waarde” krijgen. Een fenomeen dat mythe wordt genoemd. Bedenkelijk wordt het als mythes in dienst staan van politieke doelstellingen. Welnu, het Israël-Palestina conflict hangt zo ongeveer van mythes in de zin van halve waarheden aan elkaar.

Dat zegt Egbert Talens in zijn boek “Een bijzondere relatie: Israël-Palestina nader bekeken 1897-1993”. Daarin citeert hij het werk The Birth of Israël: Myths and Realities van Simha Flapan, waarin deze de zeven belangrijkste mythes over het ontstaan van Israël beschrijft. Eenmaal “ingeburgerd” valt het niet mee de mythe van zijn onwaarachtig gehalte te ontdoen. Ontmaskering moet tot ontknoping leiden. Dat kan een pijnlijk proces zijn. Een halve waarheid van zijn onwaarachtigheid ontdaan evolueert naar een bijdrage tot de oplossing van een probleem.

In zijn boek behandelt Egbert Talens de zeven mythes van Flapan op pag. 182-184.

Een samenvatting:

Op het eerste gezicht kan deze opsomming tot scepsis aanleiding geven. Het door Flapan aangedragen bewijsmateriaal is echter overvloedig en overtuigend. Het mag een wonder heten dat hij zelf geen afscheid neemt van het bestaansrecht van Israël, aldus Talens. Dat de bevindingen van Flapan tot een storm van protest zouden kunnen leiden sluit hijzelf op pag.12 van zijn boek niet uit. Op pag. 190 zegt hij dat hij ook niet wilde tornen aan de prestaties van het Israëlische leger. En op pag. 233 dat zijn pogingen de propaganda te ondermijnen niet alleen gemotiveerd werden door zijn gevoel van accuratesse, maar ook door de relevantie van die mythes voor de huidige situatie in Israël. Volgens Talens bedoelde hij waarschijnlijk “de irrelevantie”.

De historicus, schrijver en vredesactivist Simha Flapan (1911-1987) emigreerde in de 30er jaren uit Polen. Hij werd nationaal secretaris van de linkse Zionistische Mapam, in 1949 de op één na grootste partij in de Knesset. Flapan was een van de weinige Israëlische schrijvers die het beeld over het ontstaan van Israël in vraag stelde. Hij wordt gerekend tot de New Historians, net als Benny Morris, Ilan Pappé, Avi Shlaim, Tom Segev en Hillel Cohen. In zijn boeken betwistte Flapan de door hem bespeurde historische mythes, waaronder dat de Arabische Palestijnen in 1948 hun huizen verlieten onder druk van Arabische leiders. Volgens Flapan was het juist het optreden van Israel dat de Palestijnen dwong te vluchten. Flapan bekritiseerde de behandeling van de Palestijnen op de West Bank en in Gaza, en was als redacteur actief bij de New Outlook, een Israëlisch blad dat wegen naar vrede in het Midden Oosten verkende.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: