Gloeiend eens

Ferenc Aszmann: Stier
Even het geheugen opfrissen. Ooit waren we, mijn vrouw en ik op bezoek bij haar, deze volledig onberekenbare dame. Vreemdsoortige verhalen vertelde ze over haar familie en de oorlog. Verhalen waarvan ik achteraf denk dat ze meer in haar fantasie leefden dan op feiten berustten. 

De term zionisme viel. Ze stond achter mijn vrouw. Ja weet je, Eveline, zionisme is niet gelijk zionisme, er zijn en er waren zeker meerdere stromingen binnen deze… Verder kwam ik niet. “Wat durf je te zeggen”, zei ze met een stem gewend aan het uitdelen van bevelen. Haar ogen fonkelden van agressie. M’n vrouw deed met haar ogen me zwijgen. 

Waarom vertel ik dat? Allereerst vanwege de kwalijke praktijken die enkele weken later volgden en die voor mij onder Tibaert hoogst onaangename gevolgen hadden. Vooral echter omdat deze vrouw op een voor haar karakteristieke wijze duidelijk maakt dat ze niet voor een zinnige argumentatie ontvankelijk is als die niet past binnen haar beeld van de werkelijkheid. Ze vormt bepaald geen uitzondering.

Mensen die weigeren de andere kant van de medaille te bekijken, weigeren informatie tot zich te nemen die ingenomen standpunten onderuit (kunnen) halen zijn uiteindelijk de mensen die zich ook voor elk karretje laten spannen, al lijkt dit een contradictie. Ze denken in vaststaande categorieën en weten haarfijn te getuigen wie wel en niet deugt. Met die houding gaan ze de boer op, want ze hebben het licht gezien. Zo Wilders, zo deze vrouw.

Er is nog iets dat mensen als deze twee figuren bindt. Ze twijfelen nooit, dat is niet zo verwonderlijk, maar, en dat is hoogst kwalijk, ze leggen nooit verantwoording af over hun daden en hun uitspraken en de gevolgen daarvan. Mensen met deze grondhouding zie ik als potentiële fascisten. Ze gaan desnoods over lijken, als hun woord maar kracht van waarheid krijgt. Als advies kan ik slechts meegeven, hou hun woorden tegen het licht en vraag u af, wat staat daar, wat wordt er feitelijk beweerd? Welke argumentatie wordt gevolgd, welke bewijzen worden aangeleverd? Welk doel vervolgen ze?

Een voorbeeld, een alleszeggend voorbeeld. Van Donkelaar stelt het met Suurland gloeiend eens te zijn; zie beneden. Op welke gronden? Die komen we niet te weten. Zelf blijkt ze niet tot een analyse in staat. De twee cursief geciteerde citaten uit het stuk van Suurland zijn op zich al hoogst kwalijk en makkelijk te weerleggen. Over semantische trucs gesproken. Bij haar vallen die kreten, want zo kun je dergelijke frases toch wel noemen, op vruchtbare bodem. Vervolgens fleurt ze het epistel van Suurland nog op met een soort nawoord. 

Het huilen staat me nader dan het lachen, ik vind dit soort uitspraken zo min, werkelijk verderfelijk. Iets in de geest van ik heb onder mijn beste vrienden joden, maar… Ze positioneert zich daarbij als oprecht, boven de partijen verheven. Op een fatale wijze speelt ze hier de salonfascist, die geen vuile handen wenst te maken, maar tot finale oordelen bevoegd is. En laat u niets wijsmaken, ik vraag me af of ze ooit een echte vriend of vriendin heeft gekend uit de moslimwereld. Zo vertelde ze tijdens dat boven aangehaalde bezoek, dat ze een vriendin via Twitter in Duitsland had leren kennen. Die had haar piekfijn uitgelegd dat de overheid aldaar nog vol zat met nazi’s. Over haar vermeende vriendinnen in Israël zal ik maar zwijgen. Liegen is een kunst heb ik door haar leren ervaren.

Goed, lees dat artikel eens een beetje tegendraads. De schellen vallen van uw ogen…


dinsdag 19 augustus 2014
 gastcolumn David Suurland: Antisemieten als helden ingehaald in moslimwereld.

Joodse scholen en synagogen zijn zwaar beveiligde bunkers. Het geweld van moslims tegen Joden is geen toeval, aldus David Suurland promovendus Universiteit Leiden in de NRC.

(…)

Daarbij zou het gaan om een ‘strijd tegen het zionisme’. Maar dat is een oude en weinig zeggende semantische truc. Net zoals de nazi’s met de term ‘communisten’ vooral Joden op het oog hadden, en de communisten met de term ‘kapitalisten’ het ook over Joden hadden, zo hebben vele moslims het met de term ‘zionisten’ ook over Joden.

(…)

Dat is de realiteit. Je hebt geen Toulouse of Brussel nodig om te beseffen dat intimidatie, racisme en geweld van moslims tegen Joden een dagelijks fenomeen is dat niet voorkomt uit toeval.

Geplaatst met persoonlijke  toestemming van David Suurland

NB Ik vind persoonlijk  dit stuk  zeer de moeite waard.
Niet omdat ik een hekel heb aan moslims, verre van dat, ik heb aardig wat vrienden en vriendinnen die moslim zijn.
Wel omdat ik merk dat er een nare neiging is tot het knuffelen van daders van racisme, van wreedheden en machismo. Twittervrienden hebben me geband omdat ik niet vóór dit ophemelen van die arme moslims ben. Omdat ik ze nooit gehoord heb als andere groepen de de dupe waren van deze moslim fanaten, omdat ik ze daar nog steeds niet over hoor, omdat twitter-vriendschappen soms net even te vluchtig zijn als je bij je eigen en nog steeds linkse mening mening blijft.
Met dank aan David Suurland voor een artikel waar ik aan  kan refereren.

©David Suurland 2014
©Gavi Mensch  van tekst anders dan die van het artikel.
Nederland BV, 19-8-2014

Voor echte lezers en de daderknuffelaars heb ik alvast wat weerwoorden, dat scheelt misschien scheldkannonades?

De religieuze beterweter en natuurlijk tegenpiet: 
http://www.nieuwwij.nl/column/suurland-en-zijn-nrc-artikel-islam-en-jodenhaat/
De politicoloog die aandacht zoekt voor zijn aankomend proefschrift: 
http://tenk.cc/2014/07/moslimbashen-hoort-bij-de-nrc/

Geplaatst door Gavi Mensch // Eveline van Donkelaar op 16:12:00
VERDER IN DE NRC:

Voor of tegen Israël en de Palestijnen – de oorlog woedt ook in de kolommen

16 augustus 2014 …dat juist weer als een verwijt aan de linkse krant: die verzwijgt het islamitische antisemitisme. Met dat opiniestuk van de jurist David Suurland, een student van Afshin Ellian in Leiden, werd dat probleem…

De Jodenhaat van moslims is een echo uit het Westen

23 juli 2014David Suurland schrijft dat Jodenhaat bij de islam hoort (NRC 19 juli) en inderdaad, in de islam is veel haat tegen Joden, christenen en ongelovigen te vinden. Op de eerste bladzijde van de Koran…

Jodenhaat hoort bij de islam

19 juli 2014 Tweeduizend jaar christendom resulteerde in de Holocaust en het is naïef te denken dat veertienhonderd jaar islam zonder gevolgen blijft. De meeste moslims zijn negatief over Joden, schrijft David

Antisemieten als helden ingehaald in moslimwereld

19 juli 2014 Joodse scholen en synagogen zijn zwaar beveiligde bunkers. Het geweld van moslims tegen Joden is geen toeval, heeft niets te maken met Israël maar komt voort uit eeuwenlang zorgvuldig gekweekte Jodenhaat, aldus David Suurland.

Ook belangrijk: dé sharia bestaat helemaal niet

20 oktober 2010 …‘Klakkeloos wordt aangenomen dat alle religies hetzelfde zouden leren en willen’, aldus twee promovendi in de rechtswetenschap, Thierry Baudet en David Suurland (Opinie, 14 oktober)…

De islam een totalitaire ideologie? Best belangrijk

14 oktober 2010 …en nationaliteit. David Suurland, jurist, werkt aan een proefschrift over de verhouding tussen politiek en religie, toegespitst op de islam.Hoe om te gaan met het fenomeen Wilders? De essaywedstrijd over deze vraag…


Update: 11 december 2015
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.