Stapel mesjogge

· fotografie, geschiedenis, ideologie, literatuur, video
Auteurs
Robert Doisneau – M. Barre’s Carousel, 1955


De Hollander een nuchter volk? Wat heb ik me vergist. Velen maken zeer veel lawaai, het chique bruin is hun favoriete kleur, achterdochtig zijn ze als de pest en schofferen is hun dagelijkse verzet. Nee, dat is niet nuchter, dat is bot en onbeschaafd. Een compensatie van de spreekwoordelijke lafheid? Steekwoorden: WO II en de joden, Joego-Slavië en de moslims… 

Of wacht, onze jongens overzee in Indië. Ja, in de strijd tegen het moslim gevaar waren ze hun tijd vooruit. Handeltjes drijven, daar zijn ze goed in en rommelen met geld. Zonder uitzondering zaten ze na de oorlog in het verzet en bij gebrek aan een bezetter nu al bij voorbaat. Helden, die jongens (en meisjes) van Johan de Witt, Maurits en die Oranjes. Het vechten lieten ze toen en nu het liefst aan anderen over.

bron

Hun historisch bewustzijn is hoog ontwikkeld, een canon, een door en door Hollandse, levert het gedegen fundament. Met dergelijk gereedschap gaan ze aan de slag, niet gehinderd door enige kennis van feiten: Ton, Marc, Dirk, Huib en Arnold. Vijf mannen, vooruit dan maar, ook een vrouw: Ina. U merkt, het kleinste detail ontglipt hen niet en hun oordeel staat als een huis in de polder.


Stapel mesjogge zijn deze zes, ze gaan gebukt onder een wel erg in het oog lopend gebrek aan beschaving, vergaarde weetjes verwarren ze met academische kennis. Hun culturele horizon is beperkt en de cultuur die ze verspreiden weerspiegelt hun bekrompenheid en zelfingenomenheid. In het camoufleren van hun gebreken zijn ze bekwaam ook in die van hun gebrek aan sociale instelling. Kortom, wat ze met hun mond belijden is van geheel andere orde dan hun daden. 

Genoemde zes geven een uitstekend voorbeeld af van wat ik noem de Bataafse habitus. Ze zijn de poppetjes om te illustreren hoe rijp Nederland is voor fascisme. Wel de vraag, mogen we hen dit aanrekenen of zijn ze, geheel in de geest van hun cultuur, gepredestineerd? Nemen ze wel waar hetgeen ze aanrichten? Ik denk van niet, daartoe zijn ze door hun aard kennelijk niet in staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: