Bang, vooral bang

Kippenladder




Geen angst voor ontploffende kerncentrales of in de fik rakende olieraffinaderijen. Geen angst om deel te nemen aan gemotoriseerd verkeer in de lucht of op het land, geen angst voor manipulatie met ons voedsel, wel angst voor mensen met een andere godsdienst, voor mensen met andere culturele gebruiken. Geen angst voor de toekomst onder kapitalistisch vaandel, wel angst geconfronteerd te worden met normen en waarden die niet de onze zijn. 

In het kort de eeuwigdurend lijkende evolutie van de menselijke bekrompenheid. Geen oog voor het andere, het onbekende. Of nee, als het exotisch is wordt graag oh en ah geroepen. Goh wat die mensen al niet kunnen, maar hoe dan ook, wij zijn superieur. Kijk maar waar we niet alles toe in staat zijn gebleken. 

Gaat het fout, economische malaise met name, ligt het aan de ander. De kern van het fascisme, eigenwaan en schuld aanpraten. Vervolgens wordt tot actie overgegaan, eerst met woorden, dan met daden. De schuldigen, het kwaad moet en zal verdelgd worden. 

Aan lijstjes met kenmerken van fascisme heb ik geen behoefte. Steeds weer stuit je dan op de hamvraag, definieer het begrip fascisme eens. Dat zal niet lukken. Nooit niet. Fascisme is als een kameleon die zich aanpast aan de gegeven omstandigheden met als doel de eigen vermeende superioriteit op te leggen aan de ander als ideologische dekmantel voor het kapitalisme. 

Tegen deze achtergrond worden dit soort discussies zeer vermakelijk. Bijzonder bont maakt het Sandra Strieker in haar verdediging van de christelijk orthodoxe en bovenal blanke opvattingen die in de Republikeinse Partij al jaren de boventoon voeren. Werkelijk niets is haar te dol om maar brandstof aan te dragen voor haar fascistisch leerstelsel, al heet dat grappig genoeg liberaal te zijn. De fascisten zijn de anderen, zegt ze en van de weeromstuit kijkt iedereen de andere kant uit en doorziet het smerige spelletje van haar en haar consorten niet meer. 
Feiten zegt ze…

Bange mensen worden tot gevaarlijke mensen wanneer hun angst medemensen betreft, dat valt dagelijks te constateren. Zeer ontvankelijk voor fascisme blijken ze te zijn, steeds weer. Hun domme kletspraat helpt ons beslist niet verder… *

Mensen over en weer die zich apologeten wanen van de enig ware leer proberen aan het lezen of luisteren te brengen zal nooit lukken. Strooien met citaten zonder nadere uitleg geeft het eigen onvermogen weer. Des te meer blijkt dat met het droppen van namen.

EEN ILLUSTRATIE VAN DAT HOPELOZE GEDOE…


*  zie voor die 14 kenmerken o.a.:


Uitgelichte afbeelding: bron onbekend

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.