Oordelen over mensen

Frida Kahlo
Hoe komen we aan onze oordelen over anderen? Een rijke waaier aan mogelijkheden opent zich. Als kind in het gezin, op straat, in school ervaren we van jongs af aan verschillen. We zijn anders, en hoe. Klein of groot, handig of niet, ga maar door. Opvoeding en onderwijs doen de rest. Waarschuwingen tegen slechte vriendjes, verkapte indoctrinatie op school. Cijfers ter beoordeling, rangnummers.

Licht getinte of donkerbruine klasgenootjes waren spannend. Indië en de bevrijding brachten nieuw bloed, maar er werd verder niet over de achtergronden gesproken. Jammer. Uitzonderingen waren er nu eenmaal, maar de hoofdregel was blank en rein. In katholieke kring speelde de grootte van het getal een grote rol, als enig kind stond je er dan ook een beetje verdacht op.

Taal, ook zoiets. Laat ik er maar niet over beginnen, maar het zegt m.i. genoeg als ouders menen kinderen te moeten opvoeden in een voor hun vreemde taal om hen al vroegtijdig te leren zich aan te passen en het eigene als minderwaardig te beschouwen. Een aanpassingsdwang die de rijke individuele en culturele verscheidenheid teniet doet. Met de dan zo gevormde blik wordt gekeken naar anderen gekeken en geoordeeld. De uitkomst van een dergelijk proces is een uniforme samenleving ondanks de zo verheerlijkte individualiteit.

Vervolgens komt de stap om grip te krijgen op de ander, die gedrag vertoont afwijkend aan heersende normen en gebruiken. Zijn of haar psyche wordt op de korrel genomen, want afwijkingen duiden op ongewenst en niet tolerabel gedrag of opvattingen, die correctie behoeven. Zichzelf ter discussie stellen is ondenkbaar. Populair-wetenschappelijke verhandelingen van boterzachte wetenschappen leveren hen de lijstjes met kenmerken aan om te kunnen oordelen en vooral te veroordelen.

Via Facebook ontdek ik een site over narcisme. Ja, wat is narcisme? Verwezen wordt naar Wikipedia, daar schijnt tegenwoordig alle kennis ondergebracht te zijn. Zelf nadenken hoort er niet meer bij. Laat hun definitie verder ook maar zitten, daar komen we beslist niet verder mee.

Weet u wat? Ik ga eens het omgekeerde doen. Ik bedoel, ik vergelijk onderstaand lijstje van die site eens met een persoon die ik via Twitter in het echt heb leren kennen en die werkelijk geen moeite teveel was om mij weg te zetten als, ja als wat? Als een monster met een behoorlijke dosis narcisme. Een probleempje, in de inleiding op die “profielen” staat weliswaar “mannen en vrouwen”, in het vervolg lijkt het uitsluitend over mannen te gaan. De persoon in kwestie is een vrouw, maar goed.

10 Profielen van NarcistenHet gedrag van narcisten is een herkenbaar patroon, wat een duidelijke alarmbel kan zijn. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. 

Narcisme kenmerken komen voor bij zowel mannen als vrouwen en op alle niveaus van intensiteit, van zeer mild tot zeer ernstig. Er bestaat niet zoiets als één standaard profiel van een narcistisch persoon. Er zit net zoveel verscheidenheid in narcisten als dat er in andere mensen bestaat. Narcisten kunnen lang heel normaal lijken en worden maar zelden ontmaskerd. Daarom in dit artikel 10 profielen van typische narcisten.  

  1. Narcisten zijn die mannen, die met hun overtuigende charme je al tijdens het eerste afspraakje helemaal voor zich weten te winnen en je dan snel willen vastketenen.
  2. Narcisten zijn die partners die je verraden in de liefde, die beledigend, manipulatief en bezitterig zijn, die niet alleen de relatie verpesten, maar ook je eigenwaarde, je financiën, en als ze de kans krijgen ook je leven.
  3. Narcisten zijn de vaders in een disfunctioneel gezin, die de kinderen misbruiken voor hun eigen belangen, hen verwaarlozen, negeren, buitensporig controleren en veel psychische schade aanrichten.
  4. Narcisten zijn die vrienden, die onverantwoordelijk, egoïstisch, onbetrouwbaar, oneerlijk zijn en grote problemen in je leven kunnen creëren.
  5. Narcisten als buurman, zijn die mannen, die valse geruchten verspreiden, disharmonie brengen in de buurt en mensen tegen elkaar opzetten.
  6. Narcisten zijn die familieleden, die de hele familie in rep en roer houden, de pestkoppen die vaak anderen naar beneden halen en intimideren met hun driftbuien.
  7. Narcisten zijn als collega manipulatief, onethisch, oneerlijk, en bereid om persoonlijke en zakelijke schade aan te richten om hun doelen te bereiken.
  8. Narcisten zullen als baas diegene zijn die de macht en controle willen en met opzet anderen in het geniep schade toebrengen, om er zelf beter van te worden.
  9. Narcisten zijn die politici, die alleen het beste met zichzelf voor hebben, onverantwoordelijk gedrag vertonen, de samenleving tegen elkaar opzetten, angst zaaien, de zwakkere als zondebok gebruiken en de verworvenheden en rechten van de mens aantasten.
  10. Narcisten zijn vaak ook die koningen en staatsleiders, die gewetenloos hun macht misbruiken, oorlog voeren, mensen onderdrukken met het schuldensysteem en het milieu verwaarlozen.

Iedereen kan de kenmerkende gevaren van een destructieve narcist leren kennen. Het is daarvoor wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Deel daarom dit bericht in al je netwerken om zo de kennis over buitensporig narcisme te helpen verspreiden!Het is beslist niet teveel gezegd om te concluderen dat deze lijst van A tot Z past op die vrouw. Wat kleine redactionele wijzigingen en er staat een psychogram van haar. Ik ben daartoe niet bevoegd, maar ik vind wel dat iedereen die haar handel en wandel volgt hiervan op de hoogte dient te zijn. De schade die ze mij heeft toegebracht is duidelijk aantoonbaar. Ik liet haar haar gang gaan om te laten zien waartoe mensen in staat zijn om hun doel te bereiken.  En zie, ze gebruikt de informatie als bovenstaand in omgekeerde zin. Waar je al niet op bedacht voor moet zijn bij mensen als deze vrouw. Lees haar eigen stukjes maar, dan leest u het uit de eerste hand… U weet best wie ik bedoel.
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.