Eigenliefde van een haatprediker

Gerda Wegener: “Lili with a Feather Fan” (detail) (1920)


 


“Mijn kritiek op islam komt voort uit liefde.”

 Spreekt hier iemand uit liefde, uit bezorgdheid? Voor wie dan wel? Ook hoor ik een echo van de internationaal vermaarde islamkenner uit Venlo: “Er zijn mensen die zeggen dat ik de moslims haat. Ik haat de moslims niet. Het doet mij verdriet dat de islam hen van hun waardigheid heeft beroofd.” Zie: “De wortels van profeet Wilders“.

Hoe zouden dergelijke uitspraken in het Arabisch klinken? Verder, drukken Arabieren zich omgekeerd ook zo uit over het christelijke (en joodse) geloof? Met alle gemak kunnen zij wel stellen dat juist  de volgelingen van Jezus het zijn die waar ook ter wereld mensen van hun waardigheid hebben beroofd. Daartoe hoeven ze de Shoah niet in herinnering te roepen, die slechts kon plaatsvinden na eeuwenlange verachting van en haat op joden en het jodendom. Eufemistisch uitgedrukt als antisemitisme. Echter ook de Arabieren zijn semieten en aldus is de continuïteit van christelijke zijde is verzekerd.


“Vanwege de oneindige hoeveelheid liefde ik voel, heb ik kritiek op islam. Liefde is mijn drijfveer. Liefde noodzaakt islamkritiek.”

 Is de spreekster van deze woorden in het bezit van bovenmenselijke gaven en talenten? Ze voelt een oneindige hoeveelheid liefde, liefde die haar drijfveer is. Dit kan niet anders dan eigenliefde zijn uit angst gekoppeld aan haat voor het onbekende. Immers, de islam bestaat als zodanig niet en moslims zijn er in soorten en maten. Zelfs misdadigers onder hen, politieke fanaten bijvoorbeeld, zijn niet uitsluitend moslim, waarschijnlijk zijn ze het nauwelijks. 
Wat drijft een persoon, hier Blondemevrouw, tot dergelijke aan waanzin grenzende uitspraken? Ze voelt, ze kan het niet rationeel verklaren, die liefde. We moeten haar geloven, net als we Wilders moeten geloven over zijn verdriet. We zijn toch niet achterlijk? Wat willen deze mensen nu werkelijk, mensen die in hun leven kennelijk nog nooit hun handen hebben vuil gemaakt om iemand te helpen? Als je dat ooit wel gedaan hebt, doe je dergelijke uitspraken niet. Dan ken je je beperkingen, dan leer je bescheiden te zijn, dan toon je respect voor de ander, voor zijn leefwijze, voor zijn opvattingen.

De mallemolen van haat, van het verpletteren van een cultuur, gaat maar door. Een oeroude christelijke traditie. Daartoe heeft men zelfs wetenschappen gegrondvest. Antropologie, sociologie, psychologie. Ze komen zeer van pas als het erom gaat om vermeende superioriteit te bewijzen en dwarsliggers van het toneel te doen verdwijnen. Boekenkasten vol zijn er met dergelijke kennis en theorieën gevuld, zodat tegenwoordig zelfs het grootste minkukel de meest vergaande uitspraken kan doen over de ander. 

Zie hier, Simone over narcisme. Waar heb ik iets dergelijks eerder gehoord? Precies, bij Eveline van Donkelaar, het is haar lievelingsthema.


 Ik neig ertoe om Blondemevrouw als exempel van narcisme te statueren. Hier kan ze een test doen.
 
Ingevoegde afbeelding: Gerda Wegener: Narcisme

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.