Knettergek

“Freie Fahrt für freie Bürger”, de vroegere slogan van de ADAC, de Duitse ANWB, beiden niet van bruine smetten vrij. Logisch toch?
 
Om het object auto verzamelen zich op de eerste plaats diegenen die alle vrijheid voor zichzelf opeisen. Vrijheid gebaseerd op het kapitalistisch principe, steeds meer, steeds sneller. Het dondert niet welke gevolgen dat heeft. De automobiel is vooralsnog het enige consumptiegoed dat onze leefwereld drastisch veranderd heeft, met ogenschijnlijke voordelen voor de individuele bezitter en steeds kwalijker gevolgen voor diegenen die er niet (wensen) aan deel (te) nemen.
 
Gerelateerd aan het winnen van de benodigde grondstoffen en de niet betaalde rekeningen voor het inrichten en in stand houden van dit systeem, waaronder militaire operaties tot twee wereldoorlogen toe, is het hoogst verwonderlijk dat deze geregisseerde vrijheid, dankzij kapitaal en staat, nauwelijks ter discussie staat.

 


Allied soldiers showing civilians a pile of bodies at Buchenwald concentration camp
(16 April 1945)Knettergek, dat is dan nog zwak uitgedrukt…


 


Roken versus rokende autootjes. Kindertjes en uitlaatpijpen… Over het consumptieartikel dat als geen ander onze planeet verwoest mag niet gesproken worden. Ook niet over het feit dat dit product naadloos verbonden is met de wapenindustrie die dan weer op haar beurt zorgt dat de oliekraan kan blijven vloeien, nu onder het mom van een oorlog tegen het terrorisme, die eindeloos voortgezet kan worden. Wilders weet dat als geen ander. 

Mensen als Eveline van Donkelaar zijn o zo dankbaar voor dat autosysteem. Kunnen ze met hun “kindjes” rondtoeren in blik en de openbaar ruimte vernietigen voor de o zo noodzakelijke ruimte voor kinderen. Het zijn deze mensen die de weg plaveien voor fascisme zoals ooit Hitler het deed met zijn Autobahnen en Volkswagen.

Hun nieuwsbron? Zelfs die begrijpen ze niet, maar het verklaart wel dat ze volledig gedesïnformeerd zijn:


 “Voorrang van rechts? Weg ermee!” luidde de kop van het stukje. Een aloud thema inmiddels. Links voorrang verlenen verhoogt ongetwijfeld de veiligheid, immers de bestuurder wordt kwetsbaarder. Bij deze vrouw heb ik een paar keer in de auto gezeten. Ze gaat uit van haar recht op voorrang en schuwt daarbij geen risico, dat werd me wel duidelijk. Was het op zeker moment verkeerd afgelopen kon ik er nu geen melding meer van maken. 

Die Eveline is wat je noemt een vrije burger. Ze neemt zich alle vrijheden, die van anderen blijven auf der Strecke

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.