Zelfverdediging…

Marjane Satrapi and Vincent Paronnaud: Persepolis
Christenen keren iemand de andere wang toe als ze een oplawaai krijgen. Die cultuur hebben ze totaal verinnerlijkt, zeker in Calvinistische streken. Die iemand dient dan wel mens te zijn in hun ogen. Wie dat is bepalen zij. 

Iets van die houding demonstreert Tibaert vanaf het moment dat hij via weblogs berichten de wereld instuurt over wat derden over hem te melden hebben onder het motto “tegen valse beschuldigingen hoef ik me niet te weren, hoef ze niet te weerleggen”. Het resultaat is meer dan prachtig. De weldenkenden aan de ene, de Bataven aan de andere kant. Merkwaardig, uitgerekend een christen-anarchist herkent deze houding van zich defencelessness opstellen niet.

Voor Tibaert was en is alles glashelder en hij blijft in die eenmaal gekozen houding volharden omdat hij zodoende iedere lezer van zijn stukjes waarheidsgetrouw kan melden wat onverlaten uitspoken. Er zal best de afgelopen jaren al heel wat afgelachen zijn, zeker dankzij de bijdragen van vrouwen als Jeky, Sjaakie en Eveline. Je bent werkelijk van God los als je die dames nog serieus neemt.

Marjane Satrapi: Persepolis
Juist op dat punt wordt het pas echt vermakelijk als we kijken naar het kringetje rond Krapuul, betweters en schreeuwlelijkerds, de goeden niet te na gesproken. De ster van een van hen begint steeds meer te flikkeren, een zich zo noemend christen-anarchist. Hij volgt alles van me, zeg maar vanaf @kutje13 tot “man en paard“.

Wist u overigens dat de man aan vertalen doet? Nou dat weet ik pas sinds deze week. Nu begrijp ik ook waarom hij in het verleden eens uitriep: “Heb je dat gelezen, hij is nu echt dement geworden” of vergelijkbare woorden tegen mensen waarvan je je zou moeten afvragen of ze nog wel in een enigermate beschaafde maatschappij thuishoren. Een van hen deed aan “vertalingen” uit het Spaans, groot kenner van Garcia Lorca overigens. Het was zijn reactie op een stukje van mij over vertalen, helaas verdwenen door toedoen ook van hem. Hij voelde zich, om in zijn stijl te blijven, duidelijk door mijn stukje in zijn kruis getast.

De man is voor mij de ideale bron op Twitter voor info richting Krapuul. Aan dat blog besteed ik aandacht om diverse redenen die teruggaan tot de discussie over pedofilie najaar 2012 en de houding van de eigenaar van die site daarna, tezamen met die van een aantal van zijn vriendjes. Vanaf die tijd kan ik als Tibaert laten zien hoe les extrêmes se touchent, te omschrijven als het SPVV model, fascisme op Bataafse grondslag zogezegd. Sjaakie en Eveline kun je beschouwen als exemplarische voorbeelden. Hun beschermheer is Huib

Heb ik al eens voorgesteld: Wie wil als theaterschrijver met m’n spulletjes aan de slag? 

Nou, over christenen begon dit stukje en ik dwaal ogenschijnlijk af richting fascistische streken van Krapuul en die fraaie dames. Nee hoor, dat lijkt maar zo. Die christen-anarchist daar gaat het over. Een achterbaks personage, die me nooit iets gevraagd heeft, die anderen opstookt om bij Google te gaan klagen, die zich nu beklaagt over tweets van hem op mijn blog nadat hij een vorig maal bot had gevangen om weer een site van me te doen verdwijnen onder het motto “diefstal”. Over die man gaat het. 

Tibaert verdedigt zich niet, hoeft zich niet te verdedigen. Waarom ook, afgezien van die gekozen strategie? Hij wel en dat doet hij zo doorzichtig dat je wel medelijden met hem moet krijgen. Want geloof hem maar, hij heeft wat in het leven gepresteerd, hij is een iemand. Dat zul je, volgens die redeneertrant dus nooit kunnen zeggen van een bouwvakker, een fabrieksarbeider of caissière. Over deze beroepen spreken mensen als deze christen-anarchist dan ook met een zeker dédain. Hij weet wie mislukt is, die bouwvakker rekent hij er ongetwijfeld toe.

Hoe gaat dat verdedigen bij hem in het werk? Een voorbeeld, vooruit nog een tweede.

De humor druipt er vanaf en wat voor hem het toppunt van genoegen is als de huisgek reageert. Kun je het beter hebben? Ja, ik zou zo zeggen lees in de screenshots maar wat zijn vriendjes en vriendinnetjes te melden hadden. Ook de grappen van het PVV gajes. Dat alles weet de man, want, hand op mijn hart, hij pluist samen met Huib of alleen alles van de man achter Tibaert uit. Zeg maar van blote konten, tot diens studie en werkkring, tot diens vrienden- en familiekring toe neem ik aan. Daarover heb ik genoeg indicaties. Dat is niet grappig meer, dat getuigt van een fascistoïde instelling. Wel probeert hij zich ervoor te behoeden dat hij voor de rechter gedaagd kan worden. Vermoedelijk overspeelt hij hier zijn hand. 

Nu wel een grapje, de feitelijke aanleiding tot dit stukje. Op Facebook had ik een bericht over/van Arundhati Roy gedeeld en omdat het zo mooi aansloot bij mijn tekst het tevens geplaatst op dit blog. Enkele uren later verschijnt deze tweet, zelfverdediging, met een bericht uit 2013, uiteraard uit de anglofiele wereld, met daarin de “grote” Jeremy.

Tja, ik kan me een beetje voorstellen dat André zich maar kleintjes voelt, ondanks zijn postuur, in vergelijking met Paxman. Hier de video met het interview:Die André toch, waarom geeft hij die link door? Om een discussie op te starten, met wie dan? Over wat? Om deze vrouw voor te stellen? Haar opvattingen zijn genoegzaam bekend en in dit interview komt werkelijk niets nieuws aan bod. Doet hij het vanwege dat “christen-anarchisme”? Dan haak ik af. Vermoedelijk doet hij het om te kunnen stellen, zie mij, kijk eens hoe goed geïnformeerd ik wel niet ben.

Het is een wat langer stukje geworden dan ik in gedachte had. Maar eerlijk is eerlijk, André verdient dat, meesterlijk hoe hij mensen zand in de ogen kan strooien. Let op die man… In een toestand van defencelessness verkeert hij beslist niet, en je kunt ook van hem iets opsteken. 

Een mespuntje zout in de koffie dan maar?


Een kleine aanvulling…:


 


Inderdaad, het staat onder het stukje: AdR… Over het hoofd gezien. Maar bij deze dan. De site heet overigens: “A Pinch of Salt – Christianity and anarchism in conversation and action”. Voetangels en klemmen bij die christen-anarchisten, vooral bedacht op eigendom. Bezit, in wezen het fundament van de christenheid. Anarchisme anno 2015, elke dag leer je weer bij… Gejat? De man is knettergek of door en door vals.

 Bron afbeeldingen onbekend

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.