Oprecht… Sincere… Aufrecht… Sincère…

Victor Boynton: Malcolm X about two weeks before he was murdered in 1965
Zuiver, ongeveinsd, eerlijk, onvervaard, moedig… 

Over twee weken is het vijftig jaar geleden dat Malcolm X werd vermoord. Kort voor zijn dood vroeg hem een verslaggever hoe hij herinnerd wilde worden: 


“Sincere,” Malcolm said. “In whatever I did or do. Even if I made mistakes, they were made in sincerity. If I’m wrong, I’m wrong in sincerity. I think that the best thing that a person can be is sincere.”

 


Deze uitspraak vormt het slot van een artikel waarvan André de Raaij een hyperlink doorstuurt. Hij heeft het stuk dus gelezen. Een beetje perplex ben ik wel. Hij, een van de personages uit mijn kleine Twitter wereld, een man die ik heb leren kennen als een achterbakse en weinig oprechte man, uitgerekend hij verwijst naar iemand waarvan je wel op de allerlaatste plaats kunt zeggen dat het hem aan moed ontbrak.

Het treurige met lieden als André is steeds dat ze zichzelf enorm opblazen, maar als op hen een beroep gedaan wordt, impliciet of expliciet, ze het laten afweten. Komt dat door een gebrek aan inzicht in de praktijk, moedwillige kwaadaardigheid, gebrek aan sociale vaardigheden? Je hoeft echt geen groot mensenkenner te zijn om te zien of iemand oprecht is of niet. Als mensen niet bereid zijn tot een eenvoudige communicatie dan weet je al hoe laat het is.

Kwaadaardig wordt het als zij willens en wetens een hetze mede mogelijk maken en zelfs stimuleren tegen iemand die juist zaken aan de kaak stelt waarvan zij beweren ertegen te strijden: onrechtvaardigheid, smaad, bedrog. Dit is vele malen ernstiger dan gewone domheid, onvermogen of wat ook. Ik noem het dan ook, en blijf het zo noemen, alledaags fascisme. Het etiket christen en het etiket anarchisme zijn een wassen neus, als die prachtige praatjes, vertaald en onvertaald, niet omgezet worden in daden. Dan horen ze tot dezelfde categorie als de zondagse preek op de kansel.

Of Tibaert voor gek staat of niet is niet relevant voor mij, wel of ik iets kan overbrengen van mijn ervaringen over hoe dergelijke mechanismen, ik bedoel het aanzetten tot een hetze, monddood maken, iemand tot gek verklaren, in zijn werking gaan. De bijdragen van André blijken hiervoor zeer nuttig. Ongewild waarschuwt de man door zijn handelwijze voor het zich steeds verder verspreidende gif fascisme. Het schijnt niet tot hem door te dringen.

Een goeie raad André, ga eens bij jezelf te rade of je van bruine/zwarte smetten vrij bent. Wees, al is het maar eenmalig, oprecht richting Tibaert. Durf de schandelijke daden van een aantal lieden, je weet wie ik bedoel, te benoemen voor wat ze zijn: fascistisch. Wie weet kan ik je dan nog meer duidelijk maken en verder helpen. 
 


 

 

Uitgelichte foto: AP/Victor Boynton

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.