Empathie

Marion Palfi (1953)
Herhaling op herhaling, zo werkt Twitter, zo gaan mensen te werk die propaganda bedrijven en niet wensen te communiceren. Bedrog en leugens worden eindeloos herhaald. Dat mag je van hen niet laten zien. 

Veel mensen kunnen vrijheid niet aan, hebben last van eigenwaan, wat sociaal verkeren is weten ze niet. Het resultaat laat zich raden. Op een dag als deze RTen ze een of ander screenshot als bijdrage aan een Twitterstorm op internet. Spammen als zelfbevrediging, maar niemand die licht in de duisternis kon schenken. Jesus sprach, es werde Licht, aber Petrus fand den Schalter nicht.

Ach, denk je dan, laat ze dwalen in de duisternis, leren doen ze het nooit. Licht of donker, blind zijn ze voor hetgeen werkelijk plaatsvindt. Gelukkig voor hen, het Rijk der Hemelen is aan de armen van geest. Ook aan hen zonder medegevoel voor de medemens? Dat zou een schande zijn.

Die Sjaakie zakt ondertussen steeds verder weg in een moeras van smaad. leugens en laster, maar Huib, André en Ina geven niet thuis. Eveline heeft haar er zelfs uitgeschopt na bewezen diensten. Moet ik nou gaan roepen, kijk eens wat een asociaal stelletje? Geciviliseerd gajes? Wat onderscheidt deze mensen in de kern feitelijk van dat Feyenoord gespuis in Rome? 

Beiden slopen en laten slopers hun gang gaan. Ze terroriseren onder het mom dat ze aan de goede kant staan. Iets dat fascisten altijd beweren. Wat is dan nog het verschil? Ook zij ageren als groep, zoeken bondgenoten, infiltreren, vernietigen van binnenuit of van buitenaf zonder zich kennelijk bewust te zijn hetgeen ze aanrichten. 

De lust op vernietigen, fysiek of psychisch. Of beide. Dit als schouwspel tonen is zo ongeveer het ergste wat je kunt doen. Dan wordt je geslachtofferd, dan ben jij de psychopaat, of de jood, of de moslim. Jij kunt niet deugen want men, lees de fascist, heeft je een keurmerk opgeplakt. 

Je moet sterk in je schoenen staan en je rug recht houden wil je hier weerstand aan bieden. Als jongetje van een jaar of veertien heb ik Andorra gezien van Max Frisch, gespeeld door het Stadttheater van Aken. Een voorstelling die een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Een les over indoctrinatie, ontnemen van je verleden en persoonlijkheid, je voor altijd tot schuldige dan wel slachtoffer laten bestempelen.

Nee, ik weet al sedert lang dat vele van die lieden met mooie praatjes het niet begrijpen, simpelweg omdat ze het niet willen begrijpen, ze missen eenvoudig medeleven en vinden dat ze het zelf uitstekend voor elkaar hebben. Twijfel is hen vreemd. Daar juist komen brokken van, sociaal, politiek, economisch. Kijk maar eens naar de bankenwereld.

Terug naar Sjaakie. Ze heeft zich t.a.v. Tibaert zo ongeveer alles gepermitteerd wat God verboden heeft. Hetzelfde geldt overigens ook voor Eveline van Donkelaar. Als illustratie de omlijsting van een stukje dat ze van elders had gehaald, waarbij ze stelt, net zoals de hierboven genoemden lieden: “Leuk zo een terror opa @tibaert op twitter!”.

Sjaakie is ook zangeres, haar lievelingslied: Als je maar eerlijk bent.


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.