Empathie

· fascisme, internet, wetenschap
Authors
Marion Palfi – ca. 1953Herhaling op herhaling, zo werkt Twitter, zo gaan mensen te werk die propaganda bedrijven en niet wensen te communiceren. Bedrog en leugens worden eindeloos herhaald. Dat mag je van hen niet laten zien. 

Veel mensen kunnen vrijheid niet aan, hebben last van eigenwaan, wat sociaal verkeren is weten ze niet. Het resultaat laat zich raden.

Op een dag als deze RTen ze een of ander screenshot. Er was een Twitterstorm op Twitter, spammen als zelfbevrediging, maar niemand die licht in de duisternis kon schenken. Jesus sprach, es werde Licht, aber Petrus fand den Schalter nicht:

Ach, denk je dan, laat ze dwalen in de duisternis, leren doen ze het nooit. Licht of donker, blind zijn ze voor hetgeen werkelijk plaatsvindt. Gelukkig voor hen, het Rijk der Hemelen is aan de armen van geest. Ook aan hen zonder medegevoel voor de medemens? Dat zou een schande zijn.

Die Sjaakie zakt ondertussen steeds verder weg in een moeras van smaad. leugens en laster, maar Huib, André en Ina geven niet thuis. Eveline heeft haar er zelfs uitgeschopt na bewezen diensten. Moet ik nou gaan roepen, kijk eens wat een asociaal stelletje? Geciviliseerd gajes? Wat onderscheidt deze mensen in de kern feitelijk van dat Feyenoord gespuis in Rome? 

Beiden slopen en laten slopers hun gang gaan. Ze terroriseren onder het mom dat ze aan de goede kant staan. Iets dat fascisten altijd beweren. Wat is dan nog het verschil? Ook zij ageren als groep, zoeken bondgenoten, infiltreren, vernietigen van binnenuit of van buitenaf zonder zich kennelijk bewust te zijn hetgeen ze aanrichten. 

De lust op vernietigen, fysiek of psychisch. Of beide. Dit als schouwspel tonen is zo ongeveer het ergste wat je kunt doen. Dan wordt je geslachtofferd, dan ben jij de psychopaat, of de jood, of de moslim. Jij kunt niet deugen want men, lees de fascist, heeft je een waarmerk opgeplakt. 

Je moet sterk in je schoenen staan en je rug recht houden wil je hier weerstand aan bieden. Als jongetje van een jaar of veertien heb ik Andorra gezien van Max Frisch, gespeeld door het Stadttheater van Aken. Dat heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten. Een les over indoctrinatie, ontnemen van je verleden en persoonlijkheid, je voor altijd tot schuldige dan wel slachtoffer laten bestempelen.

Nee, ik weet al sedert lang dat vele van die lieden met mooie praatjes het niet begrijpen, simpelweg omdat ze het niet willen begrijpen, ze missen eenvoudig medeleven en vinden dat ze het zelf uitstekend voor elkaar hebben. Twijfel is hen vreemd. Daar juist komen brokken van, sociaal, politiek, economisch. Kijk maar eens naar de bankenwereld.

Terug naar Sjaakie. Ze heeft zich t.a.v. Tibaert zo ongeveer alles gepermitteerd wat God verboden heeft. Hetzelfde geldt overigens ook voor Eveline van Donkelaar. Als illustratie de omlijsting van een stukje dat ze van elders had gehaald. Zij stelt, net zoals de hierboven genoemden lieden: “Leuk zo een terror opa @tibaert op twitter!”


Nog wat materiaal behorende bij dit stukje staat hier.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: