Roomser dan de paus

Ed van der Elsken (1970)
Wat zou een katholiek te melden hebben over “Het nationalisme van de uitsluiting – Gezamenlijke Actie voor 2015” van Justice and Peace Europa tegen de toename van racisme en xenofobie in Europa?

Eens even gekeken bij Helena Jacobs op Twitter, een dame rechtlijnig in de leer. Wat zeg ik? Ze vertegenwoordigt in haar eentje de katholieke kerk zoals die hoort te zijn. Zeg maar via de lijn van de Pius broederschap. U herinnert zich mgr. Richard Williamson nog? Zo ongeveer dus. Antisemitisch, anti-islam, homofoob en racistisch zijn de termen die je ter omschrijving van deze mensen in meer of mindere mate kunt hanteren. Bij hen zie je de traditionele lijn fascisme – RK het duidelijkst aan de oppervlakte komen. Wel goed om deze dame te volgen, dan worden zaken meteen wat duidelijker. Tibaert is door haar overigens geblokt, want dit slag mensen zijn wars van dialoog.

Dit plaatje RT ze vandaag… Laten we de bijgevoegde tekst maar laten voor wat ze is, armzalige geschiedvervalsing en propaganda.

Schermafdruk 2016-08-19 02.19.49

Christianity spread peacefully, converting Roma Empire over 400 yrs. Islam came violently, causing the Crusades.

 


We waren op zoek naar commentaar van haar op de oproep van Justitia et Pax.

Schermafdruk 2016-08-19 02.46.22
De Catholic Herald berichtte er op 20 februari over: Bishops condemn rise of nationalist parties in Europe geïllustreerd met een plaatje. Jammer dat geen foto werd geplaatst van de traditionele Jeanne d’Arc viering door het FN, dat zou toepasselijker zijn geweest.

Het bewuste stuk van de Europese bisschoppen kunt u hier als PDF downloaden. Er valt na een behartigenswaardige analyse als oproep dit te lezen…


Onze aanbevelingen aan de politieke verantwoordelijken zijn dan ook de volgende:

Werk een economisch en sociaal beleid uit dat mensen de kans biedt om zinvol werk te vinden en om verantwoordelijkheid op te nemen voor zichzelf en hun gezin, wat hen daadwerkelijk steun kan bieden wanneer ze geconfronteerd worden met de onvermijdelijke risico’s van het leven

Ontwikkel een consequent Europees migratiebeleid waarin de verantwoordelijkheden daadwerkelijk gedeeld worden en dat maatregelen bevat tegen iedere vorm van gedwongen migratie

Vernieuw uw engagement voor de Europese integratie door positieve feedback en constructieve kritiek te leveren en weersta aan de verleiding om de Europese Unie de schuld te geven van nationale problemen

 

Aan de Europese burgers, middenveldorganisaties en de Kerken vragen we:

Om de waarde van een sterke identiteit te zien als de basis voor een inclusieve maatschappij met een sterke sociale cohesie

Om zich uit te spreken tegen en zich vragen te stellen bij alle uitingen van nationalistische retoriek, zowel privé als in het openbaar

Om democratie, solidariteit en respect voor de menselijke waardigheid te verdiepen door opvoeding en door het goede voorbeeld te stellen

Om menselijke waardigheid te eren als een essentieel onderdeel van ons gezamenlijke Europese erfgoed.

 


Nee, bij Helena taal nog teken, terwijl het Katholiek Nieuwsblad toch dat bericht overnam. Wel meldt ze het volgende en meer uitzonderlijke zaken voor een katholiek: “The difference between Francis and the Antichrist is that the latter will be intelligent.”

De katholieke kerk. Een in de leer met de aanspraak de absolute waarheid in Christus te bezitten. Zou toch de antichrist, de duivel aan het werk zijn in de persoon van paus Frans? Wat dan? Een voorteken tot de ondergang van de wereld of moeten we ons bekeren tot een andere leer? Een kunstje dat christenen als geen anderen verstaan… Als de handel maar bloeit, als het kapitaal maar floreert. Zou dat kunnen onder de islam?

Wellicht is de islam verder op weg met het door de RK kerk nagestreefde universeel ideaal. Wel zonder centraal leergezag, zonder opperherder, zonder curie. een godswonder. De islam zou ons voorspoed kunnen brengen en een werkelijke vrede. Wie weet?
 
Uitgelichte foto: bron – Ingevoegde afbeelding: © 2016 NÁSTIO MOSQUITO – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.