Op visite bij Joke en André

André Kertész: Na het werk – Savoie (1929)
André de Raaij, zich noemende Kluft, beschuldigt mij antisemiet te zijn. Wat mogen we nu concluderen uit de woorden van zijn geestverwant?
Een tweet…

De PVV is een partij van haatpredikers die ermee wegkomen omdat de haat tegen moslims of Marokkanen als bevolkingsgroep tegenwoordig volkomen legitiem is. Maar wie iets zegt over de extreem rechtse PVV van Wilders of over zijn straatvoorhoede van de (afgelopen zaterdag opnieuw mislukte) Pro Patria ofwel Identitair Verzet, van Voorpost of de NVU, wordt ervan beschuldigd zelf een fascist of anti-semiet te zijn. Wat dat betreft: niets nieuws onder de zon. Trap er niet in. Neo nazi’s blijven neo-nazi’s. Fascisten blijven fascisten. Anti-fascisten blijven anti-fascisten.

(Joke Kaviaar: 03/02/2015: “Op visite bij de PVV”)


Joke de anarchiste, is ze dwalende? PVV is geen partij, weet ze dat nog steeds niet? PVV valt samen met de persoon Geert Wilders. Noemt iemand zich PVV’er dan spreekt hij/zij in de geest van de leider. Zolang die iemand niet geëxcommuniceerd wordt draagt deze de boodschap uit van Wilders, immers door het volk, voor het volk, namens het volk. De parallellen met de RK kerk zijn niet te overzien, ook niet met vroegere fascistische bewegingen die op hetzelfde model zijn gebouwd. 

“De” PVV is dus geen partij. Hoe ga je met haar gevolgen om, hoe klaag je ze/het justitieel aan? Beweren dat wat “PVV’ers” doen tegenwoordig volkomen legitiem is is baarlijke nonsens. Ook hoeft het niet onjuist te zijn dat actie hiertegen in woord en/of daad getuigt van fascisme of antisemitisme. Lees even mee wat hier staat, met de conclusie uit het betoog van Kaviaar:


 


Aan het goede adres waren ze om actie te voeren. Welke actie? De goedkeuring van Kaviaar hebben ze. Geen oorlog, maar toch een stiekeme oorlog die vraagt om verzet, openlijk en ondergronds. Die teksten waren maar een signaal. Hoe voelt het om doelwit te zijn? Openlijke, fascistische taal van Kaviaar, zonder enige twijfel. Vervelend hè, Joke? Namens wie spreek je? Namens of in de geest van fascisten? Welk recht meet je je aan om dergelijke acties te legitimeren? Zeker is dat ze met grote voldoening aanschouwd worden door de grote volkse leider, Wilders is zijn naam.

In de visie van mensen als André en Joke zijn we onveranderlijk. Of het een genetische kwestie is komen we niet te weten: 

“Neo nazi’s blijven neo-nazi’s. Fascisten blijven fascisten. Anti-fascisten blijven anti-fascisten.”

Wie bepaalt? Zij dus. Een uitgesproken fascistische opvatting, “de” mens als statisch gegeven. 


Uitgelichte foto: bron
Afbeelding: Frederik Peeters – Louis-Ferdinand Céline portret als levende dode – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.