Een oude man en crapuul

Helen Levitt: “One, Two, Three”
Een oude man keert terug naar de plek waar hij voor het eerst in zijn leven dacht een rol van betekenis te spelen. Het Maagdenhuis. Op een foto zien we hem uit een raam hangend “onderhandelen” met wethouder Ed van Thijn, de latere burgemeester. Enkele jaren later werd hij zelf wethouder, tegen de politieke koers van zijn partij in. Had hij de smaak van macht uitoefenen te pakken gekregen?

Hij schijnt de laatste tijd weer wat op te bloeien, is actiever op Twitter dan ooit en neemt op een beleefde, hoffelijke manier afstand van de Geest van Krapuul. Niets ongepast komt over zijn lippen, hij drukt zelfs zijn respect uit voor deze Geest. Edoch, de grote roerganger van de site, iemand die nog steeds niet losgekomen is van de hersenspoelingen door Marijnissen en wiens kunde erin bestaat reclameslogans te verzinnen neemt het hem kwalijk. Dialoog ongewenst, zo schijnt het.
Zullen we het houden op stompzinnigheid? Een kenmerk van een goj, die maar niet wil snappen dat antisemitisme geen joods probleem is, maar een oeroud christelijk? Vd Heuvel probeert alles op goed Bataafse wijze in vakjes en hokjes te plaatsen, maar dat gaat hem slecht af. Duwt hij het ene poppetje in de rechtse la, springt het andere uit het net dichtgemaakte deurtje links. Wat een poppenkast. Die man verzint zaken en brengt ze met zo’n verpletterende overtuiging dat je verbijsterd raakt. En echt, ik zeg het niet om te pesten, maar hij doet niet onder voor Bosma en Wilders, zijn gezworen vijanden.

Huib speelt de antisemitische kaart. Dat deden er wel meer, toen hield Huib de kaken stijf op elkaar. Sterker, hij ging de daders nog verdedigen ook. Zijn souffleur André heeft hem, dat staat nu wel vast, ook nog van de nodige stof voorzien. Welke? Ik zou het niet weten, maar Tibaert kon verrekken, Tibaert moest hangen. Weet je nog Huib? Je had bewijs, hoe vaak heb ik het al gezegd, laat het dan zien. Dan praat ik nog niet over het vervolg van je acties richting Tibaert.

Nee, ik vrees dat die lichte opbloei van Huib slechts ingegeven is door gedachten aan vroeger, toen hij de schaamte nog niet voorbij was. Naderhand omhelsde hij met graagte schaamteloze dames van discutabel allooi. Hoe diep ben je gezonken, Huib? Heel diep. Je hebt hierdoor Tibaert wel de mogelijkheid geschonken om wat uit te leggen. Over fascisme bijvoorbeeld. En echt, je koos vaker voor de verkeerde kant, voor mensen die fascistisch handelen en zich links noemen, ook die Jeroen. Zullen we eens samen die site van hem gaan uitvlooien? Je zult het zien, onaangename verrassingen komen dan voor je aan het licht.

Waar is je Sjaakie gebleven, vroeger zo geliefd bij Krapuul, Huib? Sjaakie, die Ed van Thijn door de pedofiele drek trok, daarvan niets terugnam en ermee doorging. Ik heb je er nooit over gehoord. Mij viel wel een hetze ten deel, omdat ik dat niet pikte, een hetze waarbij je je niet onbetuigd liet en zelfs het voortouw nam. Heeft ze een oproep gekregen om voor de balie te verschijnen? Deze maand komt n.l. een zaak voor in Den Bosch, waarin ook zij een rol speelt. Uitgelichte foto: Helen Levitt © Film Documents LLC – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.