Nog een krapuletje…

· cultuur, geschiedenis, ideologie
Authors

Op Twitter zijn nogal wat taalkundigen in de weer. Verwar ze niet met de alleraardigste @Correctietik. Via deze account kom je onvermoede zaken en figuren op het spoor. Onmisbaar kortom. Nee, ik doel op nette en grove schoffies als Het Bommelding Kluftje en vertaler Rob. Niet te verteren die twee. Vandaag maken ze het weer bont, de een over arbeid, de ander vraagt om nekschoten. Weten ze wel wat ze zeggen? Allebei grijpen ze steeds terug op anderen. Als Tibaert dat zou doen heette het geheid plagiaat. Armen van geest met een groot denkraam noem ik ze voor het gemak.

Kluftje begint zijn stukje voor Krapuul en de radio met:

“In de negentiende eeuw werd het in ledigheid en bijbehorende armoede – die tot misdadigheid leidt, dat weet iedereen – toevende volkje ingezet om woeste gronden te ontginnen. Een project dat zo goed gelukt is dat er geen woeste grond meer te vinden was in Nederland. Woeste grond was zo ongeveer wat overeenkwam met die werklozen: onproductieve, mogelijk zelfs gevaarlijke stukken land, soms niemands eigendom, waar misschien wel raven rondvlogen en nog een enkele wolf rondliep.”

Ik vrees dat Kluftje, als geestrijke Bataaf niet veel snapt van Kaninefatenland. Snapt u wat er staat, afgezien van dat kromme Hollands?  In een paar regels zoveel nonsens bij elkaar schrapen is een kunst op zich. Zou André weten wat arbeid is, hoe taal ontstaan is? Juist door die arbeid en zo kon zich uiteindelijk cultuur ontwikkelen. Uit zijn stukjes heb ik begrepen dat hij onder taal een standaardtaal verstaat. Dat verklaart weer veel over deze man. Misschien kan Rob hem helpen?


Rob is tuk op kaartjes en doet het voorkomen dat hij ze zelf maakt. Rob heeft Italië ontdekt. Zou hij, als vertaler zijnde inmiddels enig benul hebben over de verscheidenheid aan talen? Zou hij al begonnen zijn aan het werk van…, ja Rob kent hem beslist, een meesterwerk van een Siciliaan te vergelijken met Joyce. Musil en Proust. Tussen haakjes, het kaartje links heb ik er niet zomaar bijgezet. Doe je best, zou ik zeggen, met de bijzondere taal, leuk om ze met Mestreechs te vergelijken, waarin dat werk geschreven is.

Zoiets is beslist niet besteed aan André, die in de veronderstelling verkeert dat het begrip evolutie… Och dat heb ik al eens verteld. Hij had het dus over arbeid en verwijst na een oud stukje uit 1994 dat hij vijftien jaar later had oppoetst op zijn eigen christelijk blog:

“Ongecorrigeerd en slechtgeprogrammeerd staat het op een rare url in schrijfmachineletter de jongste dag van het Net af te wachten. En dat terwijl het in zijn vlijmscherpe analyse en met zijn Toonderachtige ironie een even actueel als raak artikel is! Ik neem de vrijheid deze bijdrage aan Arcade #5 – voorgedragen op de tournee Flaneren in de media, 1994 – die al op het net staat opgeschoond met een frisse letter en enkele veelzeggende illustraties hier aan te bieden. Wellicht poets ik spoedig ook mijn eigen bijdragen aan Arcade dan ook maar op voor het net.”

Een vlijmscherpe analyse… Zal ik ze dan maar eens analyseren? Weet u wat, lees het stukje maar alvast,  dan praten we later verder. Ga naar Krapuul en klik op het linkje “bron” in zijn stukje.  

Waar ik aan moest denken bij al dit schoons? Aan Ina en haar feministische stukjes: “Het superieure wezen vrouw”. Die vindt ze jaren na dato ook nog geweldig. En wat heeft Rob te melden? Enkele dagen geleden dit: “Ik keur het niet af”… Een stompzinnige uitglijder? Zeker niet.

 

Lees hier verder…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: