Nog een krapuletje…

Kaartleggen
Op Twitter zijn nogal wat taalkundigen in de weer. Verwar ze niet met de alleraardigste Correctietik. Via deze account kom je onvermoede zaken en figuren op het spoor. Onmisbaar kortom. Nee, ik doel op nette en grove schoffies als Het Bommelding Kluftje en vertaler Rob. Niet te verteren die twee. Vandaag maken ze het weer bont, de een over arbeid, de ander vraagt om nekschoten. Weten ze wel wat ze zeggen? Allebei grijpen ze steeds terug op anderen. Als Tibaert dat zou doen heette het geheid plagiaat. Armen van geest met een groot denkraam noem ik ze voor het gemak.

Kluftje begint zijn stukje voor Krapuul en de radio met:

“In de negentiende eeuw werd het in ledigheid en bijbehorende armoede – die tot misdadigheid leidt, dat weet iedereen – toevende volkje ingezet om woeste gronden te ontginnen. Een project dat zo goed gelukt is dat er geen woeste grond meer te vinden was in Nederland. Woeste grond was zo ongeveer wat overeenkwam met die werklozen: onproductieve, mogelijk zelfs gevaarlijke stukken land, soms niemands eigendom, waar misschien wel raven rondvlogen en nog een enkele wolf rondliep.”

Ik vrees dat Kluftje, als geestrijke Bataaf niet veel snapt van Kaninefatenland. Snapt u wat er staat, afgezien van dat kromme Hollands?  In een paar regels zoveel nonsens bij elkaar schrapen is een kunst op zich. Zou André weten wat arbeid is, hoe taal ontstaan is? Juist door die arbeid en zo kon zich uiteindelijk cultuur ontwikkelen. Uit zijn stukjes heb ik begrepen dat hij onder taal een standaardtaal verstaat. Dat verklaart weer veel over deze man. Misschien kan Rob hem helpen?

Rob is tuk op kaartjes en doet het voorkomen dat hij ze zelf maakt. Rob heeft Italië ontdekt. Zou hij, als vertaler zijnde inmiddels enig benul hebben over de verscheidenheid aan talen? Zou hij al begonnen zijn aan het werk van…, ja Rob kent hem beslist, een meesterwerk van een Siciliaan te vergelijken met Joyce. Musil en Proust.

Tussen haakjes, het kaartje links heb ik er niet zomaar bijgezet. Doe je best, zou ik zeggen, met die bijzondere taal, waarin dat werk geschreven is en leuk om ze met het Mestreechs te vergelijken.

Zoiets is beslist niet besteed aan André, die in de veronderstelling verkeert dat het begrip evolutie… Och dat heb ik al eens verteld. Hij had het dus over arbeid en verwijst na een oud stukje uit 1994 dat hij vijftien jaar later had oppoetst op zijn eigen christelijk blog:

“Ongecorrigeerd en slechtgeprogrammeerd staat het op een rare url in schrijfmachineletter de jongste dag van het Net af te wachten. En dat terwijl het in zijn vlijmscherpe analyse en met zijn Toonderachtige ironie een even actueel als raak artikel is! Ik neem de vrijheid deze bijdrage aan Arcade #5 – voorgedragen op de tournee Flaneren in de media, 1994 – die al op het net staat opgeschoond met een frisse letter en enkele veelzeggende illustraties hier aan te bieden. Wellicht poets ik spoedig ook mijn eigen bijdragen aan Arcade dan ook maar op voor het net.”

Een vlijmscherpe analyse… Zal ik ze dan maar eens analyseren? Weet u wat, lees het stukje maar alvast,  dan praten we later verder. Ga naar Krapuul en klik op het linkje “bron” in zijn stukje.  

Waar ik aan moest denken bij al dit schoons? Aan Ina en haar feministische stukjes: “Het superieure wezen vrouw”. Die vindt ze jaren na dato ook nog geweldig. En wat heeft Rob te melden? Enkele dagen geleden dit: “Ik keur het niet af”… Een stompzinnige uitglijder? Of satire van een “extreemlinks afgekeurde randdebiel” zoals iemand beweert?

“Bedreiging is niet goed. Beter is het ze meteen een nekschot te geven.” 

Een dolkstoot in de rug voor iedereen die zich wel inzet om het land vrij te houden van fascisme of op zijn minst het niet de kans te geven de macht te grijpen. À propos dolkstoot, André had het ooit ook over een dolkstoot hem toegebracht door een vrouw vervuld van haat en rancune.  Z’n vriend Huib vond het een goede vrouw… Grappig, hij wordt oud… Zijn grapjes blijft hij een beetje verward verkondigen, maar niemand kan erom lachen: 

“Student #Rutte moest zich bij de ontgroening INVECHTEN bij Minerva. – Denkt dat moslims ook een soort foeten zijn en #Wilders de Praeses.”

Weer die taal. De vertaler citeert later op de dag: “Freedom’s just another word for ‘nothing left to lose'” Afgezien van deze boude bewering vrees ik dat al deze lieden geen enkele sjoege hebben van vrijheid. Laf zijn ze en niet te beroerd fascistisch handwerk te gebruiken om iemand monddood te maken. Onfrisse mensen, kortom crapuul.

Tot slot. Een dag lang een politieke onbenul op Twitter: @EdgeOfEurope – 17 maart 2015. En “zijn” fraaie kaart? De bron valt hier te vinden: mapsontheweb. Ook die andere… Let eens op Yanko Tsvetkov.


Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.