De piemeltjes van een Blonde

Pan Yuliang
Ver verwijderd zijn we van een toestand waarin de bevolking ongedwongen met kennis van zaken over onze geschiedenis – politiek, militair, geografisch, economisch, sociaal, cultureel – kan debatteren en er conclusies voor het heden aan kan verbinden. Daartoe moeten eerst de voorwaarden via het onderwijs en de media geschapen worden. Vergeet het, kun je rustig stellen. We lijken wel verdoemd om tot in eeuwigheid van dagen onnozel te blijven en ons een rad voor ogen te laten toveren.

Het besef ontbreekt doodeenvoudig dat het verleden in het heden doorwerkt. Bedrijven als Shell en Unilever zijn er de huidige toonbeelden van, de geldhandel een ander. Dankzij dat verleden zijn we rijk, in materiële zin, zonder leefde een groot deel van de bevolking nog in plaggenhutten en was geen sprake van een in feite boven onze krachten gegroeide infrastructuur. Was Holland een simpele moerasdelta met een dito bevolking en cultuur.

Als je geen kennis neemt van wat je eigen samenleving heeft aangericht in heden en verleden, weigert de mechanismen te begrijpen waarom bijvoorbeeld fascisme een hoge vlucht kon nemen, dan ben je gedoemd mede de geschiedenis te doen herhalen. Dan lever je een nuttige bijdrage aan de zaak die Wilders zo nauw aan het hart ligt, het fascisme in al zijn glorie opnieuw ingang te doen vinden in ons land en liefst in heel Europa. Het omgekeerde kan uiteraard ook het geval zijn, zoals bij Wilders. De man heeft met zijn kompanen wel de lessen getrokken uit het verleden, tenminste dat hoopt hij. Tot welke categorie hoort deze dame, dacht u?

 
Ga jij nou maar eens fijn met je piemeltje spelen, zei ze ooit tegen me. Als je groot bent mag je terugkomen… Ze dacht met een jonge knul van doen te hebben, niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat ze zich vergiste, de zaak op z’n kop zette.

Om haar te gerieven als mogelijk kenner hier een afbeelding die lang geleden, toen mensen nog bereid waren om op een behoorlijke manier met elkaar te communiceren en als ze het niet wisten doorvroegen of gepast hun mond hielden, op een expositie over bloot in Rotterdam te zien was. 

Laat maar horen waar je voorkeur naar uitgaat, San. 

“Nummer 67 van de expositie 100 objecten om de wereld weer te geven”


Rudy Kousbroek vond het bij een bespreking in de NRC maar een treurige bedoening. Wat wil je? Zijn voorkeur ging uit naar vrouwen, wel vrouwen met verstand van zaken, wars van raaskallen en dwepen. Kousbroek, werkelijk erudiet en zo volslagen anders dan die figuren die zich links wensen te noemen en praten over “functioneel bloot”. Die zijn toch geschift?

Over een paar dagen ga ik maar eens een voorstel lanceren, een oproep tot debat tussen vrouwen van gelijk kaliber, ieder op haar manier bezorgd voor de toekomst en overtuigd van kennis van de materie. Met kerels die kutjes vies vinden schieten we met z’n allen niet echt op. De toekomst is sowieso aan de vrouw, nietwaar? Ook aan moslima’s?

De Blonde zal een antwoord weten. Jarenlang heeft ze de koran bestudeerd. Jarenlang… En er iets van opgestoken? Geweldig, die Bataafse Blonde, een zegen voor ongeletterden.Update: 27 juli 2015


Uitgelichte afbeelding: Pan Yuliang – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.