Een grijs gedraaide plaat…

Man Ray: ABC (1948)
Daar gaat het wel op lijken als je over racisme en fascisme in dit land begint. Ik durf de stelling aan dat Nederlanders geen haar beter zijn dan mensen waar ook ter wereld. Neem nou eens die Amsterdammers als voorbeeld en het wordt meteen duidelijk. Ouwehoeren kunnen ze als de beste, maar hebben ze wat zinnigs te vertellen? Ik heb het uiteraard niet over mensen met eruditie, beschaving, hardwerkende mensen in Amsterdam, wel over figuren die zich op de borst kloppen omdat ze toevallig in die stad geboren zijn. Waarom? Er zijn beslist betere plekken te vinden, ook in Nederland, waar je het levenslicht kunt aanschouwen. 

In die stad Amsterdam was men kort na de oorlog zelfs bevreesd voor zwarte musici. De muziek, die zij lieten horen, klonk zo geheel anders, ongepast zelfs, dan die vertrouwde boerenklompen jazz uit de polder. Het leek wel, of we nog onder de nazi heerschappij leefden, zo werd tegen die zogenoemde negermuziek gefulmineerd. Trees heeft een Canadees, dat werd gezongen en daar werd op gedanst. Daar kwamen weer kindertjes van, die o wonder ook weer o zo muzikaal waren. Tante Leen en Johny Jordaan…

De blanke, Nederlandse jazz had de oorlogsjaren goed overleefd. Zoek maar eens op, Ernst van ’t Hoff en zijn orkest. Het was geformeerd op initiatief van de Duitsers, die wel hielden van de Glenn Miller stijl. We spreken over 1940, ’41 en ’42… Na de oorlog werd op dezelfde voet verder gespeeld. De jazz kwam van de Skymasters met Jos Cleber en van het Metropole Orkest. Die zwarten hield men liever buiten de deur. Het is de naargeestigheid ten voeten uit, die naoorlogse jaren op cultureel en vooral muzikaal gebied. Hoe ik dit alles weet? Laat ik nu niet alles verklappen. Er is iemand op internet actief, ik noem hem Bommelding Kluftje. Zijn vrienden beschouwen hem als een groot muziekkenner. Misschien kan hij u verder helpen als alchimist.

Dezelfde sfeer, de sfeer van bekrompenheid, van spruitjes, elk dubbeltje omdraaien voor het uitgegeven wordt, voedsel mee voor op de camping, oranje en nog meer ongein spreekt ook uit deze onverholen racistische volksspraak:
 


 


Dat kan toch nie… Dat hoorde ik een of andere griet zeggen in een documentaire over pedofilie. Het klonk zo vreselijk dom, zo ontstellend stompzinnig. Het is dezelfde toon als in die berichtjes hierboven, met de bijpassende humor. Toch fijn te weten voor welke cultuur Wilders staat. Deze dus. Elke andere ligt ook volledig buiten zijn blikveld, vandaar dat hij bij dit volk zo goed aankomt, hij is hun held.

Dit volk met zijn Bataafse traditie de zeven zeeën te bevaren, wordt op de lopende gehouden door de moderne media, radio, TV en internet. Voor de Staats TV, zo heet de publieke omroep, die we niet hebben, in de volksmond, is er zelfs een correspondent in dienst voor de moslimwereld, van Egypte tot Pakistan tot de Balkan toe. Zo zijn ze nu ook weer, geïnformeerd moet het volk worden.
Zeer professioneel weet de man zelfs te berichten wat Italianen met moslims en ander gespuis uitvreten als ze in Europa zijn aangekomen. En dat op onze kosten. Nou ja, die man is werkelijk onbetaalbaar. En toch, bij die oer-Hollandse media blijf je het ongemakkelijke gevoel hebben dat er veel gezegd wordt, maar dat je nauwelijks iets te weten komt. 

Deze specialist voor de moslimwereld, wat jammer dat hij er niet Indonesië bij mag doen, vindt de vondst van een katten paspoort een hot topic. Dat kan toch nie… 

Ach, laat ik er maar over ophouden, ware tijdsverspilling is het om je met onze vaderlandse media in te laten. Wilt u meer weten over dat merkwaardige paspoort en waarmee Harald Doornbos zich verder ledig houdt? Hier wordt zijn indrukwekkende bij elkaar geroofde verzameling uit Libië getoond: Che Genetic.

Plunderaars, lijkenpikkers, onze geschiedenisboekjes behoorden er vol over te staan. Ook over al dat groots dat verricht werd in de koloniën. Niets van dat al. We leven nu eenmaal in een van de meest hypocriete culturen, dankzij de calvinistische moraal. Die verander je niet een twee drie.


Vaarwel, mijn lieve jongen…


Was het die jongen die zo dapper ging vechten in Ons Indië? 
 
Uitgelicht: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.