Voorstopper en stopperspil

MVV – 1946-47 – kampioen
In het voetbal zijn er sommige spelers toe verdoemd om als breekijzer en sloper te fungeren. Er zijn er ook die dat op het lijf geschreven is, bekende namen uit het verleden zijn Rinus Terlouw en Theo Laseroms. In het MVV dat ik leerde kennen in de vijftiger jaren ontbraken ze geheel. Een van de verdedigers werd zelfs spottend de juffrouw genoemd. Dat veranderde toen MVV dreigde weg te zakken in de competitie, een Duitse trainer werd gehaald en een van de verdedigers werd omgeturnd tot “slachter”.

Het was nog de tijd van het stopperspilsysteem met maar liefst vijf echte aanvallers. De beroemdste en beste stopper aller tijden was zonder meer Cor van der Hart van Fortuna ’54. Het moet begin jaren zestig zijn geweest toen MVV, als eerste Nederlandse club, dit concept over boord zette. Uit naar Fortuna, achter in een volkswagenbusje vol Maastrichtse supporters naar Geleen. In het overvolle Mauritssstadion aanschouwde we de metamorfose die MVV had ondergaan, ze speelden met een voorstopper in de figuur van Frans Rutten. Toch werd het een nederlaag. Leuk was anders.

Ik haal deze geschiedenis op omdat twee kenners van de materie menen te moeten beweren dat Laseroms de grootste voorstopper ooit is geweest. Zijn inbreng bij Feyenoord en Oranje was ongetwijfeld groot, maar dan wel in negatieve zin. Ik zou wel eens een overzicht willen hebben van spelers die door hem geblesseerd zijn geraakt. Overigens, dat middenveld van Feyenoord was in zijn dagen zeer berucht.

Ach het is leuk wat oude anekdotes op te halen, maar verder doet het er niet veel toe, behalve het feit dat die twee kenners tot mijn supporters behoren, even grote schoffelaars op het speelveld als Laseroms. Mooi toch dat die twee het roerend eens zijn…

 Hier nog meer over us MVVke…

 Nagekomen bericht, nu over muziek:


Foaroan 12:26am via TweetDeck
@VanOverNaar Ik vind de Anti Nowhere League benedenmaats geram van een stel Neanderthalers, hoor:) @GJK1979

 


Geram van een stel Neanderthalers… Als je dat zegt ben je voorgoed gediskwalificeerd, geef je te kennen dat je een groot onbenul bent. Daarom leg ik het even vast…


Uitgelichte foto: MVV

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.