Vrij onderwijs

Jan Saudek
Come, Morning!
Come and Bring Me a Diamond Ring, Bring Me a Prince, Glory,
Fame, and Wealth – I Don’t Want Anything More… (1975)
Eindelijk duidelijkheid… Wat een paar simpele tweets al niet kunnen bewerkstelligen. Deze spreekt boekdelen:

“In 2011 kwam het voorstel voor het totaal verbieden van thuisonderwijs van een heel liberale VVD minister. Uw vrijheid in goede handen dus.” 

Graag zou ik willen weten wat Neelie hiervan vond, ze was immers ooit woordvoerster voor de VVD fractie in de Tweede Kamer op het terrein van onderwijs. 

Mij heeft het altijd verbaasd dat we opgescheept zitten met een onderwijsplicht. Ze stamt waarschijnlijk uit de tijd van de schoolstrijd, toen de confessionelen aan het langste eind trokken. Met de gevolgen zitten we nog steeds opgescheept ondanks die paarse kabinetten. Onzinnigheid troef in onderwijsland. In Frankrijk heeft elk kind recht op onderwijs, ook al woont het ergens in de buitenwereld. Australië is een ander voorbeeld. 

Liberaal, vrijheid, autonomie… Rechten en plichten… Staat en samenleving… En dan was er nog anarchie. O jee, laat het die christenanarchist niet horen…

Iemand reageert gevraagd of ongevraagd op die bewuste tweet. Sandra Trix. Ze maakt het nu bijzonder bont, ze snapt het niet, zit in een wespennest en weet niet hoe zich eruit te bevrijden. Lees maar. Op haar laatste reactie komt deze tweet en volgt radiostilte…

Ennodewitt May 13 welke rechten en wie bepaalt dat?

De TL van Sandra, samenvattend: handelen naar bevinden en dat vergt denkwerk. Het is een kans voor open doel, dus waarom hem niet benutten?

“De mens kan alleen overleven door te produceren. Alles wat we nodig hebben moet bewerkt worden. Dat vergt denkwerk”.

De eerste zin is feitelijk onjuist. Dè mens bestaat niet, en er zijn mensen die overleven zonder te produceren, hier, onder kapitalistische voorwaarden, elders in archaïsche samenlevingen. Vervolgens, alles wat we nodig hebben… Wie bepaalt de behoefte? Nodig voor wat is ook een voor de hand liggende vraag. Moet bewerkt worden… Wat moet bewerkt worden? En tot slot, dat vereist denkwerk. Tja, hoe leer je denken. Als mens hebben we het ontwikkeld via de taal. Of dat bij andere diersoorten ook zo is weet ik niet, vermoedelijk iets vergelijkbaars. Je vraagt je wel af wat schrijfster verstaat onder denken. Kreten slaken vanwege elk gebrek aan logica, vanwege een gebrek aan fundamenteel inzicht en kennis?

Deze vrouw beschuldigde me ooit van hacken en stapte naar de politie om aangifte te doen. Op mijn beurt moest ik een verhoor ondergaan. Een vuistdik dossier lag op het bureau van de agent. In gemoede vraag ik me af of we in het geval Strieker van doen hebben met een volstrekte dwaas. Toch is ze jarenlang lid geweest van de VVD en op een gegeven moment overgestapt naar de LP. In die hoedanigheid heeft ze zelfs gekandideerd voor het EU parlement. Vandaar dat het haar kwalijk te nemen valt dat ze onder pseudoniem acteert op Twitter. 

O ja, met die christenanarchist kan Sandra best door een deur. Even dwaas en ook al niet genegen om op doodnormale vragen antwoord te geven. Het kenmerk van stiekeme en laffe mensen.

Leuk, ook verhelderend zijn de berichten die Sandra korte tijd na bovenstaande discussie doorgeeft: 300 years ago the people were more independent, revolutionary and enlightened than the dolts of today. Over welke mensen heeft ze het?

Heb ik teveel gezegd m.b.t. de psyche van deze vrouw? Misschien iets ter overdenking voor Sandra, de categorische imperatief van Kant m.b.t. haar en mijn vrijheid…


Een ps…

Sandra, het functionele bloot op m’n weblog dient om André de Raaij (@vanovernaar) te plezieren, de man van Kutje 13 weet je wel? Of jullie beiden kinderloos zijn zal ik maar niet vragen. Lijkt me wel relevant vanwege jullie activiteiten op internet.


Uitgelichte foto: Jan Saudek – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.