Vrienden onder elkaar

Wassily Kandinsky met zijn kat Vaska
Jouw vrienden zijn mijn vrienden. Punt uit. Een kwestie van vertrouwen. Niet, de vijanden van mijn vijanden zijn mijn vrienden. Dat is zum Kotzen… Dan gebruik je mensen, instrumentaliseer je ze voor doelen die niets met vriendschap uitstaande hebben. Op Twitter viel dat voor Tibaert bijzonder goed waar te nemen. Het PVV schorriemorrie wist bijzonder goed wie ze voor hun doelen en in het bijzonder het doen verdwijnen van Tibaert van internet konden gebruiken: Jacqueline Wouters, Huib Riethof en Eveline van Donkelaar. Deze trokken hun aanhang mee et voilà Ina Dijstelberge gaf het laatste stootje en de klus was geklaard, dacht men.

Mensen die passief en actief dit alles ondersteunden zijn verantwoordelijk voor wat er plaatsvond, niet Tibaert. Zijn “schuld” is en blijft dat hij alles laat zien wat onverlaten uitspoken. Wie er lering uit wilt trekken kan er zijn voordeel mee doen. Diegenen die dit stelletje ongeregeld op hun woord geloven moeten het zelf weten. Zo simpel is het alles bij elkaar genomen.

Moet je het altijd eens zijn met je vrienden? Nee natuurlijk, maar je deelt wel zaken met elkaar op basis van vertrouwen. Worden ze belaagd dan ga je desnoods voor ze door het vuur, je neemt het voor ze op, je tracht de aandacht naar jezelf te richten zodat deze of gene uit de wind komt te staan. Je maakt je tot kop van jut. Een vriend in de kou laten staan is einde vriendschap, dan was ze hol, geveinsd. 

twitter 27-02-2015
Kluftje in vol ornaat…
Een strijdbare kerel?
En die spreuk?
Eentje van Wilders?

Een vriend moet en kun je altijd de waarheid zeggen als het voor zijn of haar bestwil is. Precies hier ligt de kwintessens van ware vriendschap en van onoprechte, voorgespiegelde. De vorm die de laatste, de onoprechte kan aannemen, is van een bijzonder kwaadaardig karakter. Tibaert heeft het mogen ondervinden en het woekert nog steeds door. Een hatende oma en een Bommelachtig figuur waren in deze de protagonisten. U kent ze inmiddels ruimschoots.

In een dergelijk geval sta je als vriend van de vriend van machteloos. Als dan keuzes gemaakt worden, geen blijk gegeven wordt van openheid van zaken, laster en smaad ongestoord hun gangetje kunnen gaan, als je m.a.w. als vriend van kunt barsten, houdt het op. 

Waarom er nog woorden aan vuil maken? Het gif kruipt verder, het fascistisch gif, en dat wil ik wel laten zien. Fascisme begint bij jezelf, de wereld verdelen in goede en foute mensen, wij tegen zij. Als je niet de bereidheid toont die grenzen te overschrijden ben je medeplichtig aan ongewenste ontwikkelingen, hoe dan ook. Dan helpen geen vrome praatjes meer en zeker niet het nakauwen van vaak niet begrepen teksten. 

Zelfstandig denken, alleen durven te staan, je rug recht houden, ach het is zo gemakkelijk, maar vaak teveel gevraagd. Toch mooi die ervaringen op internet, je wordt er echt wijzer van en je verwerft extra mensenkennis. Nooit weg vanwege politiek inzicht, zeker als je nogal naïef van karakter bent. 


Uitgelichte foto: Wassily Kandinsky – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.