Het schaamhaar van Bommelding Kluftje

Le Corbusier: Sofa
De vraag is of ik mijn tijd niet beter besteden kan dan te reageren op stukjes bestemd voor de open haard. Slecht voor het milieu, die open haard, maar dat terzijde. Iemand die een tekst redigeert van Chomsky en een uitgave verzorgt van Grosz mogen we echter niet onderschatten. De kwaliteit van z’n reukorgaan is me bekend en komt zijn denken in conspiraties zeer ten goede. Of hij een typisch product van evolutie is vermag ik niet te beoordelen. Hij beweerde:

De evolutiegedachte is ontleend aan de ontdekking van de verwantschap tussen talen – taalgroepen. (…) 
De evolutie van talen bracht mensen op het idee van evolutie in het leven: planten- en dierenwereld.

Kip of ei? Eens even kijken wat Fritz Mauthner in zijn honderd jaar geleden verschenen “Beiträge zu einer Kritik der Sprache” over de evolutie van talen te melden had. Merkwaardig, pas op het slot van het derde en laatste deel besteed hij aandacht aan dit begrip. Enkele pagina’s slechts en beslist niet in de zin van het geciteerde. Vermoedelijk is André een beetje in de war, Darwin trok er in de koloniale tijd op uit met de vaste overtuiging dat alles Gods schepping was en kwam er tijdens zijn omzwervingen achter dat dit niet kon kloppen. Maar wat dan wel?

Evolutie, ontwikkeling, vooruitgang, progressief?
Le Corbusier: Unité d’Habitation, Marseille 1945 – 1952
Er was volgens zijn overtuiging sprake van een proces dat met mutaties van doen had. Selectie en aanpassing aan de heersende omstandigheden. Hij veronderstelde zelfs dat de baarmoeder zich aanpaste aan de omgeving waardoor de reproductie zich veranderde. Hij verwierp de theorie van Lamarck die geënt was op de idee van overerven van talent en bekwaamheden en kwam bij Malthus uit die uitging van schaarste (m.n. voedsel) en concurrentie. In principe was toen de evolutieleer geboren.

Verwerpelijk in haar kern, zeer zeker, maar een enorm ideologisch wapen in die koloniale tijd tot heden toe. Bommelding Kluftje maakt er een nonsens verhaal van waar niemand wat mee koopt. Handig omzeilt hij de centrale vraag, die zou moeten luiden: “Wat is evolutie in de zin als bij Darwin bedoelt?” En niet antwoorden met het simpele “ontwikkeling”. In feite sluit je dan de discussie meteen met een taalkundige truc. Het begrip “ontwikkeling” is neutraal, “evolutie” niet. 

Moet ik er hier nog meer woorden aan vuil maken? Dit blog dient slechts om opmerkzaam te maken welke streken uitgehaald worden op internet. In dat kader had ik “schaamhaar” van Kluftje aangehaald. Voor wie zich echt wilt verdiepen in de materie kan ik best nog wat literatuurverwijzingen geven, wellicht zal ik dat doen als ik over wat meer tijd beschik. Aan Kluftje zijn ze niet besteed, hij weet het al. Een zielige man, maar o zo vervuld van eigendunk. 

Zeg André, nu rechtstreeks aan jou, ben je er met je speurzin al achter wie @Kutje13 is? Ik ben hoogst benieuwd. En wat had je me indertijd te vertellen? Of ben je het vergeten, wil je er niet meer aan herinnerd worden? Schaam je je niet onderhand voor al die streken die je me geflikt hebt? Of ben je schaamteloos, met of zonder schaamhaar? 

ps:  Op de site Frontaal Naakt zult u geen reacties vinden van André. U begrijpt toch wel waarom?
 


Uitgelicht: bron – Ingevoegde foto: foto: Willie Miller

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.