Een fascist voor een waarheidscommissie?

Brassaï: Paris de nuit (1933)Stephen Ellis

Enkele jaren geleden verwonderde zich een kennis even overgekomen uit Zuid-Afrika erover hoe snel hier gebouwd werd. Gisteren was nog nauwelijks wat te zien en nu zijn ze al drie lagen hoog. Hij zag letterlijk in een mum van tijd hoogbouw verrijzen. Bij hem thuis duurde dat jaren. Dank je de koekoek, goedkope arbeidskrachten, zeg maar gerust slavenarbeid, maakte het verschil. Zuid-Afrika, een land onder regie van blanken, waar het ongebreidelde kapitalisme zijn zegenrijk werk kon doen. Het verzet hiertegen ligt aan de grondslag van het ANC, een criminele organisatie volgens fascist Bosma Om dat te onderstrepen citeert hij Stephen Ellis.

Zo doen fascisten dat, ze graaien bij elkaar wat in hun kraam te pas komt als het maar politiek voordeel oplevert. Voor een waarheid- en verzoeningscommissie zullen ze nooit verschijnen. Spijt zullen ze nooit betonen of het moest zijn dat iets van hun plannetjes of uitspraken verkeerd uitpakte, niet het doel bereikte. Die iPad van Bosma moet onderhand wel uitpuilen van mogelijk te gebruiken quotes ten voordele of ten nadele van wie dan ook. De context moeten we er steeds bij bedenken.

In Zuid-Afrika is een poging in de andere richting gedaan. Hier een gedeelte van de laatste aflevering van een documentaire waarop ik eerder attendeerde.Bosma, een oud-radioman, die de groten der aarde mocht interviewen in een onbeduidend programma. Ook dat heeft hij gemeen met André de Raaij, dj.Op de foto valt Bolkestein te herkennen, een man die de geschiedenisboeken zal ingaan als de Nieuwe Realist, de man die besefte dat we waarden en normen in het leven nodig hebben, Huntington bestudeerd had en de conclusie trok dat ingegrepen moest worden, nog voor 9/11. Zijn tovenaarsleerling werd Geert Wilders. De verdienste van Bolkestein blijft dat hij het wezen van het fascisme volledig gerehabiliteerd heeft. Nee, die Frits is niet simpel van geest, dat zijn we sowieso niet, hier in the Western World.


Wat een geluk dat we een Free Press hebben. Laat u nooit, ik herhaal, nooit intimideren door wie dan ook. Het draagvlak voor Wilders is al gecreëerd. Een zware taak wacht ons.
 
Uitgelichte foto: Brassaï – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.