De hel, dat zijn de anderen…

Rutger ten Broeke: Anet, de Weerribben (2008)
Het is dagwerk dat speuren naar anderen op internet. Wie doen dat en waarom? Vooral dat waarom intrigeert me. De figuren die het doen zijn er in soorten en maten en zonder uitzondering uiten ze beschuldigingen, verwensingen en hebben kennelijk een heel netwerk voor ogen waar een ieder zijn plaats krijgt toebedeeld. Misschien hebben ze zelfs een prikwand om de veranderingen als op een slagveld vast te leggen. Die doet het met die en die heeft weer dat gezegd, die vuile racist. Enzovoort.

Als je kunt lezen weet je snel genoeg, meestal al na een artikeltje of vaak zelfs al na een alinea weet je welk vlees je in de kuip hebt. Pure tijdsverspilling om dan nog verder kennis te nemen van hun boodschappen, wat mij betreft. Slechts als het onderzoek betreft hoe meningen gevormd en gecolporteerd worden is het van belang. Juist dat zie ik niet terug en ontbreekt praktisch volkomen.

De weerslag op Twitter schept vervolgens nog grotere verwarring en de goedgelovige zielen vertrouwen de een en wantrouwen de ander als het hen maar vaak genoeg ingefluisterd wordt. Wie is er meegeholpen? In eerste instantie de raddraaiers. Die vinden altijd en overal genoeg volgelingen die vervolgens voor de verdere verspreiding van de boodschappen, verdachtmakingen en bedreigingen te kunnen zorgen. Uiteindelijk is het zelfs voor het merendeel van de lezers niet meer te volgen en zeker niet meer te controleren.

Toch schijnen mensen er een levensvervulling in te zien als ware het een politieke missie ons de ogen te openen voor het Grote Kwaad. Dat kan nooit lukken, dan ben je verplicht een hele staf van medewerkers aan te trekken, databases aan te leggen over iedereen en nog wat. Ja, dan ga je alle perken te buiten en ga je te werk als de recherche. Dat is absurd. Toch komt het me voor dat iemand als “drs yell – piet jansen” zo aan de slag gaat, in alle anonimiteit. Feitelijk is dat hoogst kwalijk.

Waarom? Om velerlei redenen. Ik geef mijn stelling alvast ter overweging mee en kom er later op terug. Blogjes moeten nu eenmaal niet te lang van stof worden… Als voorbeeld deze TL van gisteren, 9 juli 2015, van anonymus Piet Jansen.

Vanaf mei 2016 is “Piet Jansen” actief onder @SVD__Dragunov:
Het onderwerp is Facebook. Daarover weet “Piet” niets te melden, heeft hij uiteraard niets te melden. Hij begrijpt om die reden dan ook niet hoe kwalijk de gevolgen zijn van het blokken van de voor hem ongewenste stemmen. 
 
Uitgelichte foto: Rutger ten Broeke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.