Vrolijk stemmende berichten…

DADA 1916
Beetje bij beetje begin ik die types te begrijpen. Wat ze stellen, wat ze anderen in de schoenen schuiven,  wat relevant is en wat niet, bepalen ze aan de hand van een universele waarheid, waarvan zij en zij alleen het geheim bezitten. Hun moraal, hun normen zijn universeel en zijn boven elke twijfel verheven. Nee, niet als het orakel van Delphi, nee, ze zijn verlicht, God mag weten hoe. Objectief zijn ze.

Wat een maskerade. Nu begin ik ook te begrijpen dat ze nooit of te nimmer een gesprek wensen aan te gaan, dan zou de zuiverheid van hun boodschap teloor kunnen gaan, zouden ze, en dat moet voorkomen worden, kunnen gaan twijfelen. Of nog erger, zouden ze door de mand kunnen vallen, hun loosheid, hun bedrog, hun ondraaglijke lichtheid zichtbaar worden voor iedere lezer en toeschouwer. Voor hen het einde van hun bestaan in onwaarachtigheid.

Manifeste Dada


Nog steeds weet ik niet hoe het zit met die eindredactie bij Krapuul. Dijstelberge claimde de alleenheerschappij te hebben, André berichtte dat hij medehoofdredacteur was. Nog dwazer. Eerste meldde hij dat hij dè hoofdredacteur was na het verdwijnen van Vd Heuvel, meteen werd hij vervolgens op de vingers getikt door Dijstelberge waarover hij eerder beweerd had dat hij haar niet kende. Zij was de chief, stelde ze, en Krapuul behoorde haar en haar alleen toe. 

Wat een kul, zegt u. Dat is het natuurlijk ook, zeker gelet op het door hen geleverde product. Wel volg ik beiden via lijstjes op de Hootsuite om de welbekende reden: laster en smaad over Tibaert.  Een blik af en toe is meer dan voldoende om weer helemaal in beeld te zijn over wat ze te melden hebben. Vandaag kwam dit bericht:


 


Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Objectief nieuws, een verhandeling over wat objectief is en wat nieuws is op Krapuul? Bestaat er zoiets als objectief nieuws? Valt nieuws met natuurwetenschappelijke methodes te bewijzen. Eerlijk gezegd, ik wist niet wat ik me erbij voor moest stellen. Checken van feiten, double-check? Scheiding van nieuws en opinie? 

Voorts de vraag, waarop baseren de genoemde redacteuren zelf hun methode van nieuwsgaring? Welke bronnen raadplegen ze? Afgaande op mijn ervaringen met Tibaert moeten dat wel zeer uitzonderlijke kanalen zijn. Volgens Dijstelberge lieg ik en heb ik vermoedelijk een trauma, volgens André ben ik mesjogge, een homo die niet uit de kost durft te komen. Ach, ze beweren nog veel meer… Berusten die mededelingen op feiten of is het doodgewone smaad en laster? Nou ja, doodgewoon, voor hen kennelijk wel. Dat bijvoorbeeld valt onomstotelijk objectief vast te stellen.

Waar ging het stukje op Krapuul over? Over bloemen, beestjes en Rusland. O ja, ook over het AD, die betrouwbare linkse krant, volgens Eveline van Donkelaar. Zo zijn we weer terug bij af. Zij vormden met enkele anderen, zeer betrouwbare figuren, de bron van informatie over Tibaert, moet ik aannemen, voor dit tweetal redacteuren. Redacteuren. weten ze wel wat het betekent redactie voeren over een nieuws- en opiniesite? Ik denk van niet, maar dat is verder mijn zaak niet.

Nu ik toch weer bij die Twitterlijntjes aanbeland was, maar eens doorgescrold. Buitengewoon, wat die André ten beste geeft. Om de zaak wat op te vrolijken, hier enkele tweets om hem nader te typeren. In zo’n lijntje kun je bij de Hootsuite een week terug gaan. Ik zal me beperken tot zijn ontboezemingen en val gelijk met mijn neus in de boter:VanOverNaar Jul 14, 1:06pm
Hebt u wel eens een betrouwbare bron gesproken? En, beviel het?

VanOverNaar Jul 14, 1:15pm
Ach ja…

VanOverNaar Jul 15, 1:22am
Wetende dat de Grieken zich in feite vrijgevochten hebben van de moffen begin ik toch in ouwe trouwe CPN-termen te denken: Duits revanchisme

VanOverNaar Jul 15, 3:23pm
Nu dan de nederlaag geleden is,
En d’ arbeiders teruggestooten zijn
In der tirannie donkre duisternis,
Nu wil ik zingen, zacht en hel en fijn,
Hoe zij herstijgen uit bekommernis
Weder naar des lichts goudenen zonneschijn.
Want mijn hart leeft hun leven. En ’t is wis,
Dat zij herstijgen zullen, sterk en rein.
Zij zullen weder opvliegen ten hemel
Van uit der slavernij diep donkre poel,
Zij zullen zich verovren het gewemel
Der aarde. Nu voor goed. Het Hooge Doel.
Dit wil ik zingen in een gouden schijn.
In nederlaag wil ik hun dichter zijn.


– Herman Gorter, De arbeidersraad. Voorzang.

VanOverNaar Jul 15, 3:27pm
Moet eerlijk zeggen, ik vond het niks als jongeling. Maar ja, anno 2015, op deze dag is het plotseling Mooi en Waar. Op naar de Radeneuropa!

VanOverNaar Jul 15, 3:29pm
“De Radeneuropa?” Voor de Europese Unie van Socialistische Radenrepublieken was nu eenmaal geen ruimte meer. De bleef hangen.

VanOverNaar Jul 16, 2:33pm
Dat de SGP, PVV en het CDA uit piassen bestaan, allez, maar dat er ook geen journalisten meer zijn in dit land doet toch nog zeer

VanOverNaar Jul 16, 4:43pm
Querulanten trokken voorbij…

VanOverNaar Jul 16, 9:45pm
En als het hier nu nog niet rustig wordt, dan ga ik linea rectum weer naar huis!

VanOverNaar Jul 17, 11:22pm
De zus van de schoonmaker hier aan de overkant, die heb een tante, en de buurman daarvan heeft een neef en die kent mensen die mensen kennen

VanOverNaar Jul 17, 11:23pm
Daarom de vlag halfstok, natuurlijk. We laten die Poetin een poepje ruiken

VanOverNaar Jul 18, 5:15pm
Iemand die precies nul (0) keer genoemd wordt op Krapuul heeft er iedere dag wat over te meieren. Nu moet u de bijbel gaan lezen, tegengif

VanOverNaar Jul 18, 7:42pm
“Sterk als een os en wat een dossierkennis!” De doodsangst voor de lantaarn hoort van die foto af te spatten

 Dit was de hele oogst. En wat zag ik ook? Deze grote muziekkenner, aldus Ina, heeft Mozart ontdekt. Zou hij nog nooit van Ronald Brautigam gehoord hebben? Of zou hij hem niet op waarde weten te schatten? Geestrijk is die man zeker, zelfs van waarlijk Bommeliaanse dimensies…Stiekem is hij wel, onze André. Geeft nooit weerwoord, blokt en toch geeft hij commentaar, want waarop zou anders die bijbel als tegengif slaan? Valt me nog steeds tegen dat ie niet lezen kan. Waarop sloeg dat “tegengif”? Lees maar: Nazi, nazi, het gebral van Krapuul.


Update januari 2017


 

 

Ingevoegde afbeelding: modern classical by dadà music – Internet Archive

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.