Zijn Bataven in wezen laffe fascisten?

Giorgio de Chirico (1914)
Is het toch die te vervloeken Bataafse volksaard, in je gezicht voorkomend en vriendelijk zijn, het handeltje mag niet geschaad worden, en achter je rug roddelen en mensen tegen elkaar uitspelen? Grote bek verder, zie mij, ik durf. Lomp ook, want de hele wereld hoort toe aan de Bataaf, ze denken overal recht op te hebben, ze hebben overal een oordeel over,  kennis ontbreekt veelal. Boeken lezen ze, zo zijn ze opgevoed, maar een dialoog voeren is hen niet gegeven, dan ontbreken de argumenten. Nog erger, ze veronderstellen dat hun kreten argumenten zijn. In wezen zijn ze laf, ze laten anderen de kastanjes uit het vuur halen. Al eeuwen lang gaat dat zo. 

Bataven houden het graag overzichtelijk, ook dat brengt de handel met zich mee. Je moet nu eenmaal rekening houden met schuldenaren, schuldeisers, je moet weten wie je desnoods een oor kunt aannaaien. Hun dagelijkse taal is doordesemd met het slijk der aarde, het geld, daar hebben ze hun mond vol van. Harde werkers zijn het, daar zijn ze zelf van overtuigd. Die schijn weten ze bijzonder goed op te houden. Geslaagd in het leven zijn ze ook. We moeten ze bewonderen om hun gaven. 

Politiek gezien pakt die volksaard op verschillende manieren uit. De overgrote meerderheid valt nu volledig door de mand. Hun tolerantie blijkt een schaamlap die ze zelf afwerpen. Daar staan ze nu, volledig naakt en lopen vervolgens in hun blootje achter een Leider aan. Je zou zweren dat de Bataaf het fascisme uitgevonden heeft. Zelf gelooft hij het fascisme te bestrijden. Lastiger te omschrijven zijn de Bataven die dit maar ordinair en vulgair vinden en beseffen dat ook hun naam te grabbel wordt gegooid en dat is slecht voor de handel. Ook zij denken het fascisme te bestrijden door de volgelingen van de Leider weg te zetten als dom. 

Tot zover dit relaas, dat spontaan ophoog kwam bij het zien van een aantal tweets. Steeds meer realiseer ik me, dat je bepaalde zaken niet zomaar kunt laten passeren anders gaan ze een eigen leven leiden. Ik zou daarom de vrouw achter deze tweets willen oproepen open spel te spelen, daar is ze zelf bij gebaat en nevenbij kan het stof opleveren om weer iets van fascistische praktijken duidelijk te maken. Overigens, die meneer waarop ze in haar tweets doelt, ben ik.

En hier een montage van een aantal screenshots van de afgelopen dagen. Ze hebben met elkaar te maken…

iemand die weet dat ze liegt als ze me als leugenaar neerzet


De trap is voor ieder mens gevaarlijk, zeker voor jou, Christina. Ik heb je hulp aangeboden om deze zaak te veranderen, weet je nog? Mag ik vragen waar dat “‘gewoon’ dement” op slaat?  Oneerlijke mensen die anderen belasten, zeg je verder… . Via Twitter heb ik dit slag mensen in velerlei gedaanten leren kennen, zelfs persoonlijk. Je weet ervan. Bataven noem ik ze, zie boven. Maak vooral van je hart geen moordkuil en vertel het hele verhaal, zoals jij dat kent. Veel weet ik nog steeds niet, dus ik ben hoogst benieuwd. Het zal ongetwijfeld te pas komen op een komende rechtszitting. 

O ja, geef maar aan waar onjuistheden in jouw ogen staan op mijn blog. Maak er desnoods een bericht van, ik plaats het zoals jij het me aanlevert, zonder censuur of manipulatie. In een ander bericht zal ik het eventueel van commentaar voorzien. Weet je Christina, ik ben nu al een jaar of zeven in de weer met die vervloekte Wilders en z’n PVV, eerst bij de NRC, vervolgens via blogs, Twitter en FB. Dat werk laat ik niet teniet doen door dwaallichten, om het heel voorzichtig uit te drukken. Je begrijpt me toch? Hartelijke groeten aan je lieve man en zoon.

Christina, nog dit. Vraag je eens af of je niet de verkeerde mensen vertrouwd hebt. Hou voor ogen dat misplaatst wantrouwen en paranoia een prima voedingsbodem vormen voor fascistische praktijken…
 
Afbeeldingen: Giorgio de Chirico

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.