“Pim Fortuyn had verwerpelijke ideeën.”

Auteurs

Kijk eens, 2001 en wie is aan het woord? Juist, de blonde profeet uit Venlo:“Het gaat niet om de islam. Het gaat me niet om de religie. In tegenstelling tot Pim Fortuyn, die oproept tot een kruistocht; een koude oorlog, wat een verwerpelijke opmerking is want hij werpt daarmee alle moslims op één hoop.De islam is een te respecteren godsdienst. De meeste moslims op de wereld, ook in Nederland, zijn goede burgers waar niets mis mee is. Het gaat om dat kleine stukje moslim-extremisme. Ik heb niets tegen de islam. Maar feit is wel: als je extremisme ziet, is dat negen van de tien gevallen moslim-extremisme.”


“Ja”, zei Martin van Amerongen ook aanwezig bij dat programma, “we zijn bedreigd, de sigarenrokers zullen voorlopig nog wel buiten schot blijven en blijven denk ik.” En: “Die Linksen, dat zijn me een stelletje regelneven… het zijn m’n beste vrienden… ik ben al 40 jaar lid van de PvdA… het wordt steeds verschrikkelijker met die club…”. Een gesprek n.a.v. zijn verschenen boek over het roken.Mooie opmerkingen van Martin van Amerongen over de anti-rook Gestapo, maar hij was ook hoofdredacteur van De Groene. In dat blad was al eens een beschouwing verschenen over de “Clash of Civilizations” en de receptie daarop ook in Nederland. Want wat beleefden we in dat programma? Een schoolse opsomming van die theorie, de eerste stappen van Wilders als geopoliticus…, voorzichtig en tastend, wat kan en mag ik zeggen. Hoe verwerf je statuur… Dergelijke constateringen doe je makkelijk achteraf, met de kennis van nu. Verbazing wekt nu wel dat Martin van Amerongen geen spaanhout maakte van de openingsopmerking van Wilders over het extremisme en de zogenaamde goede analyses daarover. Gezien zijn houding was het hele gedoe rond Huntington geheel aan hem voorbij gegaan. Ook ontging hem blijkbaar het netwerk waarin Wilders toen al verkeerde. Kwam het door de motoriek, de praatjes van Wilders op de toon van Dorknoper, praatjes zonder een spatje fantasie? Nee, Martin viel Wilders moreel bij. Hij vond het maar een beetje vroom, onderscheid maken tussen…, en niet alleen bij de Islam maar bij al die geloven… En dan zijn conclusie “het moeten inleveren van vrijheden, van privacy”… zo zonder slag of stoot, alsof het een natuurwet is. “De strijd is toch verloren.” Treurig, een dergelijk gepalaver. Enfin, bekijk het tweede deel van dat programma maar. De fax van Bin Laden…

Van een ding ben ik onderhand overtuigd geraakt. Het Nederlandse journaille is meer dan gemakzuchtig. Faits divers gaan hun bijzonder goed af, de waan van de dag regeert. Nadenken, uitpluizen, zaken op een rij zetten, nooit van gehoord. Toch niet zo moeilijk, zou je denken. Ze hebben allerlei mogelijke ingangen tot hun beschikking, kunnen teruggrijpen op archieven en connecties raadplegen en toch rollen er slechts aan elkaar geplakte persberichten uit. Zelfs Twitter heet nu bij de NRC een voorname nieuwsbron te zijn. Begin eindelijk eens met zaken op een rijtje te zetten, daar kunnen we als lezer mee uit de voeten. Is dat zelfs teveel gevraagd? Een voorbeeld, een artikel van Aart Brouwer over de leer, gesponsord door het Pentagon, van Huntington. Een artikel uit 1997. Wist Martin van Amerongen hiervan?

Huntington in de polder


Sinds Samuel Huntingtons ‘The Clash of Civilizations’ is het debat over de Nieuwe Wereldorde ineens weer actueel. Is Huntington een visionair denker of een conservatieve bunkerbouwer? Francis Fukuyama en Tom Ronse reageren vanuit Amerika. Maar eerst: waarom blijft men er in Nederland zo lauw onder? WAS DE OORLOG in Joegoslavië een strijd tussen christendom en islam en was de Nederlandse steun voor het (nominaal) islamitische Bosnië dus misplaatst? Moeten we tegen het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie stemmen omdat de Turken, als islamieten, er fundamenteel andere waarden op nahouden dan wij? En moeten we de Navo enkel uitbreiden met de katholieke en protestantse landen in Oost-Europa, zodat we ‘ons’ christendom des te beter kunnen afgrenzen van de oosterse kerk?

Lees het artikel: Samuel Huntington De reacties op dit bericht, wederom aantoonbaar dat men wenst te censureren, te manipuleren, geen kennis wilt nemen van hetgeen niet in de fascistische Wilders strategie en ideologie past.

Afbeelding: © Séverine Pineaux: “Les chats: le Livre SecretGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: