Een uit de klei getrokken Fries

Franeker omstreeks 1973
De man wil zo graag lachen, om anderen wel te verstaan. Zelfspot is dit soort lui totaal vreemd. Hij wilde graag aandacht van Tibaert. Een rechtszaak staat eraan te komen, hij vormt in de daar aanhangige affaire een merkwaardig schakeltje, een soort getuige à décharge van het clubje direct of indirect geschaard rond de door mij aangeklaagde personen. Hij beweert immers dat Tibaert liegt. Spreekt hij wel eens de waarheid vroeg hij retorisch aan Ina Dijstelberge, die hoogst betrouwbare hoofdredacteur van de site Krapuul. 

Pyt lift mee… Dat was in maart. Enkele maanden later dit:

“Kan iemand de Limburgse kip @Tibaert even vragen weer een stukkie aan mij te wijden? Ik wil ook weer eens lachen. Bvd.”

U merkt het, de Bataafse beschaving is in Friesland doorgedrongen. Al sedert lang, vermoed ik. Ze viel er op zeer vruchtbare bodem, ideeën als eigen volk eerst heersen er. Xenofobie is wijd verbreid en dan is er nog het potsierlijke gedoe met dat volkslied. Ik kan die Groningers wel begrijpen als ze het over bekrompen Friezen hebben. Friezen heten links te zijn, links en nationalistisch. Nationaal-socialistisch… Dat hebben we eerder gehoord. Daar hoor je Pyt niet over. Net zo min als wanneer zijn vriendjes met fascistische praktijken in de weer zijn. Gedegen links zijn die vriendjes, tot christelijk-anarchist toe, een leer nog ontsproten op Friese bodem. Hoogtijd is het dat er import komt, de inteelt heeft de Friezen beslist geen goed gedaan.

Medelijden moet je met die Pyt hebben, denk ik. Hij geldt als “fascisme-watcher”, wat dat dan ook moge zijn, maar hij snapt er geen bal van. Ook Gramsci en Negri hebben hem niet verder kunnen brengen. Zonneklaar is het dat het bij hem onkunde is, geen kwestie van wegkijken, hij begrijpt doodeenvoudig niets van het (alledaagse) fascisme. Was dat wel het geval dan zou het zeker zijn eer te na zijn geweest om geen melding van te maken over wat Tibaert zich moest laten welgevallen. Nee, hij gelooft nog stellig in de oprechtheid van Eveline, Huib en André en al die andere deugnieten. Ben je dan nog goed snik?

Ach, ik heb geen zin om verder aan deze dwaas aandacht te besteden. Zijn TL van de afgelopen tien dagen zegt meer dan voldoende merkte ik. Ik heb ze vastgelegd: @foaroan – 12-21 september 2015.
 
Uitgelichte foto: Franeker

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.