Taalvaardigheid…

“Gargantua et Pantagruel” de Rabelais a fait l’objet de nombreuses illustrations du fait de l’imagerie créée par les nombreuses hyperboles.


 

Rabelais – 1532

Iemand die versleten wordt voor mijn vrouwelijke wederhelft is er al jaren mee in de weer. Taal. Speciaal bij het PVV volkje valt het te constateren: functioneel analfabetisme. 

Bijna 1 op de 10 Nederlanders is praktisch gezien analfabeet. Bezie de bijdragen op Twitter, Facebook en fora en je weet het, veel PVV’ers zijn de taal niet machtig en dat wijst wederom, zeker bij een deel van hen, op een tekort aan denkvermogen. 

Ze zijn een makkelijke prooi voor propaganda. 

Een voorbeeld van Facebook

 

 

 


Nog ernstiger wordt het als je je realiseert dat mensen die ogenschijnlijk de taal machtig zijn en niet grossieren in spelfouten, nauwelijks begrijpend kunnen lezen. Zelfs mensen die prat gaan op hun taalvaardigheid blijken de mist in te gaan. Op m’n weblogs geef ik hier vele voorbeelden van, denk maar eens aan het kringetje rond de site Krapuul. Zij gingen regelmatig te werk als een PVV’er waarop ik nu even de aandacht wil vestigen. 

Een vrouw die niet echt valt te betrappen op domme taalfouten.

Enkele dagen geleden stuurde ik een bericht door om te wijzen op het menselijke tekort bij juist dat Krapuul volk. De huidige baas van het stel wist vorig jaar iets te melden over het werpen van kinderen, zoals zij dat noemde. Agema was in verwachting. M’n maag draaide om bij een dergelijke zegswijze. De tweet:


 


En zie de reactie:


l_escala Oct 06, 1:51am via Twitter Web Client
@Tibaert Om over de rug van een baby te bloggen….. Misselijker kun je me niet krijgen. #pvv

 

Verberg gesprek

 

Tibaert  Tot de laatste snik strijden voor rechtvaardigheid… Fleur gaat kindje werpen… #pvvhttp://t.co/InRTyLBa6s http://t.co/c5YYHUiRmc 5:03pm, Oct 04 van Hootsuite

l_escala  @Tibaert Om over de rug van een baby te bloggen….. Misselijker kun je me niet krijgen. #pvv 1:51am, Oct 06 van Twitter Web Client

 


Vannacht stuur ik die tweet nogmaals door en nu gaat Cathy helemaal los. De man die het n.b. opneemt voor Fleur Agema wordt wederom bejegend als een onmens, die er beter niet had kunnen zijn. Wat zegt dit over het oordeelsvermogen van deze PVV’er? Mij dunkt alles. Helaas ze verschilt hierin niet met mensen als Riethof, Dijstelberge, De Raaij en anderen, met nadruk Eveline van Donkelaar, die zich allen ook geletterd voelen en toch volharden in het op de kop zetten van alles wat je te vertellen hebt als ze het niet begrijpen of het hen niet past. Dan volharden ze in hun smaad en laster, gaan je beroven van je eer en goede naam en doen verder of hun neus bloedt. Precies als hier Cathy…


l_escala 3:34am via Twitter Web Client
@Tibaert jouw ouders hadden een condoom moeten gebruiken – of misschien was je het resultaat van een kapotjeplof….. #moestentrouwen #pvv
 
l_escala 3:41am via Twitter Web Client
@Tibaert Walgelijke vergelijkingen –
 
l_escala 3:45am via Twitter Web Client
@Tibaert moederlief verkracht door vader-lief zucht

 


De humor van Cathy doet beslist niet onder voor die van Riethof, Sjaakie, Eveline, André en al dat volk dat geloof hecht aan hun praatjes over Tibaert. 

Is er dan toch sprake van zelfverkozen domheid? Niets kunnen en/of willen waarnemen wat buiten het vast ingenomen standpunt te zien valt? Bij die Krapuletjes is dat zeker het geval, waarbij nog de nodige misplaatste eigendunk een rol speelt. Echt, zoveel anders dan die Cathy gaan ze niet te werk. Hunleeskunst is in ieder geval van hetzelfde gehalte als het hare. 

O ja, André de Raaij vertaalt of vertaalde wel eens een boekje, heb ik begrepen. Ook dat zegt weinig, gezien de opvattingen en kennis over taal en linguïstiek die hij verkondigt. 

 Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.