Leven van leugens en misleiding…

William Gedney: Cigarette Lighter (1964)
Er zijn er velen op Twitter, die door selectief te werk te gaan en gebruik te maken van dubieuze bronnen een beeld van de werkelijkheid scheppen dat grotesk en pervers tegelijkertijd is. Hun doel is duidelijk. Sociale media zijn het beste wat zij zich wensen kunnen. Verantwoorden over hun boodschappen hoeven ze zich niet, tegengeluiden zijn met een simpele ingreep weg te filteren. Ktitiek en verzet tegen hun propagandistisch werk behoort zo tot de onmogelijkheden. 

Juist, die sociale media plaveien de virtuele straat voor fascisten, racisten en alle mogelijke extremisten van links en rechts. Ze lijken wel toegesneden op de hier heersende volksaard, die van de hokjesgeest. Waag het niet iemand bij wie je tot ongewenst persoon verklaard bent te kritiseren. Mogelijk word je dan binnen de kortste keren verbannen van het medium. Openbaarheid, politiek discours, uitwisselen van ideeën, ze lijken, nee ze zijn ongewenst. 

Was de straat al dood, de publieke ruimte ingepikt door het mobieltje, de virtuele is dat al bijna van meet af aan. Naar de kroeg gaan dan maar? Ook daar zijn de meesten vies van. Het belooft wat voor de toekomst. Af en toe zal ik er wat van laten zien, zoals dit.

Een anonymus met een verbazend grote mond, uitgesproken Bataafs en niet gehinderd door enige kennis, meldt dit:
 


 

 


Haar bron is “Nieuw Religieus Peil”. In het bedenken van titels blinken fascisten en dwaallichten uit, moet u maar denken. Het bericht verwijst naar De Telegraaf die zegt zich te beroepen op Frontex. De context blijft in nevelen gehuld. De omvang van de migratie via de Turkse vliegmaatschappij is geheel onduidelijk. Je vraagt je ondertussen wel af waarom mensen uit Afrika nog hun leven riskeren op de Middellandse Zee. Overdrijven is een kunst op zich en Blondemevrouw maakt er meteen miljoenen van. Dan ben je niet goed wijs en bewust kwaadaardig bezig. Vervolgens wordt haar bericht weer bijna eindeloos geRT. De propagandamachine loopt gesmeerd.

De dagelijkse aanvoer van dergelijke berichten, faits divers die de schijn moeten geven veelomvattend te zijn, wordt door talloze weblogs gegeven. Herhaling op herhaling, waarbij de feitelijke bron meestal een zegsman is of te wel van horen zeggen. Vaak van veel oudere datum dan het lijkt. Immers, waar rook is is vuur. Die beerput aan desinformatie lijkt onuitputtelijk en ook hier weer, internet werkt in hun voordeel. Die stroom aan desinformatie weerleggen, ontleden, de talloze reproducties laten zien is onbegonnen werk. Fascisten varen er wel bij, temeer daar de gevestigde media, zeker in dit land, het grotendeels laten afweten.

Ter illustratie een overzicht van al het fraais dat de afgelopen dagen op “Nieuw Religieus Peil” te zien viel. Het peil is bedroevend. Ik geef de titels met link en hun bron.


Sharia-politie patrouilleert in Wuppertal

Let op: dit is een ouder bericht. Duitsland, september 2014
Nu, 5 september 2015

Merkels uitnodiging lokt veel economische asielzoekers uit West-Afrika

Duitsland, oktober 2015
Die Welt, 14 oktober 2015

Turken in Nederland krijgen brief van Turkse regering: stem AKP

Elsevier, 16 oktober 2015
Zaman, 16 oktober 2015

Jihadi uit Maastricht wilde ’lone wolf’ aanslag plegen in Nederland

Powned, 15 oktober 2015

Proberen gewapende asielzoekers Europa binnen te dringen? Zie update onderaan bericht.

EU Inside, 15 oktober 2015
Europe Newsweek, 18 september 2015
Twitter Maria Georgieva, 16 oktober 2015

Amsterdam blijft asielzoekers voorrang geven bij huurwoningen; directeur corporaties vindt kabinetsplannen onuitvoerbaar

Parool, 15 oktober 2015
Nul 20, 15 mei 2014

Vechtende asielzoekers zorgen voor ernstige treinvertragingen

Abendzeitung, 14 oktober 2015

Ernstige migrantenrellen in Zweedse steden

Prntly, 7 oktober 2015
Europe news, 13 oktober 2015

Leerlingen van school Lübeck maken bedden op in asielzoekerscentrum

RT, 14 oktober 2015

Allahu Akbar’ geschreeuw door asielzoekers in Duitsland

YouTube, 13 oktober ‘Tensions High in Celle, Germany as Migrants take to the Streets’
Aktuell Meine Stadt, 13 oktober 2015
N-TV, 8 oktober 2015Dit lijkt me meer dan voldoende. Selectief framen op één onderwerp, zonder het bredere kader, zonder achtergronden, vanuit één gezichtspunt. Uiteraard heeft dit niets uitstaande met journalistiek, het is propaganda puur met het waas van zie wat er allemaal gebeurd als… Volksverhetzung in een niet als zodanig grijpbare vorm.

Wie gaat er mee aan de slag? Misschien een mooi onderwerp als studieproject voor studenten journalistiek of communicatiewetenschappen? Of is bij die opleidingen ook al de aanpassing aan de “Nieuwe Realiteit” troef?

Nog een vraag, waar leven die bedriegers van die dag en nacht in de weer zijn om het volk te misleiden? Neem nu die Blonde… 


Uitgelichte foto: William Gedney

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.